postřik

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor

JURA
    Host

Chtěl bych se zeptat, je už čas na postřik proti perenospoře a padlí, údajně už někdo šplíchá… Připadá mě to ještě brzo…

#150366 Odpovědět

Kodak
    Host

Úvodní stránka

Situační zpráva č. 2

Plíseň révy

Teplotní suma pro zralost oospor (SET8,0 = 170 DS) byla ve vinařské oblasti Morava

splněna v průběhu minulého období (např. Dyjákovice 6.5.; Kobylí, Brno 7.5.).

Od počátku zralosti oospor může docházet při splnění podmínek pro primární infekci

(vydatný déšť, min. 10 mm srážek za 24 hod., průměrná denní teplota neklesne

pod 10 (13) °C a minimální teplota pod 8 °C) k prvním primárním infekcím.

Ke splnění podmínek primární infekce došlo opakovaně na převážné části vinařské

oblasti Morava. Tam, kde byly v závěru minulého období splněny podmínky pro primární infekce, je

třeba na rizikových lokalitách zahájit, při zohlednění inkubační doby, sledování

prvních výskytů choroby (inkubační doba při teplotě 14 °C: 10 dnů, při teplotě 18 °C:

6 dnů). K významnějšímu šíření choroby dochází za obvyklého průběhu počasí až

po 2–3x opakovaném splnění podmínek primární infekce.

Jak to tak čtu, a dívám se na předpověd počasí tak jsem rád, že už mám systémový postřik provedený. Do květu to vydrží (snad).

#150367 Odpovědět

JURA
    Host

No podle této zprávy to tak vypadá. Oni ty situační zprávy jsou ale psány tak zvláštně, že by podle nich měl člověk stříkat furt a pořád 🙂 Viděl jste někdo perenu ve vinohradě? Jaký je Váš názor?

#150386 Odpovědět

vladoSK
    Host

Treba sa drzat zdraveho sedliackeho rozumu. Ja si myslim ze striekat v tomto stadiu systemovymi na perenosporu a mucnatku je skoro a zbytocne. V navodoch, resp. kalendaroch, roznych signalizacnych spravach sa popise vselico, lebo vyrobca chce vyrobit, predajca predat atd. Samozrejme ze sa da, ale potom je namieste otazka, kolko krat chcem do roka striekat a z akeho hrozna chcem dorobit pre seba vino. Ja si myslim ze na per a mucn staci prvy pred kvetom, ak samozrejme nie je extremny rok ako asi 3 roky dozadu, ked mesiac v kuse prsalo, potom prislo oteplenie a silny tlak perenospory znicil mnohym velkym aj malym vinohradnikom cele vinohrady. Tiez netreba robit ziadnu paniku ak clovek zbada na listoch sem tam vo vinohrade perenosporu, uz hovorim o obdobi po kvete a neskor, nic sa nedeje, vzdy sa najde listok, netreba hned behat s postrekovacom. Vzdy treba situaciu vyhodnotit komplexne, pocasie, zrazky. S mucnatkou je to horsie, ta ked drapne strapec, neni pomoci, da sa zastavit, ale pri naliecvani hrozno aj tak puka a zacne hnit. Ale aj tak tvrdim, treba zdravy sedlaicky rozum, skusenosti a ide to.

#150397 Odpovědět

MOLL
    Host

jsem byl u Korpáse, až jsem se divil jaké je to zdrvé při 3 postřicích. Ale bylo to brzo a radikální směs.

Podle mne to je nejlepší – zasáhnout patogena dokud ho je málo, v okmžiku, kdy má předpoklady na šíření – jen ať se začne šířit – až se dostane k nejbližší kapce postřiku.

Samozřejmě – moc brzy omezuje účinnost. Ale proti oidiu to mám už jednou za sebou

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: postřik
Osobní informace: