Mostgelatine asi zhoršovala sedimentaci a na hořčiny nestačila. Takže letos už jen pvpp. Dávka 1/2 maxima dle návodu. Odstraněno s kaly po cca. 12 hodinách. Uvidíme.
Kyjovsko – začínalo to nahnívat.
Solaris 17 ČNM, 8 kys., výlisnost 70%
RM 20,5 ČNM
Hořčiny jsou leteos ve všem hodně znát a budou zřejmě i ve vínech. Používal jsem na jejich snížení klasickou želatinu při odkalení, letos šel při odkalení do moštu PVPP. Snad zabral. Jsem na hořčiny dost citlivý. Jinak nenecháváme nic naležet, z mlýnku hned na lis.
Dnešní sběr mt 19,5. rš 21,5. hib 24. Výlisnost cca 60%.
Inter Dry jsem používal roky. Dělají odrůdovou aromatiku a zbytečky cukru. Poslední dva roky používám jiného výrobce a jsem vysoce spokojen, jen u některých odrůd mi přišly Inter Dry lepší (možná zvyk). I s ohledem na vývoj sezóny, kdy by mohly být vysoké cukry se k nim vrátím. Ale jak se dívám je docela problém je koupit.
Tento typ chlazení (otvorem v plovoucím víku) používáme roky a naprosto stačí zajistit aby se k moštu nedostaly mušky např. kouskem plátna či gázy. Samotná potřeba chlazení je v řádech dnů, pak se dokvášející víno uchladí ve sklepě samo a chlazení lze vyjmout a otvor utěsnit kvasnou zátkou. Tento postup je také velmi praktický, protože chlazení se používá do dalších kvasících moštů, tak jak je postupně sbíráme a lisujeme.
Je to vyléčené oidium. Pozastavení infekce zůstává tmavý flek, který se při růstu bobule roztrhá, jak je vidět na fotce.
Příloha se nenatáhla. Tak pokud bude zájem zašlu na mail.
Zdravím. Znám vinaře ze Sobíšek, což je kousek od Vás. Má klasické odrůdy a normálně mu to dozrává. Ale asi bych šel do PIWI odrůd, z nichž nekteré umí výborně akumulovat cukry. Z bílých asi Solaris, Muscaris a z modrých Cabernet cortis. V dobrých polohách dozrávají do výběru, takže by neměl být problém ani u Vás. Odolnost vůči chorobám je bonusem. Ochutnat naprostou většinu pěstovaných PIWI odrůd můžete u nás v Šardicích v sobotu 9.6., je připraveno 267 vzorků PIWI z ČR, SK, AT, PL, D, CH a I. a dalších cca 300 vzorků klasických odrůd. Seznam PIWI vzorků je v příloze.
Více informací http://www.vinozesardic.cz/akce-2018/prehlidka-piwi-odrud-a-hibernal-forum
Zdravím. Postupně přecházíme u bílého na nerez, vše 300 l s plovoucím víkem. Nerezy používáme na vše. Slouží k odkalení, kvašení, batonáži i uchování vína. Od objemu 300 l je vhodné při kvasu chladit. Nerez vede dobře teplo a nádoby 200 l by se asi mohly při kvasu uchladit samy (ve studeném sklepě). Pro bezproblémové stáčení doporučuji plovoucí víko s otvorem uprostřed. Pokud by byl u okraje tak se nedá moc dobře s obsahem míchat když je to potřeba. Kromě jednoho kusu máme vše od Prudíka. Nejstarší kusy již skoro 10 let a naprosto bez problémů. Sem tam je potřeba nová duše, nebo pumpička a některé jsou trochu narezlé na venkovních svárech. Jedno důležité upozornění. K plovoučce je nutné se chovat jako ke klasické nádobě, tzn. klasicky dolévat. Pokud si někdo myslí, že bude po dvou litrech odebírat a vždy pak spustí víko tak může být výsledkem dost zklamaný. Výhoda plovoucího víka je v tom, že mám v jedné nádobě jakékoliv množství jaké se v daném roce urodí a nemusím jako u jiných nádob řešit že mám víc či míň než je obsah té nádoby.
Asi chyba na letáku. Používám jak Reagenz tak české roztoky A a B (jsou nutné různé zkumavky!) a pro orientační zjištění volné síry to stačí. Už jsem to tu někde psal, určitě měřit, než sířit „na hubu“.
https://www.vinarskydum.cz/so2-reagenz_p4183 – má tam uvedeno na hl, určitě chyba
1 dílek na zkumavce je 10 mg SO2 ale na 1 litr ne na 100 litrů! Zkumavka má cca 15 dílků a vy jste v polovině. Kde by musela zkumavka končit pokud by to bylo na 100 l! Takže správně se Vám to nezdálo logické. 70 volné síry je docela dost, takže nesířit.
V sezóně stříkáme zhruba 2x-3x Bastou, je to desikant, takže uschne jen to zelené co se postříká. Dá se tak udržet docela čisto pod hlavami. V této době před vyrašením stříkáme Roundupem. Chce to co nejpozději, aby vzešlo co nejvíc plevelů. Je to totální herbicid a vezme vytrvalé plevele. Vše stříkáno dle návodu výrobce.
Díky.
Existují na Slovensku nějaké weby na kterých se dají najít (zadat) vinařské akce? Něco jsem našel, ale s nabídkou v ČR se nedá srovnávat. Děkuji.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena