pro „greib458“ : nechat být, ať si to roste. Jen vylámat zálistky (boční výhony z paždí listů) do výše cca 50 cm od země, jinak vše ostatní nechat růst.. Neboť co naroste nad zemí, tomu adekvátní množství kořenů roste pod zemí. Ony ty výhony budou silné už tak dost a bude se to v zimě, až budete stříhat tvar, špatně ohybat..
Já svému dávám taky tak 2 týdny (při stávajícím průběhu počasí), ale zrání mám docela nevyrovnané, a to asi zásluhou nedostatku vody. V dolní části svahu jsou hrozny už zavřené, zaměkkající, dají se jíst, ale obal zrníčka ještě kyselý a semeno zelené.. Nahoře některé hrozny ve fázi hrášku a dokonce některé zasychající, scvrklé.. Loni sběr 25.8., letos teda o ty 2-3 týdny dříve.. Zatížení keře mám také celkem velké, bez redukce násady.. Letos jsem ponechal i zálistkové hrozny, aspoň bude koncem září co zobat..
No, vzhledem k tomu, že struna to oholila až na dřevo, včetně kambia, tak to až tak beztrestný průběh mít nebude..
Solaris bude opravdu jistota. Mám vysazeno 200 keřů (výsadba 2015), loni pre-panenská sklizeň (40 kg). Sklizeno 25.8. Cukernatost 25 °ČNM. Pár hroznů na Cabernet cortis a Cabernet cantor (výsadba 2016) mi loni uzrálo na 23-24 °ČNM, cca o 2-3 týdny po Solarisu. Místo: Brněnsko, 300 m n. m. Jižní svah. Čili i na severním svahu u Přerova by obě odrůdy měly dozrávat do konce září spolehlivě.. Jako bonus u těchto odrůd je velmi vysoká rezistence vůči padlí, peronospoře a šedé hnilobě hroznů. U mne obě odrůdy dosud bez jakéhokoli ošetření. Asi pro vás nebude smysl sázet něco pozdnějšího..
Vlastní zkušenosti nemám, ale dle literatury je bobule středně velká až větší, čili jako stolní – proč ne.. k tomu je to muškátová odrůda („rezistentní MM „).
Stran technologie výroby vína píše literatura, že je vhodné řízené kvašení v nerezových nádobách při nižších teplotách..
k PIWI odrůdám: mám na jižní Moravě (Brněnsko) vysazený Solaris (200 ks) a loni byla panenská úroda – 25.8. sklizeno, 40 kg., cukernatost 25 °ČNM. Většina vypita jako mošt či burčák, jen 5 litrů jsem nechal dojet v 5l demižonku do listopadu, udělalo se z toho bez jediného zásahu pěkné aromatické víno. Prokvasilo do polosucha, hodně alkoholické, voňavé (24 h naležené na slupkách). Stran chorob: od výsadby ani jedno chemické ošetření, pouze zelené práce. Loni koncem srpna trochu oidium, ale nic co by stálo za řeč. Takže pro mě zatím pěkná odrůda. Možná by byla dobrá do kupáže s nějakou pozdnější.. chce to vyzkoušet. Loni jsem sadil Bronner, ten by měl být stejně rezistentní jako Solaris, o měsíc pozdnější, víno typu pinot blanc..
Ceny z Rakouska – cca 1 Euro za sazenici..přesně už si nepamatuji..
CC
Jak už tady psal admin – forum si děláme sami.. Určitě sem spousta lidí chodí pasivně se dívat, ale nic nenapíšou. Tak to pojďme trochu oživit.
Třeba já už mám ostříháno, réva už začíná pěkně slzet, po Velikonocích už začnu vyvazovat. Průběh teplot je zatím příznivý, žádné velké extrémy, snad koncem dubna réva nebude moc narašená, až přijdou mrazíky.. Loni bylo od konce února už 15 stupňů a pak to tak dopadlo..
CC
P.S. Dobré vinohradnické (už méně vinařské) forum bývalo na zahrada.cz, ale tam už je to také nějaké polomrtvé..
Já mám krátké zkušenosti jen s výrobou. Vermikompost si pro potřebu hnojení zahrady a malého vinohradu dělám třetím rokem. Mám vykopanou jámu cca 3 x 1,5 metru, hlubokou do 1 metru. Přepážka uprostřed z kulatiny, mezi kůly jsou mezery několik cm. Co oddíl, to jeden rok plnění. Další rok plním ten druhý, mezitím žížaly zpracovávají ten první. Na konci sezony je materiál zpracovaný a žížaly přelezou přepážkou do druhého oddílu. V říjnu je vermikompost bez žížal a lze jej vybrat. Materiál během roku zredukuje svůj objem na polovinu, čili roční výnos cca 0,5-1 m3.. Je to takový polointenzivní způsob produkce vermikompostu, ale mě to tak vyhovuje.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena