Moje první JMF

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Moje první JMF

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel fBpTw45ungW6Z a poslední změna proběhla 25.6.2023.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154336 Odpovědět

    mičurinec
    Host

    Poprosil bych všechny zdejší malovinaře, zda-li by mi nepomohli s mou první JMF, informací je tolik, že se člověk v tom ztrácí, proto uvítám postup pro začátečníky. Zítra budu sklízet André, refraktometr ukazuje velké rozpětí, ale počítejme třeba s 19NM, hrozny odstopkuji, nebudu dávat síru, nechám rozkvasit. Nemám jak změřit pH, kyseliny-nicméně daný set si mohu objednat z vin.potřeb (klidně nekdo doporucte co presne a jake bakterie doporucujete na jmf), pak me zajima kdy (kolikrát) začít dávkovat bakterie na JMF?Předpokládám, že vše může být doma v pokojové teplotě. Kdy dodat síru? Množství je malé, proto chci právě JMF zkusit na menším množství. předem všem dobrým duším děkuji. Mirek

    #154339 Odpovědět

    mičurinec
    Host

    by mě zajímalo, zda je nutné dělat JMF při 20.2NM, díky

    #154340 Odpovědět

    Neználek
    Host

    Určitě je v historii diskuze o JMF dostatek informací. Možná i pod hesly BOK, MLF, malolaktická, fermentace, odbourávání.

    Heslovitě:

    U André dělám JMF vždy.

    Ockuji Christian Hansen až po alkoholické kvašení

    Nezapomínam na výživu pro JMF

    Merim titrovatelne kyseliny pomocí roztoku K před a kontrolně v průběhu. Za 13 let jsem se poprvé loni nedostal pod 6g jinak vždy. Laboratorní rozbor ale nezjistil skoro žádnou jablecnou, ale mléčné bylo dost.

    Po doběhnutí JMF stacim oxidativní způsobem, za pár dni poprvé dosirim.

    Šíření stačí nízké, víno bez cukru a jablečné kyselin je neuvěřitelně stabilní.

    To je jeden z hlavních důvodu, proč JMF vždy podstupují.

    Zn. Ideál je nechat vylezet víno po JMF v kvalitní sudovině.

    #154341 Odpovědět

    mičurinec
    Host

    díky, ještě jsem Vám poslal email, předem ještě jendou děkuji

    #154356 Odpovědět

    benne1
    Host

    chcel by som sa opýtať či používate bakterie na jmf ak áno gde sa dajú kúpiť v malom balení

    #154359 Odpovědět

    Tom.Dvorak
    Host

    bakterie se dají koupit ve vinařských potřebách, třeba http://eshop.vinarskepotreby.cz/bakterie-viniflora-oenos-250l/

    nejmenší balení je na 250l, ale doma to rozdělíte i na menší objem a zbytek schováte do mrazáku na příště. Dává se k tomu i speciální výživa.

    Já bych se chtěl zeptat, jestli někdo prováděl odbourání v prokvašeném rmutu když už jsou šlupky na dně kádě. Potřeboval bych trochu pošetřit místo ve sklepě a odbourat rovnou v kádi. díky

    #154362 Odpovědět

    Neználek
    Host

    Ano používám Oenosy Christian Hansen.

    Odbourávat na rmutu mě nikdy nenapadlo, ale nedovedou si predstavit co se všechno vyluhuje za zvýšené teploty že slupek.

    Také tvorba CO2 při JMF je malá na to aby zabránila oxidací při tak veliké ploše jak je v kadi.

    #200558 Odpovědět

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    z duvodu toho ze nemam moznost zakoupit mrazene kvasinky pro JMF, se chci optat zda je nutné je tam vždy dát, zatím do vypadá, že modré hrozny budou kolem 27-28NM, doporučili byste i přesto JMF dělat? díky

    #200621 Odpovědět

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano JMF může nastartovat i bez přídavku mražených bakterii, pokud není víno příliš zasířeno do cca30mg/l. Rozhodující je teplota, tedy když se víno ohřeje na 22-25C tak se dřív nebo později JMF rozběhne. Cukernatost hroznu při tom nehraje až takovou roli, zásadní je množství kyselin, obecně vína s nízkým obsahem kyselin jsou k JMF náchylnější, osobně provádím JMF u všech červených vín a to ať mají 17 nebo 25 NM, je lépe ho kontrolovaně provést než se dočkat nějakého překvapení v lahvy, navíc po JMK se víno nemusí tak moc sířit.
    Při takto vysokých cukrech 27-28 bych si ovšem dal pozor na to aby nejdříve proběhla fermentace do sucha pak bych teprve začal usilovat o JMF.
    Můj postup je po nakvášení v kádi (8-14dní) vylisovat, pak nechávám víno dojít 2-3týdny v plné nádobě pak teprve zahajuju odbourávání právě abych měl jistotu že dokvasí všechen cukr. Odbourávání na rmutu se obecně příliš nedoporučuje.

    #200637 Odpovědět

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    díky, ono tím, že nejsem z Moravy a kvasinky na jmf se nezasílají tak je s tímto probém, jinak po těch 2-3 týdnech v nádobě se to stočí a až následně bez kalů předpokládám (hrubých) se zahájí JMF..?

    #274794 Odpovědět

    fBpTw45ungW6Z
    Host

    ZdkCseCnEZcllZAKu1rJuLsnIJgSkzculfcGjtMOGom0CcCbVWoyACT0Cs6zEQGqyDl4JDidh1lui75RyBTr6dDXWzKKYzaIuduylkfxm2k82qmXJBPiF2IEnlVrhRDnuOdE697

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
Odpověď na: Moje první JMF
Osobní informace: