Sudy

  • Toto téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel rahorn a poslední změna proběhla 14.5.2020.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150031 Odpovědět

    deiv
    Host

    Zdravím, chci se zeptat.Mám nové dřevěné akátové sudy o oběmu 112L a nemám je čím naplnit. Můžete mě poradit co tam dát. Vypařoval jsem je a pak tam dal vodu po 14 dnech vylil nevím co dál. Všem moc děkuji za odpověd.

    #150032 Odpovědět

    tatanka
    Host

    Dobrý den, kvalitní vypaření by mělo v prvopočátku stačit k odstranění tříslovin z dřeva. louhování studenou vodou je určitě správně také, myslím že jste udělal ten první krok dobře.Já bych na sud nespěchal a v této chvíli ho ještě naplnil vodou s přídavkem pyrosiřičitanu a kyseliny citronové,alespoň po dobu ,pokud nebudete mít víno odrůdy kterou budete chtít sud zavínit.Na soudku záleží velice a každá rada ač bude míněna dobře, nemusí být ta pravá dejte na to pozor.

    #150035 Odpovědět

    deiv
    Host

    Díky za radu.A v jakým poměru tu kyselinu a pyrosulfit mám namíchat?

    #150036 Odpovědět

    tatanka
    Host

    Zdravím vás, poměr který se používá k tomuto způsobu konzervace sudu je 40g pyrosiřičitanu a 10g kyseliny citronové na 100l objemu sudu.Používá se to ke konzervaci malých sudů, když se vyprázdní, mimo jiné to má účinek i k odbarvení po červeném víně.Takto ošetřený sud, vám vydrží zdravý velice dlouho, stačí jen dolívat do plna trošku přisířit a malinko dát i té kyseliny citronové, nemusí to být na gram přesně.

    Ale vy potřebujete zavínit sud,po tom co jste udělal, tímto nic nezkazíte.Já bych pokračoval samotným zavíněním odrůdou kterou v sudu chcete uchovávat i když to nemusí být prvotřídní materiál,napoprvé mohou stačit i matoliny s vodou v poměru 5-6kg na 100l nebo zdravé kvasnice.Bohužel akátové sudy nevlastním a nevím jak je to s tříslovinou obsaženou v této dřevině podle mě není vyšší jak u dubu.

    #150038 Odpovědět

    deiv
    Host

    Dobrý den,ještě jednou děkuji za odbornou pomoc.

    #150039 Odpovědět

    miltr
    Host

    Dle literatury se má dát na 1 hl sudu 100g pyrosulfitu a 130g kyseliny vinné. Toto množství a poměr bych dodržel, konzervuje sud až na 18 měsíců

    #150040 Odpovědět

    tatanka
    Host

    Zdravím Vás,asi jste se přehlédnul, psal jsem o kyselině citronové a nikoli o kyselině vinné.

    #150041 Odpovědět

    čejč
    Host

    Zdravím, já bych teď do něj udělal kvasničák.

    Zdeňa

    #150042 Odpovědět

    miltr
    Host

    Pouze cituji literaturu. O kyselině citronové se tam nepíší,ale množství a kys.vinnou tam dávám. Je to jen pár kč navíc a nemusíte mít obavy.

    #150045 Odpovědět

    tatanka
    Host

    Nic nenamítám,jen si myslím, že obě kyseliny udělají stejnou práci.V každém případě se člověk učí celý život a o tom by diskuze měla být.

    #150047 Odpovědět

    MOLL
    Host

    jen o to, aby tam byla nějaká kyselina, na kterou by se navázal draslík, aby se mohla uvolnit síra. Jiný vliv to nemá.

    #219634 Odpovědět

    rahorn
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kdyby to nekdo nekdy potreboval, tak jsem nasel v knihach, ze je to 100g pyroše na 100L a 20-30g kys.citronové na 100L anebo 130g vinné na 100L (ta je ale dražší, doporučuji kys. citronovou ke konzervaci)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
Odpověď na: Sudy
Osobní informace: