Vermut

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #149796 Odpovědět

    martinoso
    Host

    Máte nějaký dobrý recept na výrobu domácího vermutu z vína? díky

    #149802 Odpovědět

    MOLL
    Host

    nejjednodušší jsem tu už psal – citrón + cukr do vlašáku – mňam!

    Do červeného spíš pomeranč + vánoční koření + cukr – baby pak cucaly i ty kousky pomeranče, aby nepřišlo na zmar.

    Dobré je nechat to odležet nejmíň týden.

    #149807 Odpovědět

    Keš
    Host

    Používal jsem tuto recepturu na extrakt do vermutu. Navážit: 50 g pelyňku pravého ( listy ), 12 g kořene hořce, 4 g kořen angeliky, 4 g medovky ( Mellisa ), 3 g máty peprné, 3 g pelyňku alpského (dá se vynechat ), 3 g semena fenyklu, 1,5 g voňavých hřebíčků ( koření ),1 g kardamonového semena, 1 g skořice. Všechno vhodit do 0,3 l 50 % vinného destilátu ( nouzově do 0,2 l 60-70 % líhu ), vyluhovat 3 dni. Extrakt přecedit nejlépe přes filtrační papír, získá se asi 0,3 l esence.

    Vezmeme 2,5 l bílého vína,ve kterém se rozpustí 1,2 kg cukru,přidá se přefiltrovaná esence, promíchá a doplní se vínem do 10 l, množství alkoholu se zvýší na aspoň 17 % vinným destilátem (pokud jsem neměl, použil jsem vodku ).Nechá se ve sklepě aspoň 3 měsíce ležet.

    Vlastní zkušenost: oproti originální receptuře množství esence je možné snížit podle vlastní chuti až na polovinu – sledovat hořkost ( 150 ml ), plná dávka esence mi nevyhovovala, stejně tak množství cukru se může snížit podle vlatní chuti na asi 1 kg na 10 l vína ( cukr je nejlepší použít kostkový – nevytváří zákal ) . Doba zrání je nejlepší aspoň rok ). V této kombinaci nám to doma chutnalo nejlépe. Záleží pocopitelně i na chuťových vlastnostech vína. Nespotřebovaná esence se dá velmi dlouho skladovat za běžných teplot. j.j.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
Odpověď na: Vermut
Osobní informace: