myslím že nedostatek hořčíku. Přihnojit na list
Už dřív jsem se trochu ze široka rozepsal tady:
ovine.cz
Kontaktní je třeba z obou stran. Pokud není postřikovač motorový, aby list řádně protřebal, je třeba se snažit stříkat na spodní stranu, na horní sedne mlha sama. Vodní skla a pod. zvyšují na povrchu pH což plísně nemaj rády.
voda, sucho, teplo, zima – a na odrůdě to je také závislé.
Pokud o odrůdě víte, že sprchává (třeba MM), na začátku kvetení zaštípněte letorosty, stačí konečky, pozdrží se růst a lépe odkvete. Pak použijte nejvýše postavený zálistek na prodloužení letorostu. Na konci sezóny často ani není vidět, kde byla zaštípnutá.
Měď je těžký kov a révě zastavuje růst. Není to přímo sterilizace, ale do kvetení se nehodí. Co ale květ dobře sterilizuje, je nosná kapalina (nebo déšť), která umyje z blizny lep a pyl se pak nemůže zachytit. Případně poškodí prorůstající pylové zrnko. Réva ale kvete cca kolem 11 hodiny, pyl za rozumné teploty proroste do 6 h, postřik pozdě večer je bezpečný. Navíc – jen z cca 20% květů budou bobule, zbytek je rezerva, mírné sprchnutí fakt nevadí.
Otázka je, na co se to vlastně ptáte. Do květů nikdy ne ráno, mohou sprchnout. Révu popálí obvykle síra. Ta se aktivuje teplotou, vlhkostí a hlavně světlem (S + O3 -> SO3, katalizovaná vodou, poháněná světlem). Takže večer hodinu před západem je nejšetrnější, poledne až 16:00 je riziko popálení nejhorší.
Muscaris není moc ranný – prý asi jako Mylerka. Jsou i jiné odrůdy http://wine.webgarden.cz/rubriky/popisy-odrud/mostove-odrudy
Sklon k severu je problém, o to musíte mít rannější odrůdy. Solaris jistě, Platovskij, Dubljanskij, jsou i další
Co nejvíc toho přečtěte, navštivte vinaře v okolí, dobře připravte půdu. Pak se révě daří.
jde vše, ale květy už budou asi v háji. Na rozšířenou plíseň nějaký systémový prostředek. Melody combi? Nastuduj třeba
http://www.bayercropscience.cz/download.aspx?dontparse=true&FileID=11
stejně si musíš vybrat z toho co je v tvém nejbližším obchodě
Hlavně záleží na kvalitě sazenic a manipulaci s nima. Ale viděl jsem i napůl přehryzanou od myši, co prostě chtěla rovnou chodbičku …
Opatrně odhrábnout a zkontrolovat, jestli se jim nalévají pupeny. Jinak přesadit.
Mravenci jsou užiteční – až na to, že roznáší, hlídají a chovají puklice, stejně jako mšice. Na puklice nefunguje díky štítku pořádně skoro nic. Naštěstí většinou tolik neškodí. V malém je užitečné dřívko s ostrou hranou a strhávat je
Plíseň na i v sudu je velký problém, který ho dokáže zcela znehodnotit. A to docela rychle. Ve sklenících se dřevěné věci ošetřují modrou skalicí, vidím to jako jediné rozumné řešení. O zdraví se bát nemusíte, množství které by dokázalo proniknout dovnitř, spolehlivě zreaguje s H2S, který ve víně přirozeně vzniká.
Asi loni dorostly do výšky předpokládaného kmínku. To je dobré. Optimální je nechat pak horní 4 očka, (aspoň 2 kousek pod drátem) z nich letorosty použít příští rok jako tažně. Pokud už teď mají metr, ještě porostou. Předpokládám, že nemají hrozny a všechnu energii itak vloží do růstu. Pokud je zaštípnete, tak ztloustnou a tlusté dřevo se pak nejenoum špatně ohýbá, ono i v zimě snáze mrzne. A od určité míry i špatně plodí – má malou násadu, a to je pak problém. Málo zatížený keř pak zase zbytečně bujně roste a příští rok zase málo plodí. Rada, kterou jsem dostal od pan Glose, zněla: „Co naroste nahoře, naroste i dole“ (myslel úměru mezi letorosty a kořeny). I na jeho šlechtitelské vinici, na keřích bez hroznů, jsou takové letorosty pak vedené vodorovně na nejvyšším drátu a zaštípnuté až tak po 2 m. Dřevo pak lépe vyzrává, má rozumnou tloušťku a pupeny jsou správně diferencované.
Na druhou stranu Fučíkovi ženské osečkovaly vinohrad moc silně, narostly 2 cm tlusté pruty, které se navíc fazochy rozvětvily a příští rok musel zapěstovávat kmínky nové.
Jestli máte nějakou bujně rostoucí odrůdu s velkými hrozny, tak pro ně rýnsko hesenské vedení není moc vhodné – to vymysleli pro rýňák.
Záleží na tom jakou máš hlínu. Když nebudeš dělat rozbor, podívej se, co tam planě roste. Šťovík – kyselá. Kopřiva – moc dusíku. Jetel a chudobka – málo dusíku. Ale vylepšovat ji drahým substrátem? Hnůj a umělá hnojiva stačí a jsou mnoheme levnější.
Hlavně dbej na to, aby jsi měl hlínu dobře nakopanou do rozumné hloubky. Bez kyslíku kořeny révy nerostou vůbec, jinak na půdu není citlivá.
Pro micurinec: Je skoro jedno jakej je tlak. Když je odůda bez odolnosti, perenu (protože o tu tu jde, oidium na ní vidět nebylo) si od někud doneseš. Podle skvrn na listech (celkem velké) se dá soudit, že má jen Rvp3 a ještě ten nejběžnější typ. Na ten se zdá, že je perena už slušně přispůsobená. Takže se možná dá vynechat jeden postřik, žádná sláva. Ale pořád může mít ještě slušnou odolnost proti oidiu, ta se ten rok pozorovat nedala.
Se správcem jsem diskutoval co to šlo. Je mladej a navedenej, tak to nešlo. Měl to jako projekt, takže to napráskal bez většího zájmu v tom nejběžnějším co existuje – takže každej ví, jak to sestřelit. (Na vinařské škole fušoval do IT!) A teď se už jistě věnuje něčemu jinému, takže:
a) tu nebude nic dělat
b) když tu něco nějací spáchaj, nikdo to neopraví
c) takže to tu (po době udržitelnosti, kterou předepisuje dotace) – umře
Hned jsem navrhoval přesunout se na slovenské fórum, http://www.vino.sk/, nebo vinko.sk, ale nikdo nereagoval, a dnes to tam vypadá ještě hůř, než tady.
Ve stejné době, kdy se připravovala změna na tomhle fóru, se pracovalo i na změnách v prodeji vína v ČR. Podle mne to spolu souvisí. Nebo jste snad spokojeni se stavem prodeje vína u nás? Aspoň víc než za zákona starého?
Pokud není problém s nedostatkem vody, révě asi nejlíp dělá hrách. V 70 let starých Moserových pokusech přírůstek +30% (šťovík +50% ale ten asi nedáte jako zelené hnojivo). Obilí (+0%) se přidává aby hrách neležel přímo na zemi. Vyhnojit nejlépe před zeleným hnojením. Rozklad hnoje spotřebovává kyslík a bez kyslíku v půdě kořeny révy nerostou!!! Hořčice a všechny brukvovité jsou také dobré, ale jen dokud nevykvetou. Pak prý produkují látky, které nejen likvidují škůdce, ale i brzdí jiné druhy rostlin.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena