chuariev

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #214849

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuju za tip na soupravu na číření vína.Po přečtení návodu nechápu pořadí dávkování.Při číření bílého vína by se měl dle návodu přidat první tosil,dále želatina a nakonec bentonit.Ale u tosilu se píše,že se dávkuje v 10ti násobném množství želatiny.Znamená to tedy,že se udělá směs želatiny a tosilu, přidá do vína a rozmíchá ve víně,nakonec se přidá bentonit?Ani poměrově mě to nevychází.Pokud bych chtěl čířit 100 l vína tak dle návodu musím dát 100g tosilu,ale rozpustit v 10ti násobném množství želatiny,což by znamenalo dát 1000g želatiny?Zřejmě tam chybí slovo nižší množství želatiny.Omlouvám se za možná špatné otázky,ale raději se zeptám než něco udělám špatně a zkazím víno.

    odpověď na: #214423

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsem začátečník,víno dělám pro sebe po pár litrech.Já dával jenom bentonit ,po dvouch stáčkách z jemných kalů, cca po půl roce.Některé víno se vyčistilo,některé ne.O radu jak ho zavolal známému vinaři,který dělá víno déle,jak víno vyčistit.Poradil tosil+ želatinu,což pomohlo.Dále poradil,že bentonit dává už do již vylisovaného moštu.Takže letos,jsem po odkalení přidal kvasinky a bentonit,takže uvidíme co to udělá,ve sklepě mošt začíná druhý den fermentovat při 14°C.

    odpověď na: #194950

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,dělám víno jen pro sebe a kamarády.Podle chuti jsem vysázel RŠ a Pálavu.Nikdo mě na začátku neporadil,že se v prvních letech musí sazenice přihrnout kvůli vymrznutí.Z celkových 100 sazenic vymrzlo 60.Hledal jsem v okolí vhodné sazenice a narazil na p.Krause,který mě doporučil Saphiru.Také mohu potvrdit,že byl velmi ochotný,ujalo se vše.S plísněma jsem nikdy neměl problém,vše stříkám včetně Saphiry,i když je PIWI odrůda.S dozráváním také nebyl nikdy problém ani v min.roce když vše zmrzlo na prach.Ještě něco nasadila a dozrála do kabinetu.Jinak vždy do pozdního sběru.S kyselinami jsem si nikdy nedělal hlavu k Saphiře patří,protože pokud se pamatuji tak je to kříženec dvou rýňáků a Seyve-Willard.U mě je víno svězí chutná po citrusech a po dvou letech v láhvi připomíná ananas.Můžu říct,že patří u nás k nejoblíbenějšímu vínu.

    odpověď na: #159861

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám malou viničku se 150 keři révy.Neměl jsem nic čím bych pozemek před výsadbou zoral.Chtěl jsem si nechat řady vykopat bagrem protože půda byla dosti udusaná a zabetonovat sloupky na vedení drátů.Kamarád mě od toho odradil,že by se mi ty sloupky v takto měkké půdě časem hýbali.Musel jsem tedy všechny díry vykopat ručně.Střašná práce!Réva je vysazena již pátým rokem a některé keře jsou stále slabé a réví špatně vyzrává.Na jaře ty slabé vykopu,udělám pořádné díry,zasadím nové a uvidíme.Pře dvěma lety jsem z druhé strany plotu vysadil novou řadu.Nic jsem neponechal náhodě.Přijel bagr a udělal rýhu 80-100 cm hlubokou.Na dno 20-30cm kravského hnoje,zbytek prokypřená kvalitní zem.První rok dorostly některé sazenice i 4 metry a již druhým rokem plodily.Ty slabší z první výsadby jsou proti nim chudinky.Osvědčilo se mi okopávání a udržování bezplevelného pásu okolo révy.

    odpověď na: #157607

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Také se mě to stalo,ale jen u vína které jsem potřeboval pozastavit s větším zbytkovým cukrem,u vína prokvašeného do sucha byl po stočení z kvasnic a vysíření přez plátkovou síru ihned klid.Několikrát jsem stočení přez plátek síry opakoval a stále nic.Dokonce jsem víno dal přez noc do mrazáku,kde celý obsah zamrzl,Po rozmrznutí se víno opět rozjelo.Sice ne v takové intenzitě,ale jemně.Nakonec mě jeden starý vinař poradil ať zabalím do kousku plátna pyrosulfit a dám na dno demižonu.Do dvou dnů byl klid.Tak snad Vám to také pomůže.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)