Perlivé víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Perlivé víno

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 23)
  • Autor

MartinTichovsky
    Host

Zdravím, měl bych ještě jeden dotaz. Už jsem zde psal o perlivém vínu. Víno jsem znovu přefiltroval přes dezinfikovanou filtrovací soustavu, stočil do dezinfikované nádoby, ale stále se víno chová jako šampáňo. Co s tím? Stále jsou ve víně bublinky, když s ním zatřepu, tak tlakuje. Už mi nějak docházejí nápady, co se s tím dá dělat, mám takový dojem, že tahle várka je zmařená. Ve víně není žádný kal, ani po několika dnech se na dně nic neusazuje. Děkuji za rady!

#153196 Odpovědět

vinlok
    Host

preco by mala byt davka zmarena?pravdepodobne sa jedna o vino so zbytkovym cukrom.ja by som dal vinu cas nech sa ukludni samo.az chcete mat vino so zbytkovym cukrom tak by ste to mali zachladit/este su chladne noci,to sa da vyuzit/dalsi krok je zasirenie na honotu 40-50mg volnej siry na liter.filtracia a plnenie az ked je vino ako tak stabilne.

#153198 Odpovědět

MartinTichovsky
    Host

Zkusil jsem do vzorku vina pridat volnou siru a nic, porad perli. Chtel bych tomu jen porozumet. Vino mam v demizonu, vubec nebubla (maximalne jedna bublinka za nekolik hodin), ale jakmile s nim zatrepu, chova se jak sampano, vypusti hodne bublinek i kdyz jsem do nej dal disiricitan. A to jsem stupnoval az na vysokou koncentraci, jen abych vedel co to udela a vino se chova stale stejne. Co to muze byt??

#153199 Odpovědět

miro
    Host

Dobrý den,

použil jste standardní nebo nové kvasinky?? Údajně některé toto způsobují, a u vín vytvářejí svěžost (obyčejně i zvýšenou aromatiku).

miro

#153200 Odpovědět

franta.vino
    Host

Dobrý den,

pokud víno není „živé“, nekvasí, ani neodbourává. Drží stabilní obsah SO2? Máte víno v chladu? Může to být navázaný CO2 ve víně, který se při nižších teplotách dobře váže na víno a ve skle ani nemá kudy jít ven. FT

#153201 Odpovědět

dsvlobodice
    Host

že je to vázaný CO2. Co by to tak asi mohlo být ? Perlivá voda je taky krásně čistá a po přefiltrování bude ale taky perlit. ( Zase dezinfikovanou soustavu co to je ? to ještě neznamená sterilní !! a sterilní neznamená že víno nebude perlit).

Když ti docházejí nápay kup si odbornou literaturu a nauč se jak se to má dělat.

#153202 Odpovědět

mirus
    Host

Když přijdeš do sklepa, natáhni plný koštýř tohoto vína a pusť ho zpátky do nádoby. za párkrát se ti CO2 uvolní.

#153204 Odpovědět

petrmk
    Host

Pokud je to navázaný CO2, což se mně stalo v roce 2013 při kvašení v chladném sklepě za použití chladnomilných kvasinek, tak většinou pomůže přetočení do jiné nádoby pomocí čerpadla. Poradil mně to pán ve vin. potřebách. Jinak někomu to chutná, komu to nechutná, není nic jednoduššího, než si víno přelít do karafy a CO2 během pár minut vyprchá.

#153205 Odpovědět

standa106
    Host

šak aj frizanté sa dělá.

#153211 Odpovědět

MartinTichovsky
    Host

Použil jsem Vinka kvasinky, v malé míře. Zajímavé je, že mi tohle udělalo rakytníkové víno po první hrubé filtraci, po několika týdnech jsem přefiltroval a je v pořádku. Tohle víno bylo z počátku v pořádku a ve flaškách se z něho stalo šampáňo 🙂 Víno není úplně v chladu, cirka v rozmezí od 16 – 20 °C. Vzal jsem vzorek do nádobky, až sedmkrát jsem s ním třásl a nechal víno uklidnit a nějak jsem nedospěl do stavu, kdy by se víno zbavilo všeho CO2. Asi bych to musel dělat víc než desetkrát, nevím. Spíš mě tento problém zajímá, nevím, zdali bych se někde dočetl řešení.

#153212 Odpovědět

dsvlobodice
    Host

Kolik kg cukru jsi dal na 100 L ?

#153217 Odpovědět

MartinTichovsky
    Host

15 l vody

4,5 kg cukru

5 kg ryze

to vychazi cca. 25 kg cukru na 100 l

#153218 Odpovědět

dsvlobodice
    Host

saké nebo nihonšu a kolik to má alkoholu?

#153219 Odpovědět

MartinTichovsky
    Host

tak to fakt nevim, zacal jsem nejdrive s rakytnikem, ten dopadl vyborne, mam nekolik lahvi, nadherna barva, dobra chut, 15 voltu, a to ryzove je vlastne jen to co jsem napsal, plus nejake koreni, hrebicek, citron, … Ale jak jsem psal, po prvni filtraci a stoceni bylo uplne v poradku, zadne CO2, dobra chut asi 16 voltu, ale po mesici se z toho stalo sampano a nevim jak se toho zbavit, zdali to vubec nejak jde, pripadne ceho se priste vyvarovat, aby se to nestalo, o to mi jde.

#153220 Odpovědět

stary zanek
    Host

Muzu se zeptat proc delate sake? Pil jsem nekolik vzorku primo v Japonsku a vsechny me pripominaly vycepni lihovinu. Nic po cem by se me styskalo.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 23)
Odpověď na: Perlivé víno
Osobní informace: