Rada u kvaseni

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rada u kvaseni

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 16. až 19. (celkem z 19)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152380 Odpovědět

    Tom.Dvorak
    Host

    já myslím že to letos bude ve sklepě hodně složitý, ve veltlínu se mi v kvašení objevuje lehký zápach po spálené gumě, což bych tipoval na sirku nebo možná jen zadušené kvasnice, mošt byl 24h odkalen s bentonitem, co s tím? Včera jsem to trochu profouknul, pomůže to?

    #152381 Odpovědět

    MOLL
    Host

    bude hodně problémů s nežádoucími příchutěmi. Řešením by mělo být co nejčistší kvašení (přidat velké množství zákvasu, nejlépe ze selektovaných kvasinek, dobře rozjetý burčák) a vhodné čiření.

    Čiření je totiž vhodné nejen pro odstranění zákalů, ale i nežádoucích pachutí, jako třeba hořčiny. Nejlépe je ho provádět co nejdřív, nejlépe ještě v moštu, protože pak se víno samo srovná a čiřidlo má dost času z vína vypadnout. Nejvíc pachutí asi bude letos z hnilob a plísní. Už jsem jednomu moštu doporučil přídavek želatiny, ale kdo máte víc zkušeností, poraďte vhodné kombinace. Naštěstí je čiřidel poměrně málo, kromě bentonitu mne napadá jako vhodná ještě vyzina, bílek a tosil.

    Ale stejně jako u každého čiření – vše je třeba prvně vyzkoušet v malém a pak teprve provést v celém objemu.

    Od vos nakousané hrozny skoráků mívají vysoký aceton, ten je skoro nezničitelný, leda snad trochu aktivním uhlím, ale to vezme úplně vše a acetonu zbude ještě dost.Rozpustit v nějakém fádním víně (troška mu dodá šmrnc) a nebo zkusit přidat do čerstvého moštu a prokvasit ještě jednou. To taky ledasco zachrání.

    Akorát už pro mnohé už přišly tyhle rady trochu pozdě ;o(

    #152385 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    co popisuje jsou

    #152386 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    to co popisuje jsou těkavky, jednou jsem posral mošt RM nahnilé hrozny zapoměl jsem tam dát síru za 2 dny katastrofa. Podchladil jsem to přidal uhlí a přidal bentonit při kvašení jsem to nechal pod utěrkou aby to dýchalo. Ale i tak se občas našel někdo kdo to poznal. Na těkavky je 100% jenom kanál.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 16. až 19. (celkem z 19)
Odpověď na: Rada u kvaseni
Osobní informace: