Chystam se na nej ted o vikendu, uz ma 21 cukru, tak at mi ho nesklidi nejaka havet..
Kdyz jsem doma instaloval tepelne cerpadlo na topeni, mel jsem myslenku ho pouzit i v lete na klimatizaci sklepa (pripadne i ohrev v zime). Nicmene technik dane firmy me od toho ordazoval a poradil mi si koupit nejlevnejsi prenosnou klimatizaci nekde v hobby marketu a k tomu externi teplotni cidlo. Na te prenosne klimatizaci cidlo zaslepit (protoze jak Dall rikal mene jak cca 18 stupnu neda) a ridit to pres to externi cidlo, kde si muzu nastavit teplotu jakou chci. Je to takovy reseni typu Lada Hruska, nemate s tim nekdo zkusenost? Mam taky jen melky sklep pod garazi, ale i tam zkusim jit nejdriv cestou pasivniho chlazeni, tedy zaizolovat a uvidi se.
Diky za tip, aglictina nevadi. Jen uplne nevim jak to pojmenovat. Nejaky odkaz by nebyl?
Mate nekdo zkusenost s vyrobou postriku z bylin? Zminena Kopriva, preslicka atd. Pripadne nejaky jiny?
https://www.fuxtec.cz/product/kultivator-ke-krovinorezu/#description a co tento nastavec na krovinorez? Nezkousel nekdo? Premyslim ze bych to poridil..
Taky mam 1,5-6 x 0.8 a je to v pohode.
Mam Regent na Melnicku. Jak pise Radomir, je to ovocitejsi vino s velmi silnou barvou. Nechapu jak z toho nekdo dokaze udelat ruzove vino :-). Ma tenci slupku, takze na podzim kdyz stoupne cukernatost, nadobavaji to vosy a prizivuje se na tom pak kdejaka dalsi havet. Ale vino je dobre. Odolonost vuci chorobam je dobra (temer nestrikam).
Muj asi nebude tak dobry jako od Esterky, ale i tak jsem spokojeny, ze jsem ho vysadil. Loni jsem sbiral 15.9., letos o tyden drive 7.9.
Mam ji 5 rokem na melnicku. Roste pekne, temer nestrikam (vetsinou jen jednou pred uzavrenim hroznu). Listy jsem mel zatim zdrave vzdy. To strikani pred uzavrenim hroznu jsem zavedl, protoze JH ma hodne utazene horzny a ke konci vegetace pri vyssi vlhkosti zacinaji hnit zevnitr. Myslim, ze to trochu pomohlo, ale stejne kdyz zacina hnit, tak to sbiram. Zatim jsem delal vino 2x a melo to 19 cukru pri sberu. Delam z toho suche lehci letni vino.
A jakym zpusobem jste Kupzit do vina aplikoval? Kovova pachut muze ve vine vzniknout pokud se Kupzit neaplikuje spravne. Viz. napr.:
https://www.proneco.cz/clanek/prevence-a-reseni-sirky-ve-vine/
Pokud jste to nezastavoval v prubehu kvaseni a nechal to dojet az do stadia , kdy uz to nebubla tak to pravdepodobne dokvasilo do sucha. I vzhledem k tomu, ze zminujete, ze je vino trpke. Ale je tam i moznost, ze se kvaseni v prubehu z nejakeho duvodu zastavilo samovolne (tech duvodu muze byt vice). Mereni zbytkoveho cukru se provadi vetsinou v laboratori, ale pro malovinare je to zbytecne.
Zjednodusene se to da spocitat rovnici „Cukernatost * 0,6“, coz by odpovidalo zhruba 12,6 stupnu alkoholu ve vine, pokud prokvasilo do „sucha“
Prodejce mi tvrdil, ze neni treba nijak osetrovat (hydrolis Lancman 120L). Jen je pry vhodne ten gumovy vak nevystavovat mrazu. Pripadne ho lze i na zimu demontovat, pokud se neda cely lis uchovat nekde, kde nemrzne.
Myslim ze mereni vinomerem neni dostatecne presne. Meril jste cukernatost mostu pred kvasenim? Podle toho se da urcit obsah alkoholu v hotovem vine. Dosladit muzete cim, chcete jen doufam ze to pak nebudete nikomu nabizet k piti :-). Trpkost by se mela z vina postupne vytracet lezenim. Dejte mu cas.
Nezkousel jste nekdo povesit do vinohradu „falesne vosi hnizdo“? Cetl jsem, ze se tam pak vosy/vcely nevyskytuji, kdyz si mysli ze uz je tam obsazeno..
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena