Dobrý den,
Díky za odpověď. Náznaky jsou opravdu slabé, uvidíme jak se bude vyvíjet dále. Demižon je plný čili by neměla hrozit oxidace či jiná neplecha. Kyselinu pomocí roztoku jsem měřit zkoušel, zatím bez čitelného rozdílu. Uvidíme.
Dobrý den všem,
Prosím o radu. Snažím se již druhým týdnem provést JMF u 40 litrů vína v jedné nádobě. Víno po alkoholovém kvašení zahříváno asi na 20°C. Po alkoholovém kvašení jsem aplikoval asi polovinu obsahu bakterií na 250 litrů vína a doporučenou výživu v předepsaném množství. Víno dosud nesířeno. Jediným náznakem je opravdu jemné sotva slyšitelné praskání ve víně. Žádné malé bublinky stoupající vínem jsem nezaznamenal. Jak opravdu poznám zda fermentace probíhá? Pokud neprobíhá doporučujete přidat další bakterie a výživu?
Předem moc děkuji za každou pomoc.
Zatížení bylo samozřejmě dle vytality hlavy. Někde větší jinde menší. Průměr lehce nad 1kg. Přesně 1,2kg na hlavu.
Zdravím, přesně tak to dělám. Vybírám záměrně bobule že stinné strany hroznu. Včera sklizeno 140kg hroznů s výslednou cukernatostí 22.1,°. Byla to první pořádná sklizeň takže nemám moc zkušeností. Každopádně nejlepší solaris co jsem zatím pil byl suchý kabinet. Svěží lehce pitelne víno s tóny grepu a zeleného jablka. Uvidíme co vytvořím. Rád se podělím o zkušenosti.
My jsme se rozhodli pro sběr dnes před hlášenými dešti. Jak jsem již psal místy se začíná objevovat hniloba. Uprednostnime zdravé hrozny s menším cukrem než vyšší cukr s hnilobou na více hroznech. Zrnicka již pěkně hnědá, cukernatost v rozmezí 20-21. Upřesním po sběru.
Dobrý den, opět po roce zdravím všechny pěstitelé Solarisu. Jak vás vypadá Solaris letos? Já zvažuji sběr v neděli. Deštivé počasí posledních tří týdnů podpořilo hnilobu, která se místy začíná objevovat. Cukernatost teď někde 19- 19,5. Doufám, v slunečné počasí a že to do neděle ještě něco udělá. Teď jsou hrozny hodně napite a proto trochu doufám, že posbirame pozdní sběr.
Dobrý den kolegové,
Mám dotaz ohledně této odrůdy. Zajímá mě jaké máte zkušenosti co se týče aromatiky Solarisu. Jaké vůně jste zaznamenali a jak se vyvíjí. Letos jsme vyrobili první víno a vůně se pohybuje někde mezi ovocitostí zeleného jablka a něčeho připomínající parfém nebo něco takového. zajímalo by mě jestli má někdo podobné zkušenosti. Předem díky za každou informaci.
Moje zkušenosti zatím velmi omezené vysázeno asi 120 hlav, které dorůstají vlivem neustálého sucha jen velmi pomalu a proto bude třeba 90% sesadit na jaře opět na dvě očka. Vína z této odrůdy jsem pil zatím vždy jako sladká, příjemně aromatická, tělo držela pěkná kyselinka. Těším se na vlastní produkt a hned jak budu něco mít dám vědět.
Ještě doplním. u nás proběhl sběr 3. srpna. Všechny keře jsou mladé a rodící prvním nebo druhým rokem. úroda byla redukovaná a cukernatost dosáhla na 23° rovných. Nyní je most ve fázi kvašení.
My jsme na naší mladé výsadbě násadu redukovali. Jednak kvůli mládí čili malé kořenové ploše a ruku v ruce kvůli počasí posledních tří let kdy nás trápí výrazný srážkový deficit. V plánu je zariskovat a snad po dovolené sklidit velmi zralé a sladké hrozny. Dám vědět zda na keři něco zbylo:-)
Ahoj kolegové,
Po roce se pokusím opět otevřít toto téma. Jak to u vás vypadá s dozráváním ranějších odrůd a hlavně Solarisu? V mém případě jdeme do finále což mi trochu komplikuje naplánovaná dovolená a bojím se, že po příjezdu zpět do vlasti což bude 10. srpna nebude co sbírat. Již nyní jsou hrozny poměrně sladké a fenolická zralost již taky bude trvat asi týden až deset dní k dozrání. Jak jste na tom?
Tak kolegové, já dnes sběr. Cukernatost 23.2 NM.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena