jiznik

Vytvořené odpovědi

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #157295

    jiznik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Senzorický popis přesně sedí na berušky. V hotovém víně to je problém, to naležení na rmutu tomu vydatně pomohlo 🙁
    Zkoušel jsem to kdysi odstranit a částečně pomohlo PVPP. Jinak se to „přikrýt“ barikem.

    odpověď na: Bentonit ve víně #157294

    jiznik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vyzkoušel jsem kde co, ale už roky používám PLUSGRAN GEL od firmy BIOPRO http://www.biopro.cz/xmedia/pdf/cirici-prostredky/23-PLUSGRAN-GEL-APLIKACNI-LIST-S05-107-01-0306.pdf
    Výhoda jsou nižší dávky, běžně stačí 30 g/hl, u problémových odrůdu (VZ, SVG,…) 50 g/hl a bílkoviny jsou pryč. Díky nižší dávce je také oproti jiným bentonitům menší a kompaktnější sediment. Nezanechává zemitý ani jiný tón, nestahuje barvu a víno neočeše (naopak se mě zdá po aplikaci výraznější v aromatice).
    Nevýhodu může být, že je potřeba dodržet minimální teplotu vína cca 12°C a více a důkladně nechat nabobtnat a rozmíchat (nejlépe 24 hodin, vrtačkou nebo mixérem).

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)