roman123

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 48)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Rizene kvaseni po domacku #165422

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    bylo by možné popsat ten systém trochu více detailně, popřípadě vyfotit. Jaké parametry má mít to pivní chlazení?
    Děkuji za odpověď

    odpověď na: #165382

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    já používám Bentolit super. Důležité je taky mošt zchladit. V domácích podmínkách je nejekonomičtější dopředu zamrazit PET ky s vodou a potom je dát do moštu. Kal se dá přelisovat přes vak nebo buničinu a zbytek použít do kompostu.

    odpověď na: #163107

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    před chvílí jsem se vrátil z vinohradu, tady u Prostějova byla k ránu nula. Tak jsem hodinu rosičem stříkal vodou.
    Do -2 stupně rosit vodou, udělá se ledová krustička a ochrání listy a v sadě květy. Dá se ještě použít přípravek Antifrost, jsou to minerály a enzymy na vybuzení obranyschopnosti, ale když nemá rostlinka listy tak si nejsem jistý jak to vstřebá do sebe. Do -4 pak pomůže pálit balíky se slámou na kraji vinohradu a celé to zakouřit. Mám osobní zkušenost a funguje to, jen pozor sláma dost intenzivně hoří.
    Do menšího vinohradu víc menších ohýnků. Do sadů dávají velké svíčky ale těch musí být hodně.
    Držím mrazovou hlídku každý rok a mrazíky chodí kolem 4,30 – 6,00 hod. Dá se odsledovat na teklotní mapě.
    Kdyby někdo měl odkaz na podrobnou hodinovou mapu teplot, tak to sem dejte.
    Mrazu zmar.

    odpověď na: #163060

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zajímavé téma,
    líbí se mi jak se chemici rozčilují nad vodou.
    Chce to zkusit na menším vzorku, jen ta dešťovka už není co bývala. Dnes je kyselá, spíš bych zkusil měkkou vodu z nějakého pramene.
    Jestli měl solaris 23 cukr tak ty kyselinky by neměly být nějak drastické. Vemte to k někomu kdo dělá rýňáky, ten vám řekne. V Moldávii nemusí mít hubu na tento typ vína, mimo jiné kyselinka udržuje víno v kondici, po roce se zjemní. Víno by mělo mít PH 3,1-3.
    Určitě letos udělejte probírku hroznů, solaris má myslím zatížení 4-6 oček, a redukcí hroznů a zelenými pracemi docílíte lepší zralost.
    Jestli budete odkyselovat uhličitanem, tak aspoň na dvakrát s pauzou týden.

    odpověď na: #163059

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ve snaze stříkat co nejmíň jsem si pořídil dravé roztoče od Biocontu asi před šesti lety. Musel jsem samozřejmě kupovat postřiky, které je nezabijí. Přestal jsem stříkat proti savým a pak jsem se nestačil divit. Na listech samý filc.
    Prvním rokem by měly samičky udělat průzkum a nasadit vajíčka podle množství potravy a až po vylíhnutí by měli žrát ty potvory.
    Z nějakého důvodu to nezafungovalo. Teď zase dělám prevenci a mám klid.
    Určitě to na mnoha místech funguje, tak třeba vám někdo poradí lépe.
    Dá se z vinohradu naočkovaného roztočem vzít podlom a pověsit si ho do svého vinohradu a roztoče si tak přenést, nesmí ale výhony zaschnout při převozu.

    odpověď na: Cerne tecky #163058

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mšice jsou už na břízách, takže by to mohly bít. Každopádně je to něco savého, zkuste Rock effect. Je to přípravek na bázi přírodního oleje, ulpí na listu a listy jsou pak pro ty potvory hořké.
    Nezanedbávat jarní prevenci, sulikol nebo Rock eff. v březnu na přezimující škůdce.

    odpověď na: Prusvih ve vuni #162911

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    hlavně neprovzdušňovat!!!
    Použijte PVPP, nebo jako náhražku mléko. Dávkování si odzkoušejte v litrových lahvích. Taky pomůže čas, po ošetření nechat odležet.
    Hořčiny jste si tam zatáhl špatnou technologií, takže letos změnit.

    odpověď na: Jakou odrůdu zvolit? #162910

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    odrůdy jste zvolil dobře, vykopejte větší a hlubší díry, na dno zaležený hnůj, pak hlínu, kořeny zasypte kompostem nebo aspoň ornicí. Kořeny se nesmí dotýkat toho hnoje. Pravidelně zalévat.

    odpověď na: #162712

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zásadně nepoužívat pivo, nikdo si ho nevšimne. CK soudy nepamatuji ale vlastní zkušenost mám.

    odpověď na: #162198

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    já mám na vinohradě odzkoušené úspěšně lahve od vína naplněné sirupem z kaufLandu, zavěšené na drátěnce. Sirup do jedné třetiny lahve, na 450 hlav 15 flašek. Zkoušel jsem ostříhat část hroznů na zem ale těch si nikdo nevšímal. Lahve dávám od května, včely si toho nevšímají.
    Lovu zdar.

    odpověď na: #162197

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    já mám na vinohradě odzkoušené úspěšně lahve od vína naplněné sirupem z kauf Landu, zavěšené na drátěnce. Sirup do jedné třetiny lahve, na 450 hlav 15 flašek. Zkoušel jsem ostříhat část hroznů na zem ale těch si nikdo nevšímal. Lahve dávám od května, včely si toho nevšímají.
    Lovu zdar.

    odpověď na: dřevěná drť v příkmenném pásu #161915

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    uvedu jako příklad mou zkušenost s mulčováním. není to úplně totožné ale třeba to pomůže. Líbila se mi myšlenka permakulturní zahrady. Navezl jsem na vinohrad slámu ve vrstvě 20 cm, do příkmenného pásu i do meziřadí. Půda byla pod mulčem kyprá a vhká, plná mikroorganismů. Sláma postupně tlela od spodu a půdě i révě to evidentně svědčilo. Bohužel se mi do vinohradu nastěhovali hryzci a začaly likvidovat kořeny, jejich chodby jsou pěkně hluboko a zbavit se jich je boj na roky né na měsíc. K tomu začali lozit po révě i slimáci, kterým taky vyhovuje vlhká půda pod mulčem. Takže jsem zase slámu vyhrabal.

    Literatura popisuje mulč z borové kůry, slámy nebo drceného réví. Určitě se nic nestane, dá se ta drť použít i do meziřadí.

    odpověď na: #161445

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na stránkách ÚKZÚZ, je návod na vyplnění hlášení o úrodě i s vysvětlivkami k jednotlivým položkám. Jestliže je to víno pro vás a jste mikro vinař (1000L) tak určitě daň neplatíte. Tento registr neslouží jako základ pro výpočet daně. Klidně si tam zavolejte, nemusíte říkat jméno.
    Dle mého názoru je lepší se zaregistrovat, stejně do toho jednou někdo sekne.
    Můj názor.

    odpověď na: #161366

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    povinnost registrovat je od plochy nad 1000 m2. Každý rok pak musíte poslat hlášení o sklizni, jde to elektronicky a klidně tam může být výnos 0. Nevyplívá z toho žádná jiná povinnost. Pracují s detailními sat. snímky a mapami, na nich může být nová výsadba patrná, nebo může zapracovat sůsed.
    Žádné problémy s registrací nedělají. Příští rok budu sadit vinohrad mimo vin. oblasti a i tak si ji zaregistruji.
    Taky může zase přijít doba zákazů a tak budu mít klid a špačci mi můžou sklidit úrodu každý rok.
    Přeji šťastnou ruku při rozhodování.

    odpověď na: Cihly na stavbu sklepa #161271

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den Martine,
    já jsem stavěl na Hané u Prostějova sklep z cihel z bouračky statku, cihla za 2 Kč. Nebylo to historické stavení, takže cihly měly na 80 procent stejnou velikost. Každý kdo ke mě přijde tak se zeptá, ten sklep tu už dávno byl? Co tím chci říct, staré cihly ti lépe zapadnou do přístavby starého sklepa. Budeš je mít za menší peníz, budeš je ale muset roztřídit podle výšky. Ty cihly které jsou s razítkem nebo znakem můžeš přiznat do čela na kant.
    Nové cihly vypadají nově jsou pravidelné a pětkrát dražší. Zajdi se podívat do sklepa z nových a pak do sklepa ze starých cihel a uvidíš kde tě to chytne za srdce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 48)