Evidentně nějaký hmyz. Z fotky víc nepoznáme – lupa? Na mšice je brzo – roztoči?
Podle mne byla chyba dát na tak malý pozemek zároveň skoro nejranější a nejpozdnější odrůdu. I míchat červenou a bílou je nezvyk (i když to má tradici a u UH se ryšáky dělaly vždy). Ale ať se daří.
Zalévat spíš méně. Jen odraženou vodou. Ne častěji než 1x za týden. Ale pak aspoň 5l vody k sazenici. A od půlky července zalévat jen když bude sucho. Jinak naroste řídké dřevo, které snadno zmrzne. Ale všechny 3 odrůdy jsou silně rostoucí, nejspíš Vás zalévání brzo přejde.
Zásadně se používá pivo, protože na rozdíl od sirupu neláká včely. Ty vinohradu neškodí (doloženo u soudu snad už za Marie Terezie) a celkově je považujeme za užitečné. Ale dnes už i to pivo musíš vosám dosladit.
A co bys čekal? „Nasázel jsem 20 000 sazenic, polovinu s a polovinu bez, procento přežití bylo X a Y a průměrný přírůstek L a K“?
http://www.cbks.cz/sbornikKrtiny13/Rak.pdf
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0ahUKEwjunJSLhPbSAhUJtxQKHXvYCeQQFghEMAU&url=http%3A%2F%2Fwww.is.mendelu.cz%2Flide%2Fclovek.pl%3Fzalozka%3D7%3Bid%3D4007%3Bstudium%3D23405%3Bzp%3D11796%3Bdownload_prace%3D1%3Blang%3Dsk&usg=AFQjCNG7hqPkAhuvVS2Ipii9sxO1o4ERbg
Zagoogli nebo si udělej vlastní pokus třeba s ředkvičkama
Obvykle bílkoviná čiřidla, jako je vyzina, bílek, želatina. Nejlépe už do moštu
Textilii dokáží prokousat. Je nutno použít hustou záclonovinu, nebo nějakou silonovou síťovinu.
Vychytání je třeba začít hodně brzo před náletem prvních vos, protože se nedá vychytat celé hnízdo (prý 3kg vos ve vysavači a na hroznech neubylo), ale dají se vychytat ty, které posílají jako zvědy – a do toho prostoru úplně přestanou lítat.
Nedaly, na to je norma. Dalo by se snad domluvit s školkařem, že by se se slevou vzaly přebytky, ale ty je nutno rychle nasázet.
Dá se nařízkovat podnož a druhý rok ji přeroubovat. V teplejších oblastech, jako třeba Jerez to je jediný způsob jak sází, se sazenicemi se tam nikdo nepáře.
Kde nehrozí révokaz, tam se dají sázet přímo řízky ušlechtilé odrůdy. Rezistenty zatím odolnost proti révokazu nemají, ale už se na tom pracuje.
A rozmnožíte si dřevokazné houby – nebrat. Réví se drtí ve vinohradu proto, že je pracné ho vyvážet.
Když je třeba chladit, většinou není třeba řešit těsnost a sterilitu, protože kvasinky jsou v plné ráži a CO2 uniká. Takže se tam dá strčit nějaké chlazení shora a jen provizorně uzavřít. 150l nádoby se obvykle nechladi vůbec, max zamraženejma PET lahvema a do 2000l lze nádobu uchladit zvenčí. Prostě přivést pramínek vody někam nahoru a nechat jej stékat po nádobě na zem a do kanálu. Vyplatí se tu nádobu omotat provázkem do spirály, aby ta stékající voda musela trochu zakroužit a nevzala to rovnou dolů.
Pokud víno není určeno do oběhu = prodeje, můžete si na ně napsat co chcete. Nezaškodí malé „Neprodejný vzorek“. Teprve pokud je prodáváte, musíte se řídit pravidly.
jazykem. Cukr jde laboratorně fakt o něco hůř než kyseliny, ale jde
Bianca je už zastaralá odrůda s množstvím problémů, já už ji ani netestoval, jen jsem ji okouk na Sádku. Téměř s jistotou lze doporučit (podmínky nejsou všude stejné) Solaris, Cabernet Cortis, Rondo a máme i pár dalších nadějných odrůd. Všěchny rezistenty potřebují reduktivnější technologii než jejich vinifera rodiče, červené samozřejmě méně – kvasná zátka, pyrosiřičitan a trocha snahy by ale měly stačit vždy. Sprchávání lze omezit záštípáním těsně před květem.
ad Yann: Takové terasy většinou vznikly orbou. Bát se na nich orat o trošku hlouběji je celkem zábavné. Dobýváním kořenů nejspíš způsobíte narušení podstatně větší. Na terase hned zatrávnit hranu, v Dolních Bojanovicích spádovat na 0, nebo mírně proti svahu (aby se zadržovala voda), když by přišel větší déšť, dá se opravit lopatou.
ad Sebastian Lorenz: Kořeny dřevin dobře vybrat – dřevokazné houby jsou škůdce révy!. Bacha na ten hnůj – jen dobře uleželý / rozložený a nebo jen na povrch. Dobré je ho rozhodit, mělce zapravit, nějaký týden počkat a pak zrigolovat.
Radí se pozemek prvně srovnat, pak rigolovat. Obráceně si totiž vyrobíš nenakypřená místa. Do zoraného sázet hned, jen je třeba počítat, že o pár cm sedne – sázet hlouběji.
ad chuariev: jo malé a nepřístupné pozemky se rigolují bagrem. Sloupky nebetonovat – ani krajní. Narovnat je je snažší! Dobrou kotvu! Pokud se bagr vejde, může prohrábnout i mezi řadami. Na starém ovine někdo psal, že to vykopal ručně a pak vinohrad na dálku svítil, jak byl lepší než sousední
Kořeny révy bez přítomnosti kyslíku nerostou. Nakypřenou zemí proniká více kyslíku, sazenice rostou výrazně rychleji a efekt vydrží víc než sto let. Na Sádku u Třebíče nestačil kousek zrigolovat a ukazuje, o kolik je tam réva menší než v sousedství.
Černozem stačí rygolovat 40 cm, písky i metr (ale pak taky sázejí spešl metrový sazenice).
Když není rygolační pluh, oře se normálním, ale každou brázdu 2x
Pokud je třeba rychle sázet, je nutné do hloubky zásobní hnojení jen minerálními hnojivy (neodebírají kyslík) a statková jen povrchově, aby neodebíraly kyslík kořenům révy. Transport živin do hlubších vrstev pak musí zajistit žížaly a kořeny rostlin v meziřadí. Takže hned ozelenit, pokud možno plodinou co révě prospívá (nejlépe roste réva vedle hrachu), ale v suchu to může být problém.
Ještě teď by se asi dala lehce zapravit nějaká statková hnojiva, za zimu se hodně rozloží a teprve na jaře zrigolovat
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena