Ze zkušenosti snese hodně, pokud se použije doporučená koncentrace, Podle mě je to jedno, jde o to, aby na list, kde jsou krupičky vody nesvítilo slunce. Teď při dokvétání bych stříkal spíš večer kvůli opylení opozdilých květenství. Jinak tak, jak vyjde čas. Stříkám tři vinohrady v různých obcích a ten poslední většinou vychází časově kolem poledne a za tři roky ani jednou nebyl problém a to tam klidně šoupnu i kumulus.
Na citroníku a oleandru používám Nurelle. Myslím, že to bude fungovat i na vinici. Doporučuji vyzkoušet na jedné hlavě, po týdnu zopakovat. Dravý roztoč to ale určitě nedá.
Ideální je určitě víno vyrábět jinde, než zraje a je uskladněné. Ale jak to u malovinaře udělat? Co chci delší dobu skladovat, tak nalahvuji před vinobraním, co je na běžné pití, tak v demižónu zatím vždy přečkalo bez pohromy. Stát se ale může ledacos, kvasinky jsou všude.
Pro dall, čím víc se víno tzv cébrá po trochách, tím víc oxiduje. S tím množstvím je to obdobné, ona ta duše úplně netěsní a při malém množství rychleji oxiduje, to je alespoň moje zkušenost. Samozřejmě záleží, jak rychle tu nerezku po těch dvou litrech vyprázdníte.
Dobrý den, nerezky 200 l od kovo Prudík. Odkalený mošt přetočen do nerezky víko s duší ponecháno cca 15cm nad hladinou a necháno kvasit – na hrdlo dám mikrotenový sáček upevněný gumičkou, při dokvášení víko spustím na hladinu a nafouknu duši, po dokvašení stočeno do čisté nerezky, popřípadě hoboku a vráceno zpět. Zasířeno, vyčířeno atd. Víno v nich normálně skladuji až do nějakých 70l, pak přetočím do demižonu. Odebírám po částech, avšak vždy ve větším množství třeba 30 l. Volný prostor nad víkem desinfikuji pravidelně vínovicí. Co se mě ještě osvědčilo – mám sklep pod barákem a je tam problém s octomilkama, tak přes nerezku hodím dvojitě netkanou textilii a stáhnu gumou do tepláků koupenou v galanterii. Větrá to a je to lepší, jak protiprašné víko.
Jestli myslíte tzv. podkladky pod lis, tak ty jsem si motorovkou vysochal z palivového dubového dřeva a v místní stolátně mě je trochu zušlechtili.
Mám pocit, že to jde v tom hicu moc rychle. 4dny nebudu mít čas, tak to dneska fouknu.
Loni prvních asi 5 hroznů. Velice rosolovité, možná to bylo tím suchem. Oproti MM obrovská výhoda tvrdé slupky a tím pádem to opravdu nic nežere, pro mě další klad pozdnější zrání. Víno teprve uvidím.
Savo na nerez určitě ne, používám vinolux a když mám strach, že by mohl být nějaký problém, tak vymyji nerezku i duši roztokem Chiroxu a opláchnu teplou vodou.
Ta věčně rozsypaná rejža je doopravdy hrozná.
Mně to dělal předloni tramín. Odtáhnul jsem do petky a udělal rozkvas s chladnomilnými kvasinkami. Původní nedokvašené víno jsem stáhl z kalů a přidal čerstvý zákvas. V pohodě dojelo a víno bylo kupodivu super.
Laminátovou tyčkou k sazenice.
Přesně tak, po radě jednoho zkušeného vinaře – druhý den po pomletí a zakvašení ušlechtilými kvasinkami přidány bakterie, rmut zahříván topítkem, desátý den vylisováno, pokračováno v zahřívání a probíhá odbourávání – lehounce perlí. Jeden rok trvalo až do vánoc, loni odbouráno v podstatě během hlavního kvašení. Na síření nespěchat, až se vám bude zdát, že se začíná oxidovat, tak ještě týden počkat a potom zasířit na 20-25.
Souhlas s Kodakem, již druhý rok buničinu používám a naprostá spokojenost. Je s tím sice trochu drbačka, ale opravdu se to vyplatí. http://www.vinarskydum.cz/e-shop/nemelo-by-chybet-zadnemu-vinari/bunicina-greencel-3-35-kg-detail
Záleží, co od toho čekáte. Když si vylisujete naše kvalitní hrozny, tak je výsledek samozřejmě lepší. v roce 2014 jsem ze zoufalství koupil 100l IO. Nejsem přesvědčen, že to byla 100% šťáva z IO, ale kvalita byla slušná a pod soukromým názvem eurovíno se to velice brzy vypilo. Pouze se to hrozně špatně čistilo (příměs stoláků??), tak jsem si musel nakonec zakoupit filtr.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena