Zdravím, letos budu mít první „větší“ sklizeň RM (sazenice 3. rokem). Mám na zahradě 40 hlav. Nerad bych při zpracování něco podcenil, nebo pokazil. Přečetl jsem pár knížek, ale podle toho co tam psali tak byly spíše určené už pro vetší produkci (používání chemie, prostě dělat vše na jistotu, aby se to dalo prodat atd.). Bohužel nemám žádného vinaře poblíž, ke kterému bych mohl pro rady. Resp. mám jednoho, ke kterému se chystám, ale před časem, když jsem se o tom s ním bavil tak říkal, že to dělá jak ho to „stařeček“ (asi jeho táta nebo děda) naučil tzn. bez kvasinek atd. Nutno říci, že mi dával ochutnat a bylo to vynikající. Oproti tomu když koupím pomalu jakékoliv víno v obchodě nebo ve vinotéce tak se to s tím nedalo srovnat. I jako laik ochutnávač jsem v tom poznal plno chutí a vůní (ty z krámu mi připadají všechny na jedno brdo). Od té doby jsem nic podobného nepil.
1) Jak dlouho nechat rmut na slupkách? Někde píší klidně to na nich nechat prokvasit, jinde zase hodiny až dny…
2) Když se to stáhne ze slupek (v případě, že to budou hodiny nebo dny), je nutné mošt nechat odkalit (prostě to nechat třeba den stát a pak stáhnout)?
3) Když se to odkalí, nestáhnu i kvasinky a nebude to pak blbě kvasit?
Děkuji za odpovědi.