Petr

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #210793

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim s mostomerem to neudelate. Lze to merit pomoci refraktomeru muj postup je orientacni ale +- to funguje. Zaklad je koupit vino kde je uvedeno mnozstvi alkoholu a cukru. Napr. 11 alk a cukru 7. Kapnu to na refraktometr a odectu. Ziskam hodnotu ze vuno xyz s 11% odpovida na refraktometru hodnote 1.045 (mam brix refr.). Zmerim svoje vino a to ma napr. 1.050 tak vim ze ma po prevodu z brix o 5gr cukru vic nez vzorek. Samozrejme roli hraje mn. Alk a je to orientacni ale jiz se s tim da pracovat.

    odpověď na: #206402

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ještě k té tekuté síře. Nemáte zkušenosti s tím, že se velmi rychle ztrácí z vína? Sám to sleduji a potvrdilo mi to více vinařů, že tekutá jde rychle ven, zatímco rozmíchaný pyrosulfid vydrží déle. Co vy na to?


    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já a kamarád se zabýváme likvidací takových starých archívů. Stačí dát adresu a my přijedeme, vše prověříme a zcela bezplatně ekologicky zlikvidujeme. Za odbornou likvidaci takové lahve bereme poplatek symbolických 10 Kč, je li víno trochu poživatelné poplatek odpadá. Rozhodně se do toho nepouštějte sama – zde je potřeba opravdových odborníků, kteří mají známé na všech záchytkách v ČR.

    odpověď na: #197208

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    10gr pyrosu na 100l rmutu. Klasika jak kazdy rok.

    odpověď na: #165099

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ještě k nemožnosti rozeznat cukr. Od známého velkovinaře jsme koupili pálavu, sladkou s 13% alkoholu! Na chuť dobrá, ale když jem to víno nechal v ledničece při 2°C, tak po pár dnech se sladkost změnila na jinou cukerinovou, respektive z toho dost vystupovala ta pachuť po cukerinu. Nevím co tam proběhlo ale již to nebylo tak příjemné.
    Ještě jedna zkušenost jak se dělá víno. V německu jsme byli ve velkém vinařství s restaurací, provozovali to řekové. Klasická ochutnávka a nakonec jsme si vybrali, ale bylo příliš kyselé, tak jsme je požádali o polosladké víno. Ihned vyhověli a přinesli láhev. Po vypití nám na spodku vytekl cukr krystal, žádný kámen ale obyčejný krystal a ten zdražil tu láhev o 1 EUR. Takže bacha v německu mají příšerně drahý cukr 🙂 a s tím, že je to čuňačinka si hlavu nelámou.

    odpověď na: #165092

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Souhlasím že to mělo málo cukru, při sklizni bylo 19/20+-NM a nepřislazoval jsem to. Je to z toho důvodu, že mám rád víno, ale ne kocovinu tak se snažím vyrobit víno s co nejméně alkoholu což se mi daří, ale chybí mi jemný cukřík (trochu ho tam je ale chci víc), který tam chci dodat. Již jsem byl poučen, že zarazit se to musí sírou, takže letos tam vrazím 80 síry a tím bych to měl zarazit a získat víno s ještě méně alkoholu a se zbytečkem cukru.
    Může se doslazovat i moštem, ale nedočetl jsem se v žádné knížce jak ho vyrobit. Dle informací odvozených od moštu jablečného, po lisování a odkalení moštu tento osladím co to půjde (údajně na 1,5l moštu 1 kg cukru) a zahřát to na 75-80°C, asi chvíli udržet na této teplotě a nechat zchládnout. Co dál zasířit? Na kolik? Nyní s tím budu pracovat jako s vínem, tj. nechám klesnout kal, vyčiřím a budu skladovat ve sklepě. Klidně mohu dát síry více, protože ostatní vína držím na hraně 25-30 a jen přes léto zvyšuji na 60.
    Jednou jsem použil i koncentrát sladký (od velkovinaře!!), ale po pár dnech v ledničce byly usazeniny v lahvi a zdálo se mi že se to pohlo. Chtěl bych osladit celé množství naráz, nechat vyčeřit, zfiltrovat (deskový filtr) a používat, protože vrtat se s tím po lahvích je pracné. Jinak je to opravdu pro moji potřebu, protože víno s tam málo alkoholem a ještě polosladké vy každému vystřelilo hned druhý den.
    p.S. Víno s nízkým alkoholem je fajn, akorát když pak pustíte manželku ven tak se vam s kamaradkama zlije, protože je zvykla, že 0,4l vina ji přece nic neděla a není možné jí vysvětlit že víno doma s 8-9% není to samé jak víno ve vinárně s 13%.

    odpověď na: V cem strikate vinohrad? #165029

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dříve jsem stříká v obleku chemickém na rukou guma roušku helmu čepici. Jenomže jsem se v tom potil jak kůň tak nyní mam jen montérky helmu rukavice a roušku oblek beru jen při větru. Ono je to fakt svinstvo ty postřiky. Raději se budu chránit víc než míň.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)