Solaris

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor

martinoso
    Host

Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s pěstováním a výrobou vína z odrůdy Solaris? Díky za Vaše postřehy.

#151445 Odpovědět

zanek
    Host

Zatim to mame tretim rokem, loni prvni mikrosklizen z 25 hlav a mikrovzorek. Rust dobry, odolnost k chorobam vyborna (zatim uplne bez perenospory a oidia -i v loni), ale je to ve vinohradu vedle evropskych odrud. Sice se snazime Solaris po 1. postriku po odkvetu uz dal nestrikat, ale nejaky ulet tam bude.

Bobulky v hroznu byly malicke, ale loni bylo v lete hodne sucho a poradne koreny hlavy jeste nemaji. Tech par hroznu bylo sbirano v pulce zari, cukernatost 22NM. Kvaseno spontanne, zustal nejaky neprokvaseny cukr, senzoricky prijemna kyselina. Ve vuni i v chuti nasladla ovocnost bez naznaku nejakych hybridnich tonu, a to mam otelaky nakostovane. Kostoval jsem vzorek Solarisu od Veritasu a vypadal dost podobne, aji s tim cukrem.

Takze zatim spokojenost. Jedine co bych vytkl je vzhled listu 🙂 Vypada to jakoby nejaky vtipalek natrhal lopuch a zastrkal do dratenky.

#151446 Odpovědět

namor
    Host

O Solarisu je dost napsáno na http://www.zahrada.cz v sekci vinná réva.Jinak já mám zasazeno teprve prvním rokem,ale už mi stačil narůst do dvou metrů. Použit jen jeden postřik,pak nestříkáno,bez problémů. Já jsem zatím s touto odrůdou zatím spokojen.

#151447 Odpovědět

Bredik
    Host

Solaris mám pět let, bohužel ho není tolik, abych z něj dělal sólo víno. Co se týká odolnosti, na plíseň je to špička. Ani jednou nebyl napaden tak, aby se to nějak negativně projevilo, včetně roku 2010. S padlím je to horší, mám ho na třech místech a na jednom, kde bylo pod svahem hodně vody a tím pádem intenzívně rostl, byl loni silně napaden padlím. Ale na druhém místě, kde roste spíš bídně asi hlavně následkem předloňských mrazů byl bez jediného postřiku zcela zdravý.

Při sklizni koncem srpna hravě udělá 20-25% cukernatost při slušných kyselinkách (nevinařská oblast), při pozdnější sklizni cukernatost dál stoupá, ale kyseliny už mohou být nízké.

#151448 Odpovědět

maiv123
    Host

Solaris mám 4 rokem, mám 120 hlav, sklizeň ročníku 2013 byla skvělá 1,6kg na hlavu, ale dokáže dát i víc cukr 26° sběr proběhl 5.10.2013, co se týká pěstitelských vlastností – odolnbost k mrazu velice dobrá ( severní okraj Velkopavlovické oblasti)opravdu stačí postřik před květem a po odkvětu a o víc se nemusí člověk starat. Vzhledem k velkým listům doporučuji větší spon, jinak rodivost dobrá, Solaris nesnáší suchá stanoviště.

CO se týká vína i při cukernatosti 26, kdy víno má velký zbytek cukru mu zůstaly i velice svěží kyselinky.

#151449 Odpovědět

fratava
    Host

Mám objednáno 100hlav solarisu a 100hlav souvignieru gris.

Chtěl bych to sadit po 80cm,myslíte že je to málo????Klasické odrůdy tak mám a není problém,ale tyto odrůdy jsou asi bujnější,tak nevím,jestli to nemám o 10cm natáhnout na 90cm.Jaký je váš názor?????

#151450 Odpovědět

Bredik
    Host

Neřekl bych, že Solaris je nějak moc vzrůstný. Mám ho jak pravokořenný tak roubovaný na SO4 a nevidím mezi tím nějaký velký rozdíl. Na druhou stranu ve srovnání s americkými odrůdami v sousedním řádku je mnohem méně vzrůstný. Problémem je, co píše Zanek, velikost listů a tím i přehuštěnost porostu. Ale to se zvětšením vzdálenosti o 10 cm neodstraní

#151461 Odpovědět

MOLL
    Host

na Moravě už 16 ha, zkušeností je dost. Kde je sucho, roste slabě, kde je voda, bujně. 80 cm je pro něj málo

#151464 Odpovědět

Kozlik
    Host

a do chladnejších tratí je lepší než hibernal?

#151466 Odpovědět

MOLL
    Host

nejranější a H pozdní. Ale odrůdu o které nic nevíte by jste sázet neměl. Prvně si ji ochutnejte a prohlédněte

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
Odpověď na: Solaris
Osobní informace: