Sg kyseliny

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Sg kyseliny

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154152 Odpovědět

    JiriS
    Host

    Zdravím,

    u vylisovaného moštu Sg 21°NM je lehce přes 6g kyselin. Nebude mít víno po vykvašení krátkou životnost? Nebylo by lepší zvednout kyseliny o 1,5 až 2g kyselinou vinnou ještě v moštu?

    Díky

    #154160 Odpovědět

    sojin
    Host

    Sám jste si odpověděl, klidně to o 2 gramy zvedněte

    #154162 Odpovědět

    sojin
    Host
    #154166 Odpovědět

    JiriS
    Host

    Takže dle doporučení ještě přikoupím jablečnou a zvednu titrovatelné kyseliny na 8 g/l. po vykvašení a vypadnutí vinného kamene po zimním ochlazení sklepa, bych se mohl dostat někde na 5,5 g/l. Je to tedy optimální hodnota konkrétně pro Sauvignon?

    Díky

    #154169 Odpovědět

    Karel
    Host

    To je docela odpudivé co doporučuje pan docent na stránkách distributora chemikálií, které si dobrovolně někdo sype do vína, aby pak měl radost z toho jaký „přírodní produkt“ si vyrobil.

    Letošní vína prostě budou jiná než třeba ta z roku 2013, kdy Pálava sice měla 22 st. cukrů ale k tomu i nevysvětlitelných 12 g kyselin po dokvašení.

    Letos mi zatím dokvasil MM a má 7 g kyselin. Vinný kámen už z něj vypadl, něco málo ještě vypadne po první stáčce.

    Ostatní odrůdy jsou zatím na úrovni pozdních sběrů až výběrů z hroznů a kyseliny jsou mezi 8 – 10 g.

    Dobrovolně se přiznávám, že doma taky máme kilo kyseliny vinné, ale tu má moje drahá polovička k kredenci a používá ji místo kyseliny citronové….

    #154171 Odpovědět

    vinarzjihu
    Host

    Karle, pokud máte v MM po dokvasu 7 promile kyselin, je to velmi pěkné, bude to zdravé a voňavé víno. Píšete, že něco vypadlo v kameni, takže v moštu muselo být alespoň 8,5, odkud jste? Tady na Pálavě neměly muškáty 8 kyselin ani koncem srpna, ty poslední dokonce pod 5 a tam si myslím, že dokyselení je nutností.

    A pokud máte na ostatních zatím v moštu 8-10 jste šťastný muž. U nás na Mikulovsku je to docela zlé, včera MO 4,8, AUR 5,6, MT 5,3….tohle prostě nejde nedokyselit…tady je to nutnost, jinak ty vína možou jít hned po dokvasu do myšiny…nebo do jiných sraček…:-D

    #154172 Odpovědět

    spaceman5
    Host

    Můj MT má 6g před kvašením takže já přikyselovat určitě budu. Oblast Kyjov

    #154177 Odpovědět

    karel
    Host

    Jižní okraj CHKO Pálava. Mikulovská oblast. Možná je to tím mým způsobem pěstování, který je v rozporu skoro se vším co nynější vihradnické konvence říkají. Většinu sazenic mám pravokořenou, zatravněné všechny meziřadí, zelené práce důsledně ale vynechávám odlisťování a hrozny nechávám na letorostu dva, pouze organická hnojiva a biopreparáty z Biocontu. Na vinohradu není ani náznak letošního sucha, listí zatím nezačíná žloutnout, fazochy docela rostou a asimilují.

    Ve sklepě si dělám zákvas ze svých hroznů, žádné kvasinky a odkalování.

    A dá sa to aj pit…….

    #154186 Odpovědět

    romeros
    Host

    obě 8g kyselin před kvašením, cukr 18,5 ČNM, tož jsem spokojený, Velkopavlovická oblast

    #154196 Odpovědět

    JouPeka
    Host

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je nějaký návod nebo spíše tabulka kolik by cca mělo být kyseliny při sběru?

    #154198 Odpovědět

    mali-vinari
    Host

    Najdete to v Pavlouškově knize – Pěstování révy vinné – moderní vinohradnictví. Má tam popsány u základních odrůd nějaké průměrné parametry kyselin atd.

    #154595 Odpovědět

    Smithf737
    Host

    I truly appreciate this article.Really thank you! Fantastic. aaeaeafkddkefeee

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
Odpověď na: Sg kyseliny
Osobní informace: