Dobrý den, velikost sudu hodně závisí na potřebách jednotlivých vinařů. Samozřejmě menší sud má vetší plochu vztaženou na litr, tím pádem větší vliv na víno, např vyšší projev vypálení u barique sudů proti vypáleným velkým sudům. Moje zkušenosti i rady starších vinařů co se týče barique je lepší koupit franouské sudy, resp. sudy francouských výrobců, levné sudy jsou mnohem horší. Můj názor je, lépe koupit použitý francouzký, než nový např. český. Větší sudy „ležácké“ 100% je samozřejmě francie, stockinger, ale myslím, že moravské bednáře bych taky nezatracoval , např. Bařina z Čejkovic má dobré reference, nebo pan Karel Čížek dováží sudy, myslím z Maďarska, ale také vysokou kvalitu. Myslím, že výborné červené víno bez sudu nelze vyrobit a pro plná bílá vína bych se taky přikláněl. František Trojan PS: názor pana „Dall“ je zcela zvrácený, myslím, že vinaři by měli spolu komunikovat a zkušenosti a názory si předávat.