Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › vino
chcem sa opytat taku vec…. ked chcem spravit vino sladke ,musim pridat viacej cukru ?? ked suche >>/? od coho to zavisi aky chcem mat zvyskovy cukor vo vine . ked chcem napriklad spravit dajme tomu frankovku aby bola sladka ? . alebo to zavisi od odrody , pocasia ? nerozumiem celkom tomu . Kto mi to nejako jednoducho vysvetli , Velmi dakujem
keď zastavíš kvasenie, ostane tam zvyškový cukor,víno bude sladšie,ale s nižším obsahom alkoholu.Ak chceš, možeš hotové suché víno prisladiť,napr.fruktózou,hroznovým muštom…zvýšiš v ňom tak zvyškový cukor.
ale potom keby som to skor odstavil bude to vino kvalitne >? nebude mi to vo vlasiach dokvasat ???
bych Vám doporučil přečtení nějaké knihy možná i více knih. Né že bych Vám nechtěl poradit, ale je toho opravdu hodně. Vždy hrozí rozkvašení při velké cukernatostí a vyšší teplotě. Pokud chcete sladké víno a stabilní, dejte tam cukr, ten se spálí na alkohol. Vyšší alkohol zaručí lepší stabilitu vína. Osobně bych Vám doporučil spíše něco jako portské, kde se nedává cukr, ale přidá se pálenka z vína. Po roce se ztratí chuť pálenky a víno je vysoce stabilní a velmi sladké.
a akym sposobom to robia druhi ked chcu aby bolo sladke a kvalitne
must musi mat vysoku cukornatost 21 az 24.pocas kvasenia ho treba sledovat a zastavit kvasenie ked je take sladke ako ho chcete mat.zastavit kvasenia sa da ochladenim mustu alebo vysokym zasirenim.potom ho treba prefiltrovat cez filter ktory neprepusti kvasinky.mozne je aj pridanie hroznoveho sirupu do sterilne prefiltrovaneho vina.takze filtracia je nevyhnutna.ibaze by ste si to dosladili umelym sladidlom.
a na aku teplotu ho treba sschladit a na ako dlho … uz musi byt stale v chladnejsom prostredi ?
asi najschodnejšia cesta bude,hotové víno dosladiť muštom, cukrom,na požadovanú sladkosť.Proti rozkvaseniu ho treba sterilne prefiltrovať, zasíriť a stabilizovať sorbanom draselným.Potom je ho možné uchovať vo fľaši aj pri izbových teplotách.
Niekto tu radil použiť umelé sladidlo, ale sacharín,spolarín ,rozne tekuté sladidlá sú potom vo víne v chuti cítiť.
pitie vína je potrebné disponovať aj patričnými teoretickými poznatkami, nie to ešte na jeho výrobu. Bez naštudovanai odbornej literatúry alebo odborníka poruke to nejde. Sladké víno nie je ten správny pojem. Skôr víno so zvyškovým cukrom, ktorý musí byť vyvážený obsahom kyselín a ďalšími látkami, ktoré zabezpečia harmóniu chute vína. Keď zvyškový cukor, tak len prírodný. K tomu je potrebné mať mušt asopoň 21 st. NM u bielych vín, u červených aspoň 23, ale najlepšie ešte viac. Stabilita vína so zvyškovým cukrom je veľký problém. Aj pri mikrobiologickej filtrácii to dokážu iba skúsení machri.
nio280: – sladká vína jsou asi trochu vysoká a pro vás je třeba spíš jednoduchých receptů. ;o) Asi mne za to vinaři sežerou, pro víno na prodej to rozhodně nejde použít, ale pokud si chcete hrát doma (a pak si to sám vypít), jeden rusák pro domácí výrobu radil:
Když končí kvašení, ochutnám a pokud není dost sladké, přicukří o 2° NM. Víno se zase rozkvasí. A tak pořád dokola, dokud není spokojen a nebo se už nerozběhne kvašení.
Příliš nacukřené víno bývá takové ostřejší, ale zároveň není tak intenzivní chutí, jako ledovky slámovky, takže vedle toho cukru může vypadat takové prázdné. Nicméně – pokud se podaří udržet trochu harmonie, výsledek může být dobrý.
Pro začátek si zkuste udělat nějaký jednoduchý vermut. Myslím že to je pití jaké chcete a s nesrovnatelně menším úsilím.
a ake vina su podla teba najchutnejsie … bo celkom nerozumiem tomu ked je napisane sladke ,alebo polosladke to su vina ktore sa na koniec kvasenia dosladily >? alebo aj bez dosladenia maju dostatok zvyskove cukru . a mozu byt sladke alebo polosuche
Přečtěte si alespoň nějakou základní literaturu…popřípadě vinařskou legislativu….
sis opravdu měl prvně něco přečíst, než začneš diskutovat. Dej na sebe kontakt, já ti něco pošlu.
Označení sladké, polosladké je dané zákonem podle množství zbytkového cukru (a kyselin), bez rozlišení, jak se tam dostal.
Mošt je sladký – proto ho můžeme zpracovat na víno = změnit část cukru na alkohol. Protože v moštu jsou i kyselé a hořké složky a cukr se změnil na méně sladký alkohol, chuť výsledného vína vůbec nemusí být sladká – záleží kolik cukru po kvašení zbylo. Samozřejmě jde cukr (nebo sladidlo) dodat zvenčí, ale takových vín si moc neceníme a prakticky je to stejně vermut, tak proč to nepřiznat. Ceníme si nejvíc sladkých vín, kde všechen cukr pochází z hroznu a byl správně zpracován – protože cukr není jen zásoba energie a budoucí alkohol, ale v hroznu je na něj navázáno i mnoho chuťových látek, které se při kvašení uvolní a ochutí víno. Když tam dosypeš čistý cukr zvenčí, žádné chuťové látky nepřibydou a chuť se tímto směrem nezlepší.
Další věc je harmonie chuti, která vyžaduje určitou souhru mezi chutí sladkou, kyselou, hořkou … Tady správný přídavek cukru může hodně pomoci.
To jak najít tu správnou harmonii chuti a jak toho technicky dosáhnout je pro tebe asi daleko za horizontem, fakt bys měl začít trochu studovat
nio280@azet.sk .Podla mna je dobre ked mi to niekto vysvetli ,urcite aj knihy … prosim posli mi nieco o vine hlavne o tom ako spravit kvalitne vino vdaka
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena