Odstranění octěnky z vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Odstranění octěnky z vína

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152592 Odpovědět

    pumpař
    Host

    Zdravím zkušenější vinaře.

    Potřeboval bych odstranit z červeného vína CS ročník 2013 p.s. octovou pachuť!!!

    Za DOBRÉ rady DÍK

    #152593 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    Dobrá rada neexistuje, protože ve vašich možnostech odstranění těkavek není (pokud nejste vlastníkem reverzní osmózy).

    Takže…naoctěné víno „ředit“ zdravým do té míry až bude pachuť snesitelná k pití a nebo to vylejte. Taky to možete vypálit, ale těkavky přejdou aj hadem a výsledek bude stát stejně za prd.

    Jedinou možností je sterilní filtrace, zasířit a do plných nádob, no a jak jsem už napsal…pomaloučku v něčem jiném utopit. Je ovšem otázka, jestli má cenu si kazit další víno jedním již pokaženým…a nebo toto za stálého míchání vylit do kanálu a zaměřit se na to, aby jste ve sklepě už nikdy těkavky neměl…

    #152594 Odpovědět

    eldio
    Host

    literatura tvrdí,že to do určité míry jde.já to zatím nezkoušel, neboť to zatím nemám naštěstí zapotřebí, ale není důvod jí nevěřit.je potřeba vědět kolik jich tam máte.k nápravě se dá použít víno až s 2,2g/l těkavých kyselin(k.octová).používá se na to tzv. kvašení přes čtyři.

    #152595 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    Ano, ale je po vinobraní, na každých cca 33 litrů těkavého vína je třeba cca 66 litrů rmutu nebo moštu a ten už letos asi nebude. A pokud to bude uchovávat do příštího vinobraní, tak ty těkavky mohou jedině narůstat.

    Osobně jsem přes čtyři ještě nekvasil, ale co když se to nepovede? Pak si to jen zbytečně namnoží…

    #152597 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    to ešte nie je v pokročilom štádium, mohol by pomôcť Vinpur special. Ale š ampión výstavy to už nebude.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: Odstranění octěnky z vína
Osobní informace: