Kodak

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 76. až 87. (celkem z 87)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Klasické odrůdy jako piwi #166708

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    My jsme chtěli pouze bílé odrůdy, takže loni byl vysazen Donauriesling a na příští rok má kamarád objednán Donauveltliner. Dle odrůdových zkoušek v Rakousku jsou vína nerozeznatelná od klasiky, je to totiž podmínka pro registraci. Obě odrůdy jsou již uznané. Z neuznaných se dá objednat odrůda Chardon (PIWI z CHardonnay, objednáno 200 ks na příští rok) a mají i Traminett (jak jinak než z Tramínu), ale tam není zatím dost množitelského materiálu (chtěl jsem 200 ks). Objednáno v Rebschule Tschida –Apetlon – Rakousko.

    Donauveltliner a Donauriesling jsem opakovaně pil (např. výstava PIWI Šardice) a vína se mi líbila. Ing. Hanák míval k Rakouskému křížení v Šardicích každý rok přednášku (letos pouze překládál dalším dvěma rakouským vinařům), ale obě odrůdy tam dost chválili. Co se týká červených odrůd tak tam je to bída. Ale teď mají nějaké nové křížení z RM a to vypadá velmi dobře. Ale červené nechci, takže jsem si nezapamatoval název. Mají i odrůdu Sauvin (křížení SG) http://www.sonnenmulde.at/home/aktuelles/2010/piwi-rebsorten/, nebo Blütenmuskateller.

    odpověď na: Kvasinky do moštu #166435

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nejlepší je vyzkoušet na jednu odrůdu různé druhy a podle výsledků si vybrat . Nám se např pro VZ osvědčily Oenoferm Veltliner F3, ale pro jinou oblast či klon to může být jinak. Takže vyzkoušet. Obecně bych nedoporučoval krasinky aromatické typu „R2“, ale pracovat bez kvasinek chce opravdu velké znalosti, aby se vinař vyvaroval různých problémů s vínem. Já si práci bez kvasinek a její výsledky pamatuji, ale dnes si to bez nich nedokážu představit.

    odpověď na: Prodej vlastniho vina #166434

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Potřebné informace jsou částečně na stránkách http://eagri.cz. Je nutné se zaregistrovat na UKZUS (viz. odkazy dole), a podávat veškerá hlášení. To by nebylo to nejhorší, ale jak jsem to pochopil, tak pokud chcete prodávat víno (nezáleží na množství), tak zahajujete podnikání a je nutná živnost. Dále se jedná o produkt podláhající spotřební dani, ta je sice nulová, ale je tak třeba podávat přiznání celníkům, samozřejmě po registraci u nich. Určitě jsem na další hafo povinnosti zapoměl (hygiena-máte provozovnu, ČOI-kontrola kvality, finanční úřad , převážení vína-nutno hlásit celníkům atd………….).

    Naše zákony nepamatují na malovinaře (tento pojem zákon tuším od roku 2011 nezná). Takže s 300 litry jedině šedá ekonomika a modlit se aby se na to nepřišlo.

    http://eagri.cz/public/web/file/227381/Navod_na_podavani_prohlaseni.pdf
    http://eagri.cz/public/web/file/227397/Voditko_2017_07_27.pdf

    odpověď na: #166024

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zatím nic moc. Ani jsem neměřil. Na jaře přemrzl a teď je zase sucho. Jednotlivé hlavy se značně liší stupňem dozrání. Od skoro zralých po zelené broky. Typuju sběr tak v polovině září.

    odpověď na: odlisťování zóny s hrozny #165960

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Rozsáhlé a poměrně složité téma. Odlisťovat určitě, kolik záleží na odrůdě, raději dřív (hned po odkvětu /já to dělal i v květu/, zvýší se účinnost chemické ochrany a hrozny si „zvyknou“ na slunce), ale hlavně to nepřehánět (odstranit hlavně listy na letorostu pod hrozny). Řeší se to např. zde: http://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3510;zalozka=13;studium=80119;zp=52459
    Dá se tam toho najít víc.

    odpověď na: #165175

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Perfektní urychlení práce. Z mlýnku přímo na pres. Jen pozor na hrany lopatek. Měly by být plastové, nebo poplastované. Pokud jsou ostré, kovové, tak sekají pecičky a je nutné zasahovat proti hořčinám. Také nejde přesně změřit cukr moštoměrem, je to moc našlehané. My ho měříme až po odkalení další den. Doporučuji celonerez.

    odpověď na: #165102

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ok. Jen cukerin není cukr, to stejné platí např. i pro stévii.

    Dělat víno bez alkoholu a cpát tam pak 80 síry není zrovna nejrozumnější nápad. Hlava nebolí z cukru či alkoholu, ale hlavně ze síry, které je většinou jako konzervantu nejvíc ve sladkých vínech.

    odpověď na: #165081

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Senzoricky (chuť, vůně) je nemožné rozeznat jakým cukrem je doslazeno (pokud někdo tvrdí opak, tak si jen tahá kšandy), takže nejjednodušší je přidat řepný cukr. Doporučuji vyzkoušet si na několika vzorcích co bude nejvíc chutnat, než to dáte do celého objemu. Víno bude ovšem vysoce nestabilní (i na bílkoviny) a pokud nebude skladováno např. v lednici, tak se s vysokou pravděpodobností během pár dní rozkvasí. Ani vysoká síra tomu moc nezabrání, jedině sterilní filtrace a na tu asi nemáte zařízení. Snažím se věřit že je to pro vlastní spotřebu, takže nejlépe bude stočit to vždy do PET (či láhve) a v ní si rozpustit cukr dle libosti dát na pár dní do lednice, aby se cukr rozležel a ihned zkonzumovat. Postupně tak zpracovat oněch 100 l.

    Že takový postup je čuňačina není snad potřeba dodávat. Pokud víno dojelo do sucha, tak asi neměly hrozny dost cukru. Nemám nic proti sladkým vínům, ale měla by to být přírodně sladká vína, což znamená špičkovou technologii filtrace, kterou malovinaři prostě nemají, nebo vyšší alkohol u takových vín, který umožní výrobu a udržení sladkých vín i malovinařům. Zde je ovšem nutná patřičně vyzrálá surovina, která umožní získání dostatečného alkoholu a přitom tam zůstane ještě dost cukru.

    odpověď na: V cem strikate vinohrad? #165080

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vždy tělo zakryté oděvem, respirátor a štít na obličej.

    odpověď na: #165079

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Loni vysazeno 200 hlav Muscarisu. Vše koupeno v Rakousku od Tchidy (http://www.rebschule-tschida.com). Loňský růst byl pěkný, letos vše zastřiženo na 2 očka, 2x to zmrzlo. Kromě 2 sazenic se všechny vzpamatovaly a rostou, mají cca. 1m. Dnes jde vidět, že výhony začínají dřevnatět, takže asi příští rok kmínky neudělám a většina sazenic se bude muset zastřihnout opět na dvě očka. Před pár dny hodně napršelo, tak doufám že to ještě povyroste. Obdobná situace u Donaurieslingu, Souvignieru Gris, Rulandského bílého a Ryzlinku vlašského. Vše loňská výsadba. Celkově z 800 vysazených hlav nejde do 10-ti kusů. Sazenice RV a RB byly z Pemagu. Ve výsadbě 600 hlav PIWI (SOL, HIB, JOH) z roku 2013 nejde jen pár kusů (sazenice z Pemagu). Takže si troufám říct, že pokud jste neudělal nějakou obrovskou chybu při výsadbě (žádná taková mě při ruční výsadbě nenapadá), tak je problém v sazenicích.

    Co se týče vína, tak snad příští rok bude nějaký mikrovzorek. Jinak co jsem pil, tak vína z Muscarisu se mi zdají velmi dobrá, většinou lepší než Solaris. Muscaris např. vyhrál soutěž bílých PIWI vín také na výstavě PIWI 2017 v Šardicích.

    odpověď na: #162739

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vyzkoušet a bude jasno. Ale voda naředí vše i to pozitivní. Raději bych to mírně odkyselil.

    odpověď na: #156091

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hledal jsem odrůdy p. Weisse a na http://www.rebschule-tschida.com/sortiment/weissweinsorten/ nejsou. Zkusím tam napsat.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 76. až 87. (celkem z 87)