panove,je to mozne abych udelal 30l mostu dal cukr kvasinky nechal to v 19st a za 8hod mam po bublani?pena byla vysoka a ted to jen bzuci.Samozrejme vse probehlo pres noc…tak nevim je hotovo nebo to bylo jen prvni zapeneni?
já bych dodal do moštu váživu kvasinkám, zřejmě jim něco chybí…alkoholová fermentace probíhá ale ne za úplně dokonalých podmínek..dodejte výživu kvasinkám.
k tomu čuchni, zda to nemá sirku. V malém množství nemusí převládnout ušlechtilé kvasinky, po těch deštích se jim moc nedaří. Pak je pěna vysoká slizovitá, jdou z toho různé smrádky.
hneda pena most zacina zloutnout cely den to jemne bublalo ten jiz ne na chut je to stale mostove jak dlouho trva prechod na burcak? je mozne ze to bude rychlejsi kdyz toho mam jen 30l nebo doba prechodu je stale stejna 3-5dnu.dekuji za odpovedi
z Prostějova to bude asi problém zajít do vinařských potřeb. Podle dotazu bych typl že je to vaše 1 sezóna. A to co popisujete je normální průběh jen se ochladilo a jede to pomaleji protože menší mnozštví ztrácí rychleji teplotu. Teoreticky čím nenší množství tím delší doba kvašení. Není se čeho bát jen si hlídejte tu vůni,(zápach).
„dal cukr kvasinky“ znamená: dal, ale jinak než se má a je psáno v návodu. Takže se nechytly, maximálně přežívají někde v koutku a čekají, až ta divočina co tam probíhá vyrobí aspoň 4 % alkoholu, aby to zkusily znovu. Dokud to nijak nezasmrádlo, je naděje.
tk panove dekuji vsem za rady nakonec vse dobre dopadlo a burcak se narodil vcera vecer sice teplotu bodu varu nema ale ve 21hod jsem neco rozvezl neco popil a prave ted si davame ten zbytek co se na nas v demizonu zlute usmiva…tak pristi rok doufam bude vice zdravi Prostejov
Ahojte vinaři. Prosím o radu. Objevil se mi v milerce zápach po odlakovaci.rozjelo se mi kvašeňí a asi po dvou dnech se mi ve vůni začal objevovat zápach po acetonu. Mošt byl odkalený a nádoba vysiřená. Po vykvašení zápach zůstal. Nevíte Prosím co stim.? Moc děkuji za radu.