CC

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 38)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: #205605

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Lépe bych tuto diskuzi nezakončil. Přesně tak. Co vinař, to názor a tak to má být. Vy jste vsadil na léty osvědčenou klasiku, já do toho jdu trochu „pankáčsky“. Já svou filosofii nikomu také nevnucuji, jen ji dávám „do placu“, a ať si Philly z našich informací vybere ty, která budou jeho srdci bližší. Nejlépe se o těchto věcech stejně hovoří u pohárku, a kdo ví, třeba si jednou ty svoje cortisy přechutnáme u jednoho stolu :-)). Jestli jste Komeťák, tak to k sobě na návštěvu nejspíš nebudeme mít zas tak daleko..

    odpověď na: #205594

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No, ačkoliv jsem si řekl že už se k této problematice nebudu vyjadřovat, tak ale – omlouvám se za to – zase musím :-)). Wimpi, ve všech nových (a možná i starých) učebnicích se u popisu té které odrůdy udává doporučený počet ponechaných plodných oček na tažni na metr čtvereční plochy vinohradu (např. 5-6 oček/m2 pro vína s přívlastkem, 7-8 oček/m2 pro jakostní vína). Nikoli počet plodných oček na keř, či na metr délky drátěnky. A to právě proto, že každý máme ten svůj vinohrad v jiném sponu. V knize PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY – MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ od prof. Pavlouška, kterou jistě také doma máte, je na straně 198 taková tabulka. Tam je u meziřadí 2,4 m širokého optimální počet letorostů na metr délky drátěnky 12-14 !! To je 7-8 cm na 1 letorost! A to je propočítáno na zatížení 5-6 plod.oček/m2, čili vína s přívlastkem, pro jakostní vína to dělá skoro 20 letorostů! To je blázinec! Tím ten běžný vánek neprofoukne ani za zlaté prase! Čili ty počty jsem si nespočítal sám, to už udělaly pomazané hlavy dávno přede mnou. Také to Vámi neoblíbené slovo „stejný“ jsem si já nevymyslel, to tak prostě je. Můj zdravej rozum mi říká, že lepší je mít sice meziřadí jen 1,2 metru, ale letorosty hezky 15 cm od sebe. Tím větéreček profoukne ve všech 4 směrech bez problémů. Jako prevence plísňových chorob je důležité, aby vinohradem mohl profukovat větřík KOLMO na řádky, nikoliv aby byl průvan v meziřadí. To vám hrozny neosuší. No, a protože se stále bavíme o počtu letorostů na metr čtvereční, nikoli na keř, tak ano, při husté výsadbě je – jak píše Kodak – mnohem nižší zatížení na keř. Francouzi mají takový ideál, že co keř, to max 1 lahev vína (tj. max 1 kg hroznů). Ve výsledku je hektarový výnos stejný, ale spíše menší, než při „klasickém“ (jak vy píšete „optimálním“) širokém sponu. Tudíž žádné – jak píšete: “ maximální honba za kvantitou. Prostě snaha „vydolovat“ z daného pozemku maximální produkci.“ Hned vám řeknu proč.
    Dále se ptáte: „které kořeny poskytnou lepší kvalitu, ty, které jsou natěsnané jeden na druhém.. ..anebo ty, které mají kolem sebe dostatečný objem půdy s dostupnými živinami a dostupnou vláhou?“ „A“ je správně. Hustou výsadbou ke kvalitnímu hroznu. Konkurence mezi kořeny jednotlivých keřů způsobí, že keř nekoření mělce, ale velkou část jich má v hlubších horizontech. A tím se dostáváme k vaší zmínce o suchu: Pokud nechceme zavlažovat a máme strach ze sucha, tak hustá výsadba je podle všeho ta správná cesta. Následující (třeba suché) roky ukáží, která z teorií je ta správná.
    Teď zpátky k tomu „vyčerpávání“ půdy. Není přímá úměra mezi hustotou výsadby a vyčerpáním půdy. Je přímá úměra mezi VÝNOSEM NA HEKTAR a vyčerpáním půdy. Vinaři, kteří si dají tu práci a vysazují v hustém sponu, cílí na kvalitu výsledného vína, mají tendenci výnos na keř snižovat (redukce násady, půlení hroznů..), než keře přetěžovat. Já mám svůj cabernet cantor a cortis ve sponu 1,25 x 0,8 m. Je to mladý vinohrad, loni měl teprve panenskou úrodu. Keře stříhám na 2-3 dvouoké čípky, následným podlomem nechávám max 5 letorostů na keř. 5 letorostů na 80 cm délky drátěnky (15 cm na letorost, kolik máte vy?). I přes velké listy je to velmi vzdušné. Vylamování zálistků a odlisťování v zoně hroznů je samozřejmost. Jak známo, na letorostech rašících z bazálních oček loňského letorostu rostou v průměru menší hrozny, čili není nutné provádět zelenou sklizeň či půlení hroznů. Přechodem z tažně na čípky si tuto práci ušetříte. Ve výsledku budu mít na keři do 10 hroznů, cca po 100 gramech (můj předpoklad – čas ukáže, zda nebudu muset ty hrozny ještě půlit). Takže za mne ideál: hustá výsadba, řídká a vzdušná listová stěna, nízké zatížení keře i celého vinohradu, kvalitní a zdravý materiál. Nejde o: testování „moderní“ husté výsadby, je to návrat ke kořenům.. Tak se réva i u nás dříve pěstovala, jen to u nás (až na malé výjimky) dodnes nepřetrvalo.. Na závěr jen dodávám, že můj vinohrad má 7 arů / 700 keřů, čili si můžu dovolit si s tím v takovémto měřítku hrát.

    odpověď na: #205579

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Musím reagovat na Mollův příspěvek – říkáte, že zahuštěním výsadby nutně zahustíte i keř. Toto rozhodně není pravda. Pokud dodržíte doporučený počet letorostů na metr čtvereční, tak u husté výsadby nemusíte mít listovou stěnu vůbec hustší, ale naopak. Pro vysokou kvalitu hroznů se doporučuje 5-6 letorostů / m2. Při sponu 1,2 x 0,8 m (= 10 000 keřů/ha) to dělá 5-6 letorostů na 1 keř, resp. 80 cm délky řady, to máte na letorost 15-16 cm. U nehustého sponu např. 2,5 x 1,2 m., což je třikrát řidší výsadba, to máte již 15-18 letorostů na keř, resp. 1,2 metru délky řady = na letorost připadá 7-8 cm.
    Dále určitě není pravda, že PIWI vína = laciná vína. Z čeho usuzujete? Z toho, že Solaris vinaři pěstují na vysoký výnos, protože je plodný a raný, a pak jej můžou prodávat laciněji? Ano, ale Solaris není jediná piwi odrůda. Souvignier gris je velmi kvalitní odrůda, srovnatelná s pinot blanc či pinot gris a lze s ní i obdobným způsobem pracovat jak ve vinohradu, tak ve sklepě. Vína z PIWI odrůd jsou velmi dobrá a na slepých degustacích mnohdy bodovaná lépe, než klasické odrůdy. Nota bene piwi odrůdy jsou vhodné pro ekologické či biodynamické vinohradnictví a taková vína mají na trhu vyšší cenu než konvenční vína..
    Co s týče bujnosti růstu piwi odrůd – ano, jsou bujnější než klasické odrůdy, hustá výsadba bujnost podporuje, ale i s tím lze pracovat – volba podnože, ozelenění meziřadí již v roce výsadby a pod.

    odpověď na: #205550

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    S takto hustou výsadbou na větších plochách má zkušenost pan Glos a pan Michlovský. Každý to má koncipované trochu jinak. P. Michlovský má „klasickou“ hustou výsadbu, nízký kmínek (Guyot), meziřadí cca 1,2 m a keře cca 0,8 m. Je ale třeba mít speciální techniku do úzkých řádků (malý pásový traktor, speciální kombajn..). Pan Glos má široké řádky, cca 2,5 m, sazenice asi 40 cm od sebe. Střední / vysoké vedení, stříhá na 2-3 čípky. Výhodou je, že může používat klasickou mechanizaci (traktor).

    odpověď na: #205208

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud chceš nejprve osadit plochu do 10 arů pro vlastní potřebu, tak bych se tou administrativou nezatěžoval. Žádost bych si podal,až to bude aktuální. Ono uvidíš, že i těch 10 arů je hodně práce, pokud to máš jako koníček při zaměstnání. Ten hektar už je dřina. Myslím, že by neměli mít problém s tím ti zpětně tu již osázenou plochu „zlegalizovat“. Ale zeptej se jich..

    odpověď na: #205006

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi jako zahradní bazén stejného půdorysu 🙂

    odpověď na: #204980

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já stavěl před 4 lety – stejný způsob, mírný svah. Výkop max. 4,5 m hluboký v čele výkopu (víc do hloubky jsem nemohl jít kvůli spádu odpadní roury a větší mechanizace než traktorbagr se mi na pozemek nedostal). Tím pádem základ-deska v cca 4m, plus výška sklepa 2-2,5m.. Vzadu tím pádem zbýval na zásyp 1 m a vepředu 0,5 m. Udělal jsem zásyp cca 0,5-1 m nad terén, ve výsledku 1,5m silná vrstva hlíny. Sklep kompletně hydroizolovaný, suchý. Teplota 8-15 C. Mám jen 9 schodů a dveře jsou na jih, čili max.tepla jde v létě do sklepa dveřmi. Za dveřmi jsem dal závěs ze silného filcu, jinak bych měl v létě 20 C. Koukni na fotkyze stavby našeho sklepa tady: http://klenby.com/strelice/

    odpověď na: PIWI pěstování – spon #204979

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Solaris 200 keřů – spon 130×90, stříhám na jeden kratší tažeň, ponechávám 5-6 letorostů.
    Cabernet cortis + cantor 300 keřů – spon 120-130×80, stříhám na dva 2-3oké čípky, ponechávám 4-5 letorostů. Tento způsob jsem zvolil kvůli tomu, že 80 cm je na tažeň už celkem málo a na čípkách není třeba vyvazovat a dělat redukci hroznů (ušetření práce).
    Pokud chcete dělat stolní víno, dejte větší rozestupy (1-1,2 m) a ponechte více letorostů a tím pádem budete mít 2-3 kg hroznů / keř. Zda chcete kvalitní hrozny, dejte hustější spon (1 keř/m2) a stříhejte na dva polotažně či čípky.. pak budete mít max 1 kg/keř, ale kvalita hroznů bude úplně někde jinde..

    odpověď na: Hnojení starých vinic #204638

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Většinu živin (N, P, K, Ca, Mg, Mn, S…) réva získává opravdu z oněch vrchních cca 50 cm půdy, kde se přirozeně vyskytuje největší množství organických látek, které zásluhou působení mikroorganismů mineralizují a uvolňují živiny do půdy. Z hlubších vrstev réva čerpá zejména vodu, ale živiny samozřejmě také – v menší míře. Zde se jich totiž v rozpustné formě moc nevyskytuje. Proto réva trpí v suchu nedostatkem dusíku např. Pokud používáte lehce rozpustná hnojiva (NPK), je nutná jejich aplikace na jaře. Hnůj, kompost a další organická hnojiva se zase aplikují na podzim.
    Zelené hnojení bobovitými rostlinami má určitě význam, zejména – jak píše Moll – co se týče dusíku, ale některé hluboce kořenící druhy (vičenec ligrus, vojtěška) mají hodně hluboké kořeny (přes metr) a umí „vytahovat“ minerály z hlubších vrstev, ukládat je do svých těl a po jejich zmulčování/zarytí je po rozkladu uvolňují do okolí. Takových rostlin je spousta (nazývají se „dynamické akumulátory živin“ – lze je vyhledat na internetu) a lze je využít..

    odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204636

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vytékající míza z řezné rány výrazněji keř neoslabí, naopak se udává nižší pravděpodobnost proniknutí patogenů komplexu ESCA řeznou ránou do pletiv. Ronění mízy dle literatury má dále za následek opožděné rašení oček, což je s výhodou při výskytu pozdních jarních mrazíků. Já loni střihal až v půlce března (mám 700 keřů).

    odpověď na: Cukernatost #199212

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    15.9. Střelice u Brna, Cabernet cortis + Cabernet cantor, panenská úroda 100 kg / 300 keřů, cukernatost 24 °ČNM.

    odpověď na: #197338

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli máš mošt takhle moc přesířený, tak s tím asi nic neuděláš. Jak píše Ondra – smíchat s jiným nezasířeným moštem. Proč jsi to tak přesířil? Kolik plátků jsi spálil v demižonu? Kolik jsi tam nasypal pyrosulfitu?

    odpověď na: #196602

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nebo mě napadlo přimíchat do vína kaly z vylisovaného moštu. Jimi se vylepšuje druhák, tak proč ne starší víno..

    odpověď na: #196443

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já to posbíral před týdnem (J Morava) – první pořádná úroda (150 kg), výsadba 3 roky stará, 200 keřů. Loni jsem koncem srpna sebral 40 kg, už to fest žraly vosy a sršně, cukernatost byla 25. Letos jsem to posbíral při cukernatosti 21 °ČNM, kyseliny 7 g/litr. Hrozny zdravé, nenakousané od hmyzáků..

    odpověď na: #196442

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak to dělám já: ráno posbírám hrozny a pošlapu je v takové té červené vinařské bedně (můžeš samozřejmě použít jakoukoli větší nádobu, kam se vejdou dvě nohy), poté rmut přeleju do 50-litrových hoboků (takové ty bílé, s 2 uchama, černým šroubovacím víkem), necham tam asi 24 h ležet, druhý den ráno lisuji. Mošt leju do 50-litrového demižonu, necham 24 hodin spontánně odkalit, poté kaly stáhnu hadičkou. Demižon necham jen do 3/4 plnej, aby byl prostor na kvašení. Dam špunt s kvasnou zátkou, pokud nemáš, dej přes hrdlo igelit a gumičku, do igelitu udělej malou dirku (dá se použít i plátno). Čekej až to začne kvasit. Můžeš si 5-7 dní předem udělat zákvas, tj. posbíráš kýbl hroznů, podrtíš, vymačkáš v ruce do PETKy, tu dáš někde na teplo. V době, kdy budeš lisovat, bude už v PETce burčák, který naleješ do odkaleného moštu. Můžeš mošt zasířit, tak na 30 mg SO2/litr (nebo jen 24h předem zasířit demižon sirným plátkem) – je to jistota, aby ti to chytlo to správné kvašení.
    Protože budeš rmut lisovat určitě na nějakém ručním lisu, budeš mít výlisnost tak 50%. Ty výlisky maj v sobě ještě spoustu cukru, kyselin a dalších dobrot – nevyhazuj je, dej je zas do toho hoboku, nalej na to vodu (polovinu množství, než jsi z nich vylisoval moštu), nechej 24-48 h odležet a vylisuj. Změř cukr a doslaď, eventuálně přidej ten kal, který jsi stočil z moštu – dodá to tomu druháku ještě šmak. Burčák „druhák“ nikdo od opravdového nepozná, nemusíš pít burčák z moštu a zbyde ti víc na víno.
    Další dotazy? :-))

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 38)