Pro petrmk: dakujem za odpoved. A je dobre ked mušt kvasí v rovnakej mistnosti kde mam víno ? Najjednoduchi je to nechat kvasit v nerezke a po dokvaseni stocit, ale bojim sa ze kvasici must mi nejako ovplyvni ostatne vína co mam v sklepe. S tymto mate nejaku skusenost ? dekuji
Taketo experimenty mna dokazu neskutecne vytocit. Dejte si tam klidne aj savo a udelejte radost vsetkym poctivym vinarom a vypite si ten demizon sam. S pozdravem Kucera
Tento rok se mi stalo presne to iste s Večerkou. Chcel sem nechat malinko cukru, stočil sem, zasiril a vino sa znovu rozjelo.. Po tydnu sem nameral siru 10, siril sem este 2x a znovu mam siru 10. A vino je totalne suche 😀
Napadlo vas to spravne. Kdyz burcak kvasi dluhsi dobu prevladaji v nem kvasinky kteryma ste zakvasoval. Staci proto tymto burcakem naockovat novou stavu. Stací kdyz prelejete 1-2 litry kvasiciho burcaku do 50 litru stavy
Na spodu demizonu su vjecinou odumrele kvasinky. Pricin muze byt nekolik. Vy ste umelo nezakvasoval, cize divoké kmeny kvasinek muzou byt citlive na alkohol. Kdyz must dosahl urcitou hranici alkoholu je mozne ze jem to ublizilo. Takisto mohl byt problem v osbsahu dusíka a minerálnich látek v mušte, které sou pro rozmnožováni kvasinek nevyhnutné. Ja bych si koupil rychlo umele kvasinky a rozkvasil to s nima. zváážil bych take pridani vyzivy
zalezi aj od toho kolik procentnou siru pouzivate. idealna je 5 % disiricitan draselny. sice musiete pridat vice, ale je mensi pravdepodobnost ze presirite. Problem s rozmisanim sem zatim nemnel. Vzdy zastrkavam kostyr aspon do polovice demizonu a potom zbytek vina vyleju napsatek, cim se vino premysa