Někdy se stává,jestliže se pro kvašení použije přirozená kvasinková mikroflora na bobulích, že se kvašení vína zastaví při dosti vysoké hladině cukru – víno je na můj vkus příliš sladké. Řešil jsem to až při následné úrodě nalitím vína na kvalitní mláto, víno pak už normálně dokvasilo. Příčinou této situace je skutečnost, že přirozená mikroflóra kvasinek je vlastně komplikovaným společenstvím vícero druhů kvasinek typickým pro danou oblast, dokonce i vinohrad i pro konkretní počasí. Jednotlivé složky tohoto kvasinkového společenství plní důležitou funkci pro nástup kvašení i pro vývoj buketu vína. V tomto společenství se však mohou vyskytnout kvasinky, které produkují zřejmě bílkovinné látky, a kterými likvidují ostatní druhy kvasinek v kvasícím moště (=kvasinky „zabíječi“), čímž se ale stane, že kvašení se zastaví ještě při nepřijatelně vysokém obsahu cukru. Protože mě to několikrát překvapilo, od jisté doby zásadně používám vhodné hotové kvasinky z Vinařských potřeb a tím mám pokoj. Má to však i nevýhodu, ochuzuji se o část toho typického v chuti vína, na čem se podílí právě původní kvasinková mikroflóra z mého vinohrádku.