Perlivé víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Perlivé víno

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 16. až 23. (celkem z 23)
  • Autor
    Příspěvky
  • #153221 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    je víckrát fermentované. Je ostřejsí díky alkoholu který je okolo 17 + ale taky stabilní na vyšší teploty. Rada je těžká to by chtělo odchytit nějakého japončíka v Praze.:-)

    Podle mě jsi to brzo lahvoval a ještě jsi k tomu asi něpoužil ty správné filtrační desky. (můj odhad je při 14 voltech což bude na 25kg řepáku dost cukru na zbytku, což by mohlo způsobyt rozjetí ve flašce a protože je to ale rýže která nemá standartní kvasinky musel proběhnout proces který se ale tlakem zastavil takže nevznikla velká sedimentace)

    Vem si takovej kvásek na chleba, to ti v letnici vydrží měsíc při 8° a pořád to jede a pracuje podmínkou je jen vzduch. Víno by se zastavilo ale tyhle věci prostě fungují jinak.

    #153222 Odpovědět

    MartinTichovsky
    Host

    To je opravdu zajimave… no, ono filtrovani asi nebude problem, spis ze jsem vino nenechal pred 1. hrubou filtraci a 2. jemnou filtraci odpocinout.

    Otazka zni, lze se nejak zbavit CO2 ve vine? Pripadne je to na skodu?

    #153223 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    odpočinutí nemůže mít vliv na rozjetí, když byla sterilní filtrace OK tak se to muselo kontaminovat při lahvování buď plničkou nebo špatně vymytými lahvemi. Taky není dobré něco lahvovat pokud ve sklepě něco kvasí.

    Jinak bublinky z tama dostaneš jenom mechanicky (třepat nebo pustit čerpadlem a proud nechat narážet o stěnu nádoby.) Přesně tak jak se točí pivo do kryglu pěkně z výšky aby narazilo na stěny tím se pivo tříští o stěny a začne se z něj uvolňovat CO2.

    A co se týče druhé varianty ? Perlivé saké jsem teda nikdy nepil ale nemusí to být na škodu.

    Je dokázané že šampaňské chutná víc pokud není tak podchlazené jak doporučují výrobci. Teplejší šampaňské uvolňuje více bublinek a bublinka která praskne na jazyku ovlivní vjem chuťového pohárku což má za násletek zvýraznění chuťi.

    #153224 Odpovědět

    MOLL
    Host

    tohle téma celou dobu, ale nevěděl jsem jak přispět, protože to co popisujete by byl zázrak.

    1. Moc na víno spěcháte. Je živé chce trochu času.

    2. Něco si o tom přečtěte. Vaše výpočty nesouhlasí s realitou. Při 16% alkoholu se už nic nerozkvasí

    3. CO2 je přirozenou součástí mladého vína, zajišťuje mu ochranu a až dokvasí, samovolně ho opustí. Často ke škodě toho vína.

    4. Filtrace v malém objemu nic neřeší. Stáčení je jednoduší, levnější, používají ho všichni tak proč ne vy?

    #153225 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    16 sem to nějak blbě přečetl, no to by se už nemělo rozjet.

    #153226 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    měřil ten alkohol ?

    #153228 Odpovědět

    MartinTichovsky
    Host

    nové víno už prvně chci nejdříve nechat odpočinout, stáhnout z kalů a pak filtrovat. Asi to není nutné, nevím, ale líbí se mi opticky čisté víno.

    No, neřekl bych že se víno znovu rozjelo jak říkáte, protože když na něj teď koukám v demižonu, bublák se nehne cele hodiny. Ale presto když s nim zatřepu, obsahuje hodně CO2.

    Víno jsem měřil tímto http://www.vinarskydum.cz/e-shop/vinarske-potreby/vinomer.html

    U tohoto problému mě hodně zajímá, co se vlastně s vínem stalo, když bylo nejdříve úplně v pohodě a bez CO2.

    #153229 Odpovědět

    MOLL
    Host

    jste víno zbavil CO2, ale taky provzdušnil, takže se pak rozjelo a znovu začalo sytit CO2. Ale dokud není nasycené, nemá důvod upouštět a bublák se nehne

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 16. až 23. (celkem z 23)
Odpověď na: Perlivé víno
Osobní informace: