Násada hroznů na letorostu

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce Násada hroznů na letorostu

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150374 Odpovědět

    Miler
    Host

    Dobrý den,je nějaké pravidlo na regulaci násady hroznů? Mám někde na jednom letorostu dva hrozny, nechává se ten opticky největší,nebo třeba např. ten co je níže?

    #150376 Odpovědět

    fratava
    Host

    nech oba dva!!

    #150377 Odpovědět

    Karel
    Host

    U stoláků nechávám třeba i jenom jeden hrozen na dva letorosty, u mošťáků se nechávají oba, pokud nechceš sklízet něco lepšího, pak se nechává jenom jeden.

    Ale třeba některé klony Sauvignonu mají samotné jenom jeden hrozen na letorost.

    A na druhou stranu taková Pálava má i 4 hrozny na letorostu, takže se musí alespoň ty dva vyštípnout. Samozřejmě na mladých nebo slabých hlavách a málo rostoucích letorostech je probírka žádoucí.

    Letos má třeba hodně nasazeno Vavřinec, tak se právě rozmýšlím, jak mu trošku ubrat, aby pak víno mělo slušný extrakt.

    #150378 Odpovědět

    Kodak
    Host

    Jedná se o téma, které je velmi rozsáhlé, a jak jsem pochopil, není plně dořešené. Tady je odkaz na diplomové prácez Valtic vedené doc. Pavlouškem, je tam toho dost i k redukci a zeleným prace obecně:

    http://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3510;zalozka=13

    Nechává se hrozen nejníže na letorostu, pokud je poškozen tak ten nad ním. Obecně čím míň hroznů na letorostu tím lepší kvalita při sběru. A to nejenom cukry, ale i extrakt, aromatické látky atd. Na druhou stranu to musí mít i nějakou ekonomiku. Od jisté míry redukce nedochází k znatelnému růstu kvality. Mně např. RB dozrává běžně bez redukce na 20-23 st. při 2 hroznech na letorostu a celkem 2,5-3kg na hlavě. Je to málo, nebo moc? Každy si to musí vyzkoušet na svoje podmínky a svoje odrůdy, protože jsou v tom obrovské rozdíly.

    #150390 Odpovědět

    zanek
    Host

    Redukce hroznů na letorost se dělá až po odkvětu – nikdy nevíte jak to odkvete. A většinou se redukuje až při uzavírání střapců. Když to uděláte dřív, tak bobulky na ponechaných hroznech narostou víc než obvykle, hrozen bude víc hustý a tím i víc náchylný na hnilobu. Proto je u odrůd s velkým hroznem výhodnější půlení hroznů než redukce celých hroznů. Mně to dobře funguje na Dornfelderu, ale na Vlašáku taky dávám pryč celé hrozny. Pekně o tom píše Doc. Pavloušek v Moderním Vinohradnictví.

    #150395 Odpovědět

    Miler
    Host

    Děkuji moc všem za názory a rady.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
Odpověď na: Násada hroznů na letorostu
Osobní informace: