Vidím to jako problém dát druhý tanin až po stáčce, já dávám když je na refraktometru okolo 8 cukr, právě aby ochránil ovocné aroma.
používám tanenol elegance, rouge, blanc a clar. Dávám spodní dávku.
Kyseliny – kys. vinná se dost vysráží během kvašení, já požívám kombinaci vinná a mléčná.
Ph metr mám z vinařských potřeb Kopeček, Voltcraft PHT-01ATC. Já měřím PH v moštu a to aby bylo kolem 3,3.
Tři roky jsem stavěl na dvoře bazén a v něm chladil bečky s moštem, teď mám pivní chlazení a v Hodoníně mi dodělali digi termostat na řízení teploty moštu a chladicí kapaliny. viz diskuse dříve.
Protože do každé bečky vedou hadičky s chladivem a háček na ukotvení spirály, mám vstupní otvor zakrytý streč folií a je to OK.
Pro zajímavost, letos jsem testoval asi 12 kmenů kvasinek, taky dost důležitý faktor.
Snad jsem odpověděl.
V žádném případě nejde o obtěžování.
Jen jde o moje zkušenosti, nikomu je nenutím, mám rád aromatická vína a ty kvasící špína prostě nedá.
Zdravím,moje zkušenost je,že ty ovocné tony se již nevrátí. Ale víno, když necháte na jemných kalech tak ještě něco získáte.
Je potřeba koncem kvašení přidat taniny právě na uchování ovocných aromat. Mají je jak v BS tak Lipera.
Z mojí mikrovinařské praxe vyplynulo, že vína musí mít na začátku kvašení odpovídající množství kyselin, tj. 7-8.
Taky si hlídám PH.
No a velký vliv má teplota kvašení, nad 18°C se ovocné aroma „odpaří“.
Z výše jmenovaného dejte aspoň ty taniny.
Aromatice zdar.
Já dávám na začátku 10g/hl a až po burčáku druhou dávku.
Já do kalů zamíchám buničinu, míchadlem na vrtačce. Až je konzistence kašovitá, pomalu to liju do hydrolisu. První kýbl vrátím do lisu a potom už teče čistá šťáva. Chce to lisovat opravdu pomalu. Výsledkem je asi 95 % návratnost moštu. Buničinu pak na kompost.
Dobrý den Karle,
mohl byste mi objasnit jaký účinek má na révu vodní sklo? To dáváte jako hnojivo?
Děkuji za odpověď.
Jestli se nepletu, tak JMF transformuje nepříjemnou kys. jablečnou na příjemnější kys. mléčnou. Víno určitě nezůstane bez kyselin. U špatně provedené JMF hrozí nepříjemné vůně ve víně. Já bych nechal JMF dojet do konce, a určitě až min. za 14 dnů po ukončení teprve sířit, jinak se tam ty pachy uzavřou.
Co se týče PH metru, taky jsem si ho pořídil.
Je to 15% síra, já mám odzkoušeno, že 80 mg na zastavení kvasícího moštu je málo. To zchlazení je klíčové.
Záleží na co to víno bude, u suchých vín začnou vystupovat hořčinky a musí se něčím vyčiřit. Pak je ale stabilní a vydrží dlouho.
Polosladká vína jsou v podstatě pitelná hned, a většinou jsou do silvestra vypitá.
Takhle z výpočtu to vypadá dost. Ale mošt ještě chvíli kvasí a část síry se ztratí hned. Potom během odkalení a prvního přetočení nedodávám, mladé víno dost tu síru žere. Když jsem dával menší dávky tak to kvasilo třeba ještě čtyři dny než se zastavilo a musel jsem přidávat. Teď se kvašení zastavilo ten den kdy jsem zasířil a začal chladit. Mošt odkalený, tovární kvasinky a výživa. Toto množství zkouším letos u vína se zbytkovým cukrem.
Jen se podívat kolik dává pyroš síry, není pravdou že 80 g je to samé jako 80 ml tekuté. Dát to v jedné dávce, ne na víckrát a to zchlazení je důležité. Hned jak si sednou kaly tak přetočit bez nich, uchovávat v chladu a doporučuji vypít, víno se zbytkovým cukrem je nestabilní a může se zase rozjet. Pravidelně doplňovat síru, mladé víno ji dost žere.
Zdravím,
nejjednodušší je zastavit kvašení před koncem. 80 ml tekuté síry na 100 L vína a zchladit pomocí zamražených PET lahví s vodou. Nebo nechat dokvasit do sucha a koupit si hroznový koncentrát a doladit dle vkusu.
Dobrý den,
osobně bych nahnilé hrozny nenechával naležet, jinak se tam projeví nežádoucí tóny. Hned zpracovat, po pomletí ošetřit Assotanem, vylisovat bez enzymů a odkalit s Bentolitem, pro 100% odkalení zchladit pomocí zamražených PET lahví s vodou. Čistý mošt zakvasit ušlechtilými kvasinkami.
Vínu zdar.
Dobrý den,
děkuji ti kolego za výborný tip. Já jsem popisoval svůj systém o pár diskusí nazpět, v podstatě mám to samé jako ty jen tu teplotu moštu musím hlídat manuálně. Ty termostaty mi chyběly do plné automatizace. Takže určitě nechám dodělat.
Jinak Lindr podpultovky stojí od 13 do 23 tis. spirála 800,-
Díky
Dobrý den kolegové vinaři,
letos jsem řešil problém chlazení moštu u malovinařů, požádal jsem v diskuzi o radu. Nikdo neodpověděl, tak na oplátku se podělím já.
Není to z knížek ani z kategorie myslím si.
Já kvasím v 250-kách, mošt odkalený se zákvasem továrních kvasinek. Není pravdou, že se nemusí menší objemy chladit. Samozřejmě když nechcete aromatické víno tak je to jedno. Teplota nad dvacet stupňů a ovocné aroma je pryč. Sleduji průběh teplot na digitálních teploměrech co jsou do chladicích vitrín.
Použil jsem chladicí podpultový pivní agregát Lindr, je v něm nádoba na chladicí vodu i oběhové čerpadlo. V Brněnském eshopu, domácí výroba piva, název si nevybavuji, mají nejlevnější nerez spirály na chlazení mladiny. Vedení z pivních hadiček s rychlospojkama, z jednoho výstupu z chladiče jsem si udělal ypsilonkou dvě větve a chladím dvě bečky na každé. Nechal jsem si poradit a koupil silnou 2-stovku mašinu, jenže i na nejnižší stupeň chladila až moc, vyřešil jsem to časovačem na zásuvce, každé dvě hodiny zapnulo na 30-45 minut. Do první nádoby jsem dal digi teploměr, druhá nádoba je cca o jeden stupeň teplejší.
Takhle si můžu dovolit být i dva dny mimo v práci a jede to samo.
Plný výkon používám při odkalování moštu, zchladí mošt na 4,5 °C bez rizika, že se mošt sám rozkvasí. Samozřejmě před zakvašením ho musím zase ohřát.
Bohužel celý systém vyjde na nějaký peníz ale nebaví mě opravovat věci zrovna když jsou nejvíc potřeba. Takhle je to profi mašinka a rozvody jsou variabilní a rozmontovatelné.
Jinak, z těch nejlevnějších dobře funguje namražená PET láhev.
Vínu zdar.
Zdravím Novice,
nenechávejte to dokvasit úplně do sucha, nechte si tam zbytkový cukr. Jinak vám můžou vystoupit hořčinky, pak by jste musel použít další preparáty. Pyroš se dává přímo do vína, zasiřte to na 80 aby se kvašení zastavilo, určitě aby jste měl jistotu tak to ještě zchlaďte pod deset stupňů. Kvašení se zastaví a víno se začne čistit, jestli jste na začátku mošt neodkalil, to znamená že máte na dně demižonu hrubý kal tak můžete to víno hned stočit do druhého demižonu bez hrubého kalu. Pak nechat sednout jemné kaly. Demižon musí být po dokvašení stále plný. Na dně potom bude jemný kal/mrtvé kvasinky/ ty obsahují ještě aromatické látky, víno nechte ležet na nich a jednou až dvakrát týdně ty kaly promíchejte aby nevznikla nějaká vada. Jednou za měsíc doplňovat síru, mladé víno ji žere rychle. Na jemném kalu může být víno až do jara, ale je to na vás. Pak přetočit zase bez kalu. A vypít. V případě že bude kyselé, tak ležením se sráží kyseliny na stěně a zjemňují se, dá se narychlit vynesením vína na mráz. Potřeba skladovat při 11°a míň.
Vínu zdar.
Dobrý den,
hodně kalu může znamenat nešetrné odstopkování a lisování, dělají to i rmutová čerpadla. Mošt je nejlevnější při odkalení zchladit, buď pivním chlazením se spirálou nebo namraženýma PET-kama v mražáku.
Změnit technologii zpracování hroznů, zchladit, stočit čistý mošt a zahřát ho, zakvasit. Smíchat buničinu s kalem, míchadlem na vrtačce a pomalu lisovat, nejprve poteče lehce kalný mošt a ten vracet do lisu, pak už teče průzračný mošt. Vylisujete 95 %.
Při tak malém množství já šlapu hrozny v kádi i s třapinama, dokud neplavou pecičky na hladině, líp to i teče z lisu.
Vínu zdar,
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena