Pardál

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: velikost a výroba lisu #200897

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mohu také poprosit o plánek na lis?? jan.sat@seznam.cz

    odpověď na: cukernatost,PH,kyseliny #166908

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na malé množství stačí sledovat předsběrové analýzy u BSka. V podstatě je důležité jen pH u červeného, pokud chceš odbourávat (mlf), jinak s kyselinou se dá pracovat ,,za pochodu“ podle chuti… přístroje bych neřešil…

    odpověď na: #166403

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Není to tak jednoduché, ten přepočet je docela proměnlivá, orientačně se dá počítat 1° na tom cukroměru jako 15 g/l zbytkového cukru, ale může to být i 13, nebo 17… Pár let podle toho zastavujeme mošt a +- nám to vychází…


    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám výbornou zkušenost se ztraceným bedněním, lze pak použít na archivaci…

    odpověď na: Vazana sira-prevence #163505

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Všechna síra, kterou použiješ zůstává ve víně, proto jsou EU povoleny horní hranice možné veškeré (volná i váz) síry u jednotlivých kategorií vína (zem., p.s., výběr), mimo to si mošt při kvašení dokáže vyrobit cca 10 mg/l vlastní… V puse po zasíření spíš cítíš tu volnou, u vázané je malá pravděpodobnost, ale jestli to bylo párkrát přehnaně sířené, tak možné to je… Poradit se dá jen to, abys opatrněji sířil, já dávám (pokud potřebuju zastavit se zbytkem cukru) při zastavování, nebo po 1. stáčce cca 60 a potom dle potřeby, záleží jak moc do toho lezu, no a pak před lahvováním…

    odpověď na: Plíseň na lahvi a korku #161155

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Myslím, že to není třeba řešit, korky používám diam, do roka mám flašky černý chlupatý celý a nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se to nějak dostalo k vínu… Pokud dám termokapsle, jsou černé jen ony, korek pod nimi ne…

    odpověď na: #160676

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na flašku si můžeš napsat (nalepit, namalovat) cokoliv, jen to nemůžeš takto prodávat, ale jako dárek je to v pohodě:-) já tam píšu – Toto víno je vyrobeno pro mé přátele a pro přátele mých přátel…

    odpověď na: #160382

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Myslím, že benne1 to popsal docela dobře, doporučuji pozvat zkušeného vinaře z okolí, od kterého Vám chutnají vína na skleničku, bez senzorického zhodnocení se radit moc nedá…

    odpověď na: #157596

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    S pyrosulfitem mám při zastavování vín výborný zkušenosti, odhadem dávám malou lžičku s kopcem na 50 l, na přepočet je to cca 100 volné, samozřejmě se většina vyváže (vždy při pohybu vína). Další věc je, že víno už zastavený může být, ale stále z něj odchází COčko, mohl bys snadno přesířit, nejlíp to poznáš po pár dnech, když se ti začne víno od vrchu čistit (je vidět rozdíl, spodek kalný, vrch čistější) tzn, že už nejede… a ještě k názorům, malou dávkou opravdu nemá cenu sířit a už vůbec ne několik dní po sobě…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)