Koukám-li přes demižon, víno je ještě slabounce zakalené, nechám v klidu jak radíte na těch jemných kalech a budu víc trpělivý. Je pravda, že loni jsem na něj z jiných pracovních důvodů zapomněl a víno se dočistilo samo. Nedělal jsem si zápisky a když jsem se letos tomu věnoval víc, tak mám pocit aby mi něco neuteklo.
Jo, o ušl. kvasinkách to vím, že potáhnou chuť podle použitého druhu, zvolil jsem kvasinky k odrůdě révy. Mám i přes úzkostlivé dodrž. čistoty obavu, že se mi nerozjede spontánní kvašení nebo budou problémy, proto. Révu pěstuji bez chemikálií a nechci korunovat roční snažení nějakou amatérskou chybou při zpracování moštu a dalším. S každým rokem poznávám, že těch rizik a úskalí amatéra existuje čím dál víc a lepší snad nevědět a smekám před těmi, kdo tomu rozumí.