změny v kyselosti

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce změny v kyselosti

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #149965 Odpovědět

    kubas22
    Host

    Ahoj,

    ve sklepě mám 35 l demižon VZ, teplota se teď momentálně pohybuje kolem 1 stupně, když víno chutnám ve sklepě, příjde mi dost kyselé, nějaký ten vinný kámen vypadl, tak počítám s tím, že už to bylo všechno, ale jakmile nechám trochu vína v láhvi doma a ohřeje se, kyselost se sníží, ale začnu cítit mírnou příchuť po jablkách. Na víno nějak nespěchám, jen se chci zeptat, čím to může být způsobeno. Mám to chápat, že víno je ještě mladé a zraje, tak to prostě nechat být? Díky za vaše názory.

    #149966 Odpovědět

    spaceman5
    Host

    1 stupeň ve sklepě je fakt málo to víno se nevyvíjí a čeká až se oteplý. a kdy jsi naposledy sířil???? mrknul bych i na tu síru 🙂

    #149967 Odpovědět

    kubas22
    Host

    Naposledy sířeno dnes na 35 mg/l, předtím jí tam bylo určitě podstatně méně. Myslíš, že bych to mohl dát třeba někam více do tepla a nechat to tam aspoň měsíc, než se víc oteplý?

    #149968 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    Čím je nižšia teplota, tým stúpa vnímanie kyslosti. Je normálne, že sa vám víno zdá pri izbovej teplote menej kyslé. Ak potrebujete urýchliť zrenie vína, treba ho uskladniť pri teplote cca 12 st. Celzia. Zrením vína sa kyslosť vína zníži, resp. kyseliny budú „uhladenejšie“, jemnejšie.

    #149969 Odpovědět

    kubas22
    Host

    Díky, za odpověď. Zrání vína nepotřebuju nijak urychlit, akorát nevím jestli je víno schopno zrát při takové teplotě nebo tomu mám radši přitopit? =)

    #149970 Odpovědět

    Karel
    Host

    v chuti, pokud jsou výrazná jsou znamením naoxidování.

    #149973 Odpovědět

    kubas22
    Host

    Děkuji za odpověď pane Karle. Myslíte si, že víno může pomale dozrávat při 1 stupni nad nulou a nezačne mi to znovu kvasit až se oteplý ? Zbytkový cukr tam není, tak si myslím, že by nemělo, víno je také stažené z hrubších kalů, a pobývá jen na jemných. Jaké mají vliv na kvalitu vína takové změny podmínek, konkrétně tedy teplot, nic moc s tím nenadělám, jsem začínající vinař a teplota ve sklepě je závislá na venkovní teplotě, i když menší kamínka na přitopení k dispozici mám. Děkuji.

    #149976 Odpovědět

    Karel
    Host

    Při takové teplotě se snad ani víno moc nevyvijí. Všechny změny probíhají pomalu. Že se po oteplení rozkvasí, na to bych si i vsadil. Změny teplot jsou prý pro víno docela devastující.

    #149977 Odpovědět

    Anonym
    Host

    Kdysi jsem míval v zimě ve sklepě také cca 5st. Pokud se o to víno standartně staráte (síra, stáčení příp. filtrace)tak vám nazraje až bude tepleji. v létě to bude horší. Myslím že ve sklepě budete mít i víc než 20st. a to už není ideální.

    #149978 Odpovědět

    dlouhej
    Host

    Mám ve sklepěvv zimě 5st. a v letě až 18st.Je pravda,že víno teď nedělá nic,po prvním stočení je na jazyku pořád mírně perlivé,až se oteplí,tak dokvasí.Při dobrém ošetření jsem nikdy s kvalitou neměl problém,jen to trošku dýl trvá,než víno dozraje.

    #149981 Odpovědět

    kubas22
    Host

    Já pevně doufám, že u mě již nemá co kvasit =D. Ted jen chci, aby mi to pomale vyzrávalo, uvidíme, co udělají s kvalitou změny teplot. Aspon se mám pro další výrobu od čeho odrazit =)

    #149982 Odpovědět

    Keš
    Host

    Vinařím už asi 30 let ve sklípku s dost podobnými teplotními poměry z jakých máte obavy Vy, závisí to od vrstvy nadekrytí sklípku, víc to ale nejde. V zimních měsících mám teplotu mezi 3 – 5 °C, výsledkem je snad větší vysrážení vinného kamene a samozřejmě zpomalení zrání vína, protože to je spojeno s tvorbou buketních látek, které vznikají hlavně esterifikací (alkoholy+kyseliny)a tyto esterifikační reakce probíhají v závislosti na teplotě. Starám se o správnou hladinu volného kysličníka siřičitého a víc se s tím nedá nic dělat. Zatopit nějakými kamínky mě nikdy nenapadlo. Ze zkušenosti vím, že podmínky pro zrání se zlepší s oteplováním počasí a obyčejně od velikonočních svátků, koncem dubna, víno zazáří pěkným buketem. Pokud záměrně nenecháváte víno na jemných kalech (potom však nezapomínat na pravidelné týdenní promíchávání a pravidelnou chuťovou kontrolu !!! ), bylo by dobré víno stočit. Chce to získat jistotu víceletou zkušeností.

    #149984 Odpovědět

    kubas22
    Host

    děkuji za hezký příspěvek. Letošní víno je moje premiéra, vyčistil jsem sto let starý sklep a rozhodl se do toho pustit =) Sklep je umístěn poměrně hluboko, proto je tam asi taková zima. Elektrická kamínka jsem použil k vytopení místnosti a k využití k nastartování kvašení, ale kdybych s nimi měl topit přes zimu, tak nechci vidět účet za elektriku. Těším se až budu moci nasbírat více zkušeností a z toho poté těžit. Děkuji za radu s udržováním hladiny síry.

    #149987 Odpovědět

    MOLL
    Host

    sklepa záleží nejen na hloubce a izolaci, ale i na tom, kolik tepla nacmrndáte při chození dveřmi sem a tam. A taky na tepelné kapacitě sklepa = kolik vody (vína) v něm máte, protože voda má ze všech dostupných látek největší tepelnou kapacitu a mase zeminy a kamení za zdí se klidně vyrovná.

    Na oteplení sklepa můžete zkusit zapálit i jen nějakou svíčku.

    #149988 Odpovědět

    Veltlín
    Host

    35 litrov vína a taký sklep, vyniesol by som ho na povrch do miestnosti, kde je cca 10-15 st. Celzia, aby dozrelo čím skôr. Pri Vašich uskladňovacích podmienkach treba víno do leta vypiť, lebo potom budete mať v sklepe 20 st. Celzia.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
Odpověď na: změny v kyselosti
Osobní informace: