Frantisek trojan

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #201481

    Zdravím, teoreticky by to mělo vyjít jak píšete. Další věc je, že letos vychází obsah zkvasitelného cukru o 1-2 st NM, tj 10-20 g/l víc, než ukazuje moštoměr(podle předsběrové analýzy BS vin.ppotřeby a podle rozborů našich moštů). takže nevulučuju, že tam bude zbytek 50-60 g. Navíc není jisté, že to dokvasí na 14% při takovém zbytku… F.Trojan

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201480

    Nově registrovaná provozovna na Živnostenském úřadě musí být zkolaudovaná k danému účelu, v našem případě k vinařství. Včetně vyjádření hygieny, hasičů atd.
    FT

    odpověď na: #191750

    Dobrý den, za popsaných podmínek sorban doporučuju. Pelargoniová příchuť se objevuje po delší době-prý roky a snad není jisté, že vznikne. Je jedno zda je víno v láhvi, či tanku. Je možné ho dávkovat, po i před filrací. Doporučuju rozpouštět v teplé vodě bez čehokoliv jiného, tedy nemíchat z žádným jiným aditivem. Sorban se stáčet nemusí, rozpustí se beze zbytku. Franta

    odpověď na: Síření červeného vína #160412

    Dobrý den, mám takovouto zkušenost. U mladého červeného není potřeba sířit do února – dubna. Potom držet síru na 25-30 mg/l. V nádobě nikdy přes 30, do láhví max 35, lépe 30. Při vyšším síření se víno uzavře, sníží se aromatiky i tělo. Samozřejmě se bavím o zdravých vínech. FT

    odpověď na: DOTACE NA SUDY #151717

    Dobrý den,spíš než svaz vinařů bych kontaktoval SZIF, který tto dotace administruje. dotace budou týkat nákupu sudů o objemu nad 600l. FT

    odpověď na: #151648

    Dobrý den, velikost sudu hodně závisí na potřebách jednotlivých vinařů. Samozřejmě menší sud má vetší plochu vztaženou na litr, tím pádem větší vliv na víno, např vyšší projev vypálení u barique sudů proti vypáleným velkým sudům. Moje zkušenosti i rady starších vinařů co se týče barique je lepší koupit franouské sudy, resp. sudy francouských výrobců, levné sudy jsou mnohem horší. Můj názor je, lépe koupit použitý francouzký, než nový např. český. Větší sudy „ležácké“ 100% je samozřejmě francie, stockinger, ale myslím, že moravské bednáře bych taky nezatracoval , např. Bařina z Čejkovic má dobré reference, nebo pan Karel Čížek dováží sudy, myslím z Maďarska, ale také vysokou kvalitu. Myslím, že výborné červené víno bez sudu nelze vyrobit a pro plná bílá vína bych se taky přikláněl. František Trojan PS: názor pana „Dall“ je zcela zvrácený, myslím, že vinaři by měli spolu komunikovat a zkušenosti a názory si předávat.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)