Letos jsem použil techniku sur lie (MT+MM), víno jsem nechal na jemných kvas. kalech 4 měsíce,míchání 1x za týden. Po stáhnutí vína z kalů ve víně dlouho zůstávala velmi jemná opalescence, takže jsem víno vyčiřil kombinací Hausenpaste(vizina)+ Klar-sol-super dávkou na spodní hranici dávkování, bez další filtrace. Víno se výborně vyčeřilo, je stabilní proti bílkovinovému zákalu. Pocit plnosti se podstatně zvýšil, víno je „kulaté“, má „tělo“, zharmonizovalo se i co do hladiny kyselin – měl jsem totiž obavy z poměrně vyšších loňských kyselin (původně 8,7 g/l). Battonage mu rozhodně prospěla. Ležením na jemných kvas. kalech dochází k autolýze kvasinek, ze stěn kvasinek se uvolňují hlavně polysacharidy a manoproteiny, které obohacují víno o nové zajimavé tóny v chuti, odstraní svíravé nahořklé tóny, ale také stabilizují koloidní složku vína, čímž ale zřejmě déle než za normálních okolností zůstává viset ve víně jemně opaleskující zákal viditelný hlavně při bočním osvětlení pohárku. Tento zákrok se letos skutečně vyplatil.