Odlakovač

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151201 Odpovědět

    vinař-amatér
    Host

    Ahoj.

    Ve víně, po dokvašení je cítit odlakovač. Máte někdo s tím zkušenosti? A co s tím?

    Děkuji za odpovědi

    #151203 Odpovědět

    eldio
    Host

    Ethylester kyseliny octové nebo-li ethylacetát je nejhojnějším esterem ve víně, tvoří se reakcí kyseliny octové a ethanolu během fermentace. Aróma ethylacetátu je nejvíce zřejmé v mladých vínech a přispívá k obecnému vnímání „ovocnosti“ vína.je to bezbarvá kapalina s charakteristickou vůní připomínající rozpouštědla(odlakovače).vína s vyšším obsahem k.octové často obsahují i vyšší množství ethylacetátu, ale nemusí to být pravidlem.často ho vzniká více i v případě napadených hroznů, zdlouhavého rozkvášení či těkavých sudů.senzoricky ho vnímáme daleko dříve než k.octovou.tak je jen třeba si být jistý, že je opravdu o ethylacetát(v mladém víně bych hádal,že ano)a ne o vysoký obsah k.octvé.v takovém případě bych nedělal ukvapená rozhodnutí neboť v případě udržení takového vína v reduktivním prostředí může dojít k rozkladu ethylacetátu na ethanol a velmi malé množství k.octové a víno je pak v naprostém pořádku.

    #151205 Odpovědět

    vinař-amatér
    Host

    Takže za sířit ? To víno je čerstvě po dokvašení a tedy bez síry.

    #151206 Odpovědět

    eldio
    Host

    takhle z dálky radit kdy přesně zasířit po dokvašení to nedělám moc rád, neboť se snažím vždy pracovat s minimem obsahu SO2 a ve vínech, která se vám zdají že už dokvasila stále ještě nějaké kvasinky makají a pak se vám síra okamžitě vyváže na meziprodukty kvašení hlavně acetaldehyd a zbytečně zvyšujete celkový obsah.vína držím dlouho na kvasnicích, abych využil jejich redukčního potenciálu, který přetrvává dlouho i po dokvašení.takže takhle na dálku bych vám poradil hlavně udržovat plnou nádobu a pokud si jste opravdu jistý že vínko úplně dokvasilo(začne se čistit a na povrchu začnou probíhat barevné změny)pak zasiřte.první dávka po dokvašení by měla být trochu vyšší doporučuje cca 50mg/l já dávám daleko míň a daleko později, ale vše samozřejmě záleží na dalších aspektech jako je pH odrůda,jestli chci odbourat, na typu vína, který se chystáte vyrobit atd.tak hodně štěstí snad jsem vám nezamotal hlavu

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
Odpověď na: Odlakovač
Osobní informace: