A neni to nahodou Chrupka červena??
Ahoj,
da se pouzit jakokoliv i levna pistole, dokonce jsem jednou z nouze pouzil i bezny fen.
no tak to je krasny vinný kámen
A ano existuji na to prostredky ktere zabrani vysrazeni vinného kamene, ale dodas si tim do vina dalsi sragory.
Osobne mi to nevadi ani v lahvi, spise naopak.
Hlavne neposlouchej mistni mudrce, vada je to jen jestli ti to vadi! Pkud ne normalne to vypijte jako „barrque“. Vina se bezne ve dreve kvasi, navic je to jeste mlade ona se drevina umi postupem casu vytratit zakomponovat do vina. Mozna trochu casu, uvidis co to udela za mesic za dva…
Ano JMF může nastartovat i bez přídavku mražených bakterii, pokud není víno příliš zasířeno do cca30mg/l. Rozhodující je teplota, tedy když se víno ohřeje na 22-25C tak se dřív nebo později JMF rozběhne. Cukernatost hroznu při tom nehraje až takovou roli, zásadní je množství kyselin, obecně vína s nízkým obsahem kyselin jsou k JMF náchylnější, osobně provádím JMF u všech červených vín a to ať mají 17 nebo 25 NM, je lépe ho kontrolovaně provést než se dočkat nějakého překvapení v lahvy, navíc po JMK se víno nemusí tak moc sířit.
Při takto vysokých cukrech 27-28 bych si ovšem dal pozor na to aby nejdříve proběhla fermentace do sucha pak bych teprve začal usilovat o JMF.
Můj postup je po nakvášení v kádi (8-14dní) vylisovat, pak nechávám víno dojít 2-3týdny v plné nádobě pak teprve zahajuju odbourávání právě abych měl jistotu že dokvasí všechen cukr. Odbourávání na rmutu se obecně příliš nedoporučuje.
Zdravim:
15.9. Zw 20,5°CNM , An 19°CNM Modre Hory..
Nebral jste nekdo nahodou Vlasak? kolik mel??
No ono je to jeste trosku slozitejsi, protoze je jeste treba vzit v uvahu vypar alkoholu pri kvaseni, obvzlast u cerveneho vina kvaseneho v kadich.
Taky ne vsichni kvasi uplne do sucha, tedy pokud ve vine chcete podrzet nejaky ten cukrik je taky treba s tim pocitat.
Dal zalezi na technologickych moznostech vyrobce, protoze at chcete nebo ne alkohol je stabilizujicim prvkem a vino se 14% je stabilnejsi nez vino s 10% alkoholu.
Osobne si myslim ze doslazovat vina ze 16°NM na 24°NM je prasarna, ale bezne se to deje.
U cerveno vina pozor, protoze se prislazuje uz na rmut tedy vypocet je: 1,1*0,8 na Hl rmutu.
Při příliš nízkých teplotách nebude kvasit žádný mošt, Idealní pro rozvoj kvasinek je teplota 22-25 stupňů, dá se samozřejmě jít mnohem níže i na 10 stupňů.
Osobně bílá růžová kvasím okolo 14-16stupňů podle teploty sklepa.
Možné je také ze začátku začít s vyšší teplotou (20-22) a pak to nechat dojít za studena.
Dalším faktorem je taký typ kvasinek použiješ, existují chladnomilnější kmeny, existují ale také kvasinky které nebudou nic dělat ani při 16-17 stupních…
Jo taky se tesim ze s novym lisem to pujde lepe od ruky:-) Vinohrad vypada dobre, uz jsem vynosil 40kyblu hroznu na hnuj a porad je tam toho dost 🙂
no ja jsem komunikoval s panem Urubekem,(urubek@prodag.cz) A musim rict ze vse bylo bez problemu, velmi ochotne a trpelive mi vsechno vysvetlil. Dodavka a vse okolo taky OK, navic jsem tenkrat dostal nejakou dalsi slevu 5%.
pokud vim tak od nich brali neco i sousede a taky vse v poradku.
Jinak stejne lisy prodava i Vinarskyraj.cz a vinopol.cz jen o neco draz..
Bud zdrav,
Ja jsem letos resil stejny problem, mam cca 900 hlav. Nakonec jsem koupil vodni lis lancman od prodag zlin. Ja sem poridil 80ku vyklopny, za vetsi uz jsem nechtel utracet, navic mam na vinohrade odrudy v poctech od 55 do 200 keru. Mozna ze tobe by stacila 55ka s tim ze by jsi to holt udelal na 2krat… co se jinych lisu tyka pokud by jsi chtel klasiku vretenovy rucni tak bych vzal neco od 80-100l v tom pripade bych se podival do inzerce.
Vim ze je to velka investice ale byt tebou jdu do toho vodniho (55 nebo 80), lepsi vylisnost, moznost 100% sanitace, nerez pri slusnem zachazeni ho muzes mit na vzdy, navic je to sakra pohodlne a rychle!
Snad jsem ti trosku pomohl.
Petrmk: Uzech revy vypada uplne jinak:
https://www.vinarskepotreby.cz/slunecni-uzeh-revy-a-odlisteni-zony-hroznu/
https://www.vinarskepotreby.cz/extremni-poskozeni-sluncem-u-bobuli/
jen pro uplnost 🙂
Jo jo to je padli, tak to zalezi na mnoha faktorech, na odrude, na stavu vyplevky a podobne..
Pristi sezonu zajistit lepsi ochranu, a to uz 2-3 postriky pred kvetem. Jinak se toho spatne zbavuje, zospory prezimuji na dreve a napadnou mlade letorosty a listy hned s kraje sezony. Takze rada zni zacit strikat uz ve stavu 2-3listu.
Je to vcelku fuk, pres den bych se toho ovsem vyvaroval, uz jsme par spalenych vinohradu videl, zalezi samozrejme na konkretnim dni, ale pokud maji byt teploty kolem 30ti tak urcite vecer nebo rano.
Pokud jde o to strikat ted tak jak psal kolega, tak spis na vecer kvuli kveteni, navic bych se ted asi vyvaroval medi, ta muze sterilizovat kvety, tedy pokud uz nemate vinohrad odkveteny..
No inu vše se k dobremu obraci!! Devastace drobnych malovinaru pokracuje jak ma a to na vsech frontach! Od debilnich pravidel nakupu postriku az po prodej vina.
Choval jsem blahovou nadeji ze v novem tzv. vinarskem zakone bude najkym zpusobem ukotven a definovan pojem malovinar, stejne jako tomu je v Rakousku, Nemecku.
Lec nestalo se!! Takze se stane to ze pri akcich jako jsou otevrene sklepy budou a jsou otevreny jen sklepy velko-vyrobcu, malovinari s par sty litru se na to vyserou, pac registrovat se, nechat se buzerovat od uredniku pro par tisic, se nikomu nechce z cehoz maji velci hraci samozrejme radost.
Mezi vinari po vsech tech zmenach panuje strach, protoze nikdo z malovinaru a to i tech co to maji jako zivnost ze 100% neplni vsechny pravidla a povinnosti, takze jen cekaji kdo kdy prijde a bude je jebat a pokutovat. Cehoz jsem jednou byl svedkem…
Celkove mam poselednich par let pocit ze nam tento bohulibi konicek chce nekdo cilene zprotivit!
O autorovy zmen, se vyjadrovat nehodlam.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena