Otázka pro Molla

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Otázka pro Molla

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154237 Odpovědět

    Jannn
    Host

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké je optimální množství titrovatených kyselin v SG a v RŠ. Děkuji

    #154238 Odpovědět

    mali-vinari
    Host

    ale dle Pavlouškové literatury optimálně 8 – 13 kyslein.

    #154241 Odpovědět

    Jannn
    Host

    Děkuju za odpověď, ale 8-13 je velké rozmezí.

    #154242 Odpovědět

    MOLL
    Host

    Zeptejte se těch, co to budou pít!

    Záleží i na jiných vlastnostech suroviny a typu vína, které chcete vyrobit. Zrovna letos bylo vyzrávání dost nerovnoměrné a já fakt nevím, jak to vypadá u vás.

    Stejně asi letos budete na spodním limitu, za 8 budete rádi. Při 6 se už těžko vyrobit harmonické a stabilní víno.

    #154256 Odpovědět

    franta.vino
    Host

    Dokyselte na 8g/l v moštu. FT

    #154257 Odpovědět

    KarelH
    Host

    Mám tu teď rozbor CHAR a nejsem si úplně jistý jak to vlastně je. Celkové titrovatelné kyseliny jsou 5,8g/l – jablečná je 4,34g/l a vinná 2,8g/l. V součtu je to tedy přes 7g. Jen pro terminologickou jistotu – pokud se tu bavíme o celkových kyselinách – předpokládám, že jde vždy o titrovatelné kyseliny (nikoliv prostý součet všech)?

    Jinak byl jsem trošku na vážkách, jestli se v laboratoři nespletli a nezaměnili množství obou kyselin, ale dle včera zveřejněné předsběrové analýzy by to množství kyseliny jablečné opravdu mohlo být u CHAR vyšší než vinné. Zatím jsem přidal 1g/l vinné a váhám, jestli přidat více. Cukernatost byla 24, ph 3,4. Pocitově ty kyseliny cítit jsou.

    #154259 Odpovědět

    MOLL
    Host

    něco nehraje.

    Dost často upozorňuji lidi s rozborem, že nesedí základní rovnice (obvykle cukr – alkohol) a to o dost. = rozbory jsou asi blbě.

    Titrovatelné kyseliny NEJSOU součtem jablečné a vinné.

    U zralého hrozna by nemělo být výrazně víc jablečné než vinné (kromě některých rezistentů), rozhodně ne u tak měkké odrůdy jako je ch.

    Nechte si udělat jiný rozbor.

    #154260 Odpovědět

    Jannn
    Host

    Děkuji za odpověď. Můžete mi doporučit, kde si nechat udělat rozbor? Děkuji

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
Odpověď na: Otázka pro Molla
Osobní informace: