Pokud je kvalitní surovina, Bentonit do moštu není potřeba přidávat. Slouží k rychlému odkalení. Smysl má, pokud máte mošt z nahnilých hroznů.. V tom případě rychle odkalit Bentonitem a zakvasit (kvasinkami, zákvasem apod.).
Pokud jsi naměřil 20-21° refraktometrem z bobulí přímo ve vinohradu, tak výsledný mošt bude mít tak o 1-2 °méně. Při průchodu vinohradem totiž sbíráš a měříš ty vyzrálejší bobule (pokud je cíleně netrháš z odvrácené strany hroznu, zevnitř hroznu apod.) – vlastní zkušenost. Ideálně je nasbírat kýbl namátkově vybraných hroznů, pomačkat je a pak měřit.. A těch 20 °ČNM je podle mne na Solaris málo – jak píšu výše. Na burčák dobrý, ale víno jedině udělat polosuché / polosladké, ale pak v tom budeš mít málo alkoholu a bude to náchylné na nemoci..
U mne Solaris začíná teprve sládnout – cukr jsem neměřil, ale slupka a jadérka jsou ještě zelené, čili času dost. Loni jsem otrhal při cukernatosti 21°ČNM a bylo to brzo! Nebyla aromatika a po dokvašení do sucha hodně výrazná kyselina. Letos si počkám alespoň na 23-24°, typuju Ještě aspoň 2 týdny.. Vosy teprve začínají – o víkendu rozvěsím do vinohradu pivo.
Kámoš si takhle popálil část vinohradu glyfosátem a pokroucené listy mu tam rostou už 3. rokem po sobě.. Nezdechlo to, ale že by ty poškozené keře byly nějací šampioni v růstu, tak to teda ne.. On ten systémový herbicid aplikovaný v neletální dávce funguje jako růstový retardér.. Čili zde rozhodně neplatí „Co tě nezabije, to tě posílí“. U víceletých rostlin může efekt přetrvávat roky. Někteří lidé jsou nepoučitelní, resp. poučitelní až z vlastních chyb. Zastánci hesla „Nevyzkoušené je nepoznané“. 🙂
Problém je, pokud zaléváš málo a často. Já osobně jsem v posledních 3 letech novou výsadbu první 2 roky zalévat musel, jinak by mi zakořenilo tak 25 % sazenic. Ne celou sezonu, jen v květnu a červnu. jak se sazenice rozjely, přestal jsem. To, že ti sazenice neudělala kmínek hned v prvním roce, není žádná tragedie. Zvláště loňský rok byl v sezoně velmi suchý. Pokud chceš letos sazenice podpořit, tak můžeš zalévat, ale zatím to myslím není nutné. Udělej sondu do půdy a uvidíš, jak je na tom vlhkost půdy v 30 cm.. Pokud se přece jen rozhodneš zalévat, tak zalévej vydatně, ale méně často. Klidně 5-10 litrů k jedné sazenici, ale třeba jen jednou za 2-3 týdny.
Na podnož to nevypadá.. Typnu odrůdu – Solaris?
Nemám zkušenosti s hnojením kapkovou závlahou, ale nedá se mi to se Vás nezeptat: proč je třeba hnojit rok starý vinohrad? Nehnojil jste před / při výsadbě?
A proč se jich chceš tak nutně zbavit? Myslíš, že 10 zámotků ve vinohradu ti ovlivní množství sklizených hroznů? Nemyslíš, že lepší je tam prostě nechat a mít radost z toho, že se jim u tebe ve vinohradu líbí? Nebo jsi snad přemýšlel nad postříkáním celého vinohradu insekticidem tak, aby v něm nepřežil žádný hmyz? Pokud není výskyt zobonosky masový, nic bych s tím nedělal.. Ale uvidíš, co ti poradí další vinaři. Mou radu neber na 100%, já nejsem typickej vinař – já mám rád, když v mém vinohradu rostou a žijí i jiná stvoření, než jen vinná réva 🙂
Blbost. Proč bys chtěl stříkat? Kolik zámotků jsi našel?
Chci vyzkoušet napřesrok. Dej pak vědět, jaký byl výsledek. Recepty jsou na netu, v angličtině..
Já loni požíval preparát „KOUZLO PŘÍRODY réva vinná koncentrát“ od AgroBio Opava preventivně proti padlí na stolní odrůdy a fungovalo to.
Já sázel obdobné množství pomocí motorového vrtáku. Ve třech lidech to jde rychle..
1. provázek délky vysazovaného řádku.
2. kus kartonu širokého polovinu plánovaného rozestupu sazenic (např. rozestup sazenic 100 cm – karton široký 50 cm)
3. provázek navinout na karton a barevným lakem ve spreji příčně na jednom místě udělat čáru.
4. po rozvinutí provázku máte na provázku barvou vyznačené plánované rozestupy, konce uvázat na kolíky.
5. vyznačit na pozemku rozestupy řádek a provázek posunovat.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena