SLIVOVICE

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151150 Odpovědět

    amater
    Host

    Zdravím pánové předem se omlouvám že odbočuji od vína ale mám malý problém.Otevřel jsem hruškovici z roku 2009 5l skleněný demižon uzavřený a daný ve sklepě při teplotě leto17st zima4st a byl to šok.Cítím tam něco jako olej prostě tak pražákům :-).Z každého roku jsem uchoval demižonek-od roku 2004- ostatni se vybumbalo.A tak se ptám -kolegové kde se stala chyba? díky

    #151151 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    je slivovice, v texte píšete o hruškovici, nepíšete ako to bolo vypálené, na koľko stupňov, to je potom rada ťažká.

    Nepodceňujte Pražákov, aj tí sa už učia kultúre pitia. 🙂

    #151159 Odpovědět

    amater
    Host

    dekuji za reakci.Bylo vypaleno a zredeno na 53 zbytek se vypil v pohode ale uchovany vzorek je takovy divny.Vypaleno v profi palenici.Asi pridam par rozinek a uvidim.Jinak Prazaci umi popit to je radost se divat:-))))

    #151160 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    naozaj záhada. Príchuť by mohol spôsobiť spôsobiť nekvalitný ovocný kvas, prípadne keď niekto pred vami taký pálil. Ale keď ako píšete, že zbytok pálenky bol v poriadku… Na odstraňovanie príchutí sa odporúča drevené uhlie, najlepšie je vraj z lipového dreva.

    Slivovica či hruškovica, 53-percentná, to by mala byť „malvázia“.

    #151161 Odpovědět

    amater
    Host

    a to jako pres uhli filtrovat?no nevim asi to bude cerne

    #151162 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    Neskúšal som, len doporučujú:

    „K čištění se musí použít uhlí, které je úplně prosté dehtu. Nejlépe je použít aktivní živočišné uhlí, které dodávají lékárny pod různými obchodními názvy. Toto dřevěné uhlí použijeme v práškové formě, a to tak, že uhlí do pálenky nasypeme, ponecháme několik dní za občasného promíchání. Uhlí bereme asi 100 – 500 g na 1 hl pálenky. Účinek dřevěného uhlí se zvýší, zředíme-li pálenku asi na 20 až 25 %.“

    #151166 Odpovědět

    cechura09
    Host

    bych to na chybu, nečistoty někde v tom demižonku.

    Rozinkama se vadná pálenka obvykle jen dorazí. Zkusit se dá zpracovat narok v ořechovici nebo ve višňovce.

    #151167 Odpovědět

    amater
    Host

    fak Vam panove dekuji visnovku delam a orechovku to ne sezenu navod a udelam taky diky

    #151190 Odpovědět

    vizner
    Host

    Pri vasem teplotnim rozmezi a objemu demizonu pri ulozeni palenky (cca 13C) dochazi k pistovemu efektu nad hladinou palenky a tim ke zvysene oxidaci latek kyslikem ze vzduchu. Oxidacni produkty pak znehodnocuji vasi palenku. Jedna se hlavne o tvorbu acetatů a esterů kys.maselne. Tento mnou popsany pohled na vas problem je velmi zjednoduseny ale vystihuje zakladni podstatu. Skutecnost je mnohem slozitejsi, multifaktorialni, a je rozsahem mimo moznosti teto diskuse. Naprava je jednoducha-pouziti frakcni destilace na kvalitni kolone.

    S pozdravem

    J.V.

    #151202 Odpovědět

    amater
    Host

    tak Vam kolego dekuji za prispevek.Kolonu nevlastnim a jedine co muzu udelat je ze 45l hruskovice.jabkovice a merunky pustim krysam do kanalu:-(((Jsem jiz poucen a letosni varku hrusky 25l pomalu popijim a nejaky skladovani na horsi casy nema cenu…..dekuji za ochotu:-))))

    #151207 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    uležaná, časom sa len zlepšuje. Keď sa z nej pije, treba ju vždy stiahnuť do menších sklenených nádob. Je hriech piť ju, keď je mladá.

    #151208 Odpovědět

    amater
    Host

    to mate pravdu ale pokud to dam do sklenenych demizonku a az po hrdlo ulozim kde se toho nedotknu 5let tak nemusim prelivat a presto se to kazi.Jo a ve skle jak mi rikali v palirne se obsah nemeni tak neni hrich ji pit.Pekne to popsal kolega VIZNER.

    #151209 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    Nepoznám podobný problém. Mám 10-, 20- aj viacročnú pálenku a nekazí sa. Vekom je pálenka hladšia, akurát má farbu dožlta, čo znalci oceňujú.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
Odpověď na: SLIVOVICE
Osobní informace: