jinak pro Karel – já si dám sluchátka a od kraválu je pokoj spíš mě sere jak je to težký tahat konvu do těch brdů
sory nejsu Karel ale vodní sklo = ošetření proti plísni šedé pokud vím… Jinak alginure už biocont nevede, možný důvod snad tady http://www.stawek.cz/2016/05/errata-k-postrikovy-plan-2016-od.html – sám mám v posledních 4 letech skvělou zkušenost s prev-b2, ani zrnko padlí ve všech vinicích co mám ale fakt je že tlak od r. 2015 byl minimální
určitě postřik z obou stran, viz výše. mám starou štylku SR 320/340 (nejsu si jistej), dycky řádek po ruce kde držím fukar a peru to jakoby durch souběžně s řádkem. viděl sem souseda co šplíchá přes ruku, to je na hovno podle mně, šplíchá skrz a je tam částečně úlet. do prudkých kopců du pomalejš tak nastavím trojku, po rovinatějších kde mužu letět klidně štverku -šplíchá víc… stejně se těším jak si na důchod koupím traktorek místo té lopoty 🙂 jinak u nás chlapi šplíchajou aj na starých jawách, a to aj na „sjezdovkách“!, další kamoš má staržeta s nástavcem na konvu a valí takle, viděl sem taky tékáčko vpředu s neseným postřikovačem vyrobeným z padesátky plastovýho barelu – fantazii se meze nekladou je to kolikrát komedie, ale sou to borci stejně ti vesničtí vynálezci, mají můj obdiv
tos podsazoval nebo je to novej vinohrad? slyšel sem na bilovčáky co se týče sazenic dost nadávat.. bral sem letos taky z pemagu 450 ks původ rakousko/ slovinsko – nejdou 4 hlavy, saděno v půli dubna. 5 týdnů je dost na to aby obrazily ovšem nevim jak s dalším podsazováním, snad jenom esi u vás dost napršelo jak teď v květnu tady na moravě – jinak už by mohl taky byt problém s vlahou.
asi už to bude vypitý 🙂 2014 byl hroznej ročník… vypit a zapomenout bylo moje heslo -ale dodnes když se na koštech něco ze 14tek objeví tak to má z 95% ten samej divnej odér, nevyzrálost a z toho plynoucí neharmonická kyselina nebo její nemotorný odstranění což dá ještě víc vyniknout divné prázdnotě toho ročníku. jinak čučím jak se tady s vínem cvičí – už leta sem nepoužil NIC než plátkovou síru velice úsporně, pyrák jedině na hrozny bílé horší kvality přímo do bedny. Jinak nic, dělám kolem tisíca litrů a když víno není hotový nechám mu čas nechám ho ležet a za dva tři roky téměř bez vyjímky hledím jak se dokáže naležet samo bez chemie a hokuspokusů. Musí byt dobrej hrozen to je jediná podmínka. Ale su vinoradník a vinař záhumenkář z větší části samospotřebitel tak nepotřebuju nic honit. Je to koníček a láska. na koštech mám troufám si říct výsledky srovnatelný s chemikama. myslím že tak 90% přípravků do vína je totálně k ničemu a z větší části dokonce kontraproduktivní. to ale asi odbočuju. hodně zdaru, červený 2015 který mně na vánoce 2015 moja doporučila vylit do kanálu jako nenapravitelný kyselisko budu lahvovat před vinobraním 2018, krásně se harmonizuje a na flašce podle mně bude krásně docházet dalších 5-10 let.
to je křís – vzniká ve vínech s nižším obsahem alkoholu – doli demižón až po vrch tak abys povlak vyplavil, udržuj demižón plnej, nekeří tady radili lupnout tam trošičku vínovice, ta zabraňuje dalšímu vznikání křísu. pomáhá taky antiflor tabletka.
vyri aspoň štych (spíš hlubší) ven protahni tak dvě tři očka, pořádně zasyp a udupej, nic od potopené části nevyslepuj, další roky postupovat jak u nové výsadby dle situace jak se tomu daří – mám s tímhle způsobem ve starých vinohradech lepší zkušenost než s podsazováním, za dva spíš tři roky se dá mateřská hlava odstřihnout a klon si valí sám. jedinej problém je že děláš pravokořenáče bez podložky ale o révokazovi sem neslyšel že by byl teď nějak moc aktivní, běžný způsob obnovy vinohradu u starých matadorů vinohradníků, pořád je na moravě dost vidět
mám ve sklepě padesátku vlašáku co nepřetržitě kvasí rok. to víno už mně přijde suchý jak pepř ale furt jede. když to někomu dám koštnout jako takovou zajímavost tak reakce sou pozitivní, chutná jim to tvrdí že by se u toho dalo sedět. mně to taky chutná. nechám to dojet. výživu sem dával jenom jednou víno mně pak přišlo takový umělý, chutnalo jak sudovka z tanku z velkýho provozu.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena