Nemyslim si ze zrovna tento pripravek ti pomuze proti oxidaci. Dle slozeni je tam jen sira, ktera ozivi oxidaci. Kolik siry mas ve starem vine? Radeji bych dal pvpp, a druhy den stocit lehce pres siru, podle toho kolik ji tam ted mas. Nebo rikaji zdrave kvasnice a michat je, ale to nemam vyzkousene, pouze u mladeho vina.
Zkusenost s tim nemam, ale na co to konkretne potrebujes? Rekl bych zbytecne dle slozeni: Obsahuje uhličitan draselný, mléčný kasein, disiřičitan draselný a kyselinu askorbovou.
30-40 je podle me ideal pokud chces mlade vino i pit, ale je potreba casteji kontrolovat, rychle sira pada, jinak klidne na 50. Kdyz namerim 20-25, tak uz citim naznak lehke oxidace. Aspon 30 je potreba
Vyziva ti podle me nepomuze. Bud dat uslechtile kvasinky, udelat dobry zakvas a po malych davkach pridavat most, aby sira nezabila kvasinku nebo pokud mas nejaky jiny burcak, tak pomoci nej to rozjet nebo nemas nejaky zbytek z kalu nebo co se neveslo do demizona, kde neni sira? Rozjet prva to a pomalu pridavat zasireny most.
Kazdopadne mi tvuj postup moc nedava smysl. Do rmutu, tam kde to oxiduje, siru nedavas a pak siris most, kdyz uz to nema cenu. To uz ji tam radsi nedat vubec a jak rika moll, kvasinka stahuje oxidazu, tak po vyvreni tam nebude. Kazdopadne je lepsi dat trochu pyrosu uz pri mleti co nejdrive a pak mas hezkou stavu, hlavne pokud odkalujes
Platkovou pouzivam velmi malo ale podle me je to strasne moc. Zkus zmerit roztokem volnou siru a hned budem vedet vic
Cetl sem nejaky clanek o tekavkach na vinarskepotreby.cz a tam psali, ze etylacetat ( pro nas tekavky ) se pomalu rozpada za nepristupu vzduchu. Hlidat siru a mit zaspuntovane a uplne doplnene. Mel sem 2015 dve mlade vina dle rozboru kolem 0,71 a velmi lehce sem citil jakoby odlakovac, casem to zmizlo a ted je to hezke ulezene vino. Ale jestli to smrdi uz ted dost, nepomuze nic.
Ja most stacim taky po dnu i vice a problem s kvasenim nebyl skoro nikde, jen u jednoho RR, ktery nebyl muj, nechtel taky kvasit, tak jsem dal kvasinky a jede. Tam to bylo asi postrikem i kdyz to bylo cca mesic po nem. Jak velky demizon a kolik platku si dal? Jak je to dlouho co se tomu nechce?
Sice nevim co to v dnesni dobe preparatu avk znamena, ale asi to nebude dulezite, dam do tepla znamena kolik stupnu? Idealne dom, kde je porad pres 20st nebo dat topitko, ktere prodavaji ve vinarskych a dat treba 22st. Spis premyslim, kdyz si resil sireni v jinem tematu, nemas to presirene? Popr. nestrikal si to necim proti sede hnilobe a nedodrzels ochranou lhutu? Pak to nechce kvasit.
A v jake teplote ho mas? Zkousis spontanni kvaseni nebo si udelal zakvas z uslechtilych kvasinek?
Tento Filtr
Letos jsem koupil devin a taky mel snad polovinu kalu, to jsem jeste nevidel. Stocil sem cistou stavu a zbytek jsem dal pres tento trychtyr. Vyteznost stejna jako u druhych mostu
Foto
obrazek
Opravdu s tim nikdo nema zkusenosti?
Ja jsem zkousel refraktometrem zmerit vina polosladke az skoro suche, co mame ve sklepe. A kdyz jsem nameril 7 brix, tak jsou fakt skoro suche, 5 brix si nedokazu predstavit co tam muze kvasit. Dali jste uslechtile nebo divoke kvasinky? Uslechtile bych asi podchladil
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena