Svicka k enolmatic

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Svicka k enolmatic

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155575 Odpovědět

    vivinar
    Host

    Mam problem pri lahvovani vin filtrem.Asi uz je za zenitem .Rozhoduji se tedy pro novy mate zkusenost s kvalitmejsimi od hobry? S jakou porovitosti?

    #155584 Odpovědět

    julie169
    Host

    Dobrý den, na Váš dotaz je zde trochu málo informací, tzn. jak dlouho máte svíčku, kolikrát jste dělal totální regeneraci a také jaká svíčka to byla. Italská nebývá moc kvalitní. Nejsem úplně odborník, ale také je třeba někdy repasovat samotný enolmatic, když už netáhne. Důležitá je i guma, na kterou se dává hrdlo láhve a utěsnění, aby to netáhlo vzduch. Přesně jste nepopsal, co Vám to dělá, nebo spíš nedělá. Jinak my používáme 0.45 mikronů na bílé a o.65 na červené, (nevím, jestli to mám správně napsané) Předfiltrace deskami ST3N.

    #155585 Odpovědět

    vivinar
    Host

    Spíš co to nedělá .V lahvích jsou po nejake dobe 3tydny videt mrtva tela kvasinek .Mate navod na uplnou regeneraci? Otec zachazel s filtrem vselijak.Takze menim .Mam navod od vin.domu dubnany akorat si nevim rady stim jak nechat cirkulovat aniz bych to musel vymenovat (vylevat) lahve a stat u toho prece jen to trva 30min a mezitim muzu delat neco jine

    #155591 Odpovědět

    julie169
    Host

    Tak to je už jasné, svíčku vyhodte, neboť je to řešeto. Mohla být nasuchu, nebo může být i jinak poškozená. Po lahvování ji musíte mít stále namočenou v alkoholu a to po celou životnost. Totální regenerace se dělá max 4 za celou dobu životnosti a je to spíš proto, když už svíčka nepropouští a nepomůže jí ani rozpouštědlo BS- Alkali. My proplachujeme ve filtru F3-L, jestli ho nemáte, tak Vám asi nic jiného než půlhodinové proplachování nezbyde.Také jsme to tak dělávali. Trochu mě zaráží, jak píšete, že se Vám tam objevují mrtvá těla kvasinek. Spíš to tipuju na bílkoviny,ty Vám žádný filtr nechytí. Zkuste si doma udělat prvně tepelný test. Doporučuji, než pustíte víno na svíčku, je řádně předfiltrovat. My filtrujeme nejostřejší křemelinou a stejně těsně před lahvováním víno projde deskami ST3N, jenom jako sichr, jinak pokud svíčka funguje, se ihned zacpe. Důležitá je předpříprava Oxionem a občasné prostříknutí gumy, kde je hrdlo, buď BS-SU, nebo stačí i čistým alkoholem, protože můžete mít řádně vysanitováno, ale je Vám to houby platné, když při posledním kroku si víno zaneřádíte kvasinkama, které se tam můžou usazovat. Začněte ale prvně svíčkou, uvidíte, že se situace zlepší.

    #155592 Odpovědět

    vivinar
    Host

    Jde o mrtve kvasinky mi potvrdili v laboratori.Jinak cim stabilizujete polosladka vina proti bilkovine jen sira na 60mg nebo pridavek na bazi arabske gumy? Jen pro zajimavost mam hodne nazoru proc arab.guma a proc zase nw.Ptam se na radu protoze zatim vse prodam v sudovem vine.

    #155593 Odpovědět

    julie169
    Host

    Přiznám se, že s arabskou gumou nemám moc zkušeností, protože to je přípravek, který se dává již do hotového čistého vína, pokud se matně pamatuji. My řešíme bílkoviny již jen přes laboratoř, kde dáme vína nestabilní, oni nám změří dávky bentonitu (pozor, je velice důležité použít stejný bentonit od stejné firmy jako měla laboratoř a pak již s bílkovinou problémy nemáme. Před lahvováním uděláme znovu tepelný test a pokud je víno opět nestabilní (může se stát) pak je zde místo pro arabskou gumu, alespoň dle mého názoru. Ta vyřeší nejen koloidní zákaly, ale i případné měďnaté a železité zákaly. Navíc zabraňuje oxidaci a drží barvu. Jinak prodávat sladká vína jako sudová je docela odvaha a škoda, protože nezajistíte sterilní prostředí a když takové víno z nesterilního sudu nalejete do nějaké nesterilní petky, tak je to přímo ráj pro bakterie a ona někdy stačí jedna.Potom buď musíte pořád přisiřovat, nebo tam sypat sorban lopatou. My jsme stejný problém řešili kdysi také a teď máme v nabídce pouze jedno suché sudové víno a zbytek lahvujeme na již zmíněném enolmaticu. Problémy ustaly, reklamace z rozkvašenýma petkama také, výdělek se zvedl. Chce to jen prostě zapnout a pár dní v kuse lahvovat.Zkuste zauvažovat a moc Vám přeji, aby Vám to vyšlo a dařilo se Vám.

    #155595 Odpovědět

    vivinar
    Host

    dekuji moc za rady.Jak tikam radsi se zeptam at nemua delat chyby ktere nejsou potreba po zkusenoati jinych.Bohuzel zatim 95% sudoveho primo ve sklepe.Vetsinou chybi vino a uz prodavam od kamaradu a to porad zvetsuju mnozstvi hroznu i vinic.Ale jak budu mit stabilni lahve urcite chci 30% mit v lahvi uz jen kvuli tomu aby to bylo vyskolene a stabilni.

    #155596 Odpovědět

    julie169
    Host

    Nemáte zač děkovat, trochu mi to připomíná moje začátky a myslím že uvažujete velice správně. Člověk nikdy není dost chytrý. Jistě časem uvidíte, jak si zjednodušíte život. Ještě jednou Vám přeji mnoho úspěchů, jistě se dostaví a jsem rád, jestli moje skromné rady k něčemu byly. Když budete chtít, pošlu Vám ten návod na totální regeneraci, ale pokud koupíte novou svíčku a to musíte, tak to jistě hned nebudete potřebovat. Mnoho zdaru.

    #155623 Odpovědět

    Juraa
    Host

    Zdravím, od jakého výrobce svíčku používáte? Té základní ENOL svíčce se tedy raději vyhnout? Děkuji

    #155642 Odpovědět

    vivinar
    Host

    Dobrý den, v současné době mám svíčku od hobry.Kde jde provádět test integrity a životnost je větší.Filtrace lepší a rychlejší jsem nadmíru spokojen ty tísícovky se vracejí

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
Odpověď na: Svicka k enolmatic
Osobní informace: