Tak co bysme vlastně chtěli? Hotová vína?
Teď po dokvašení ta výrazná kyselina a absence vůně (pokud to není zabité sírou po zastavení kvašení…) je docela normální.
Červené Vavřinec a Rulanda se perfektně odbourala a natažená z hladiny jsou už docela čistá. Mají i velmi slušnou barvu na tuto dobu. Hlavně ten Vavřinec – když jsme ho mleli, tak tam byly i docela světlé bobulky. To jsem se o barvu lehce bál.
Bílá – Šardone kyselina se srovnala a po dokvašení začíná typicky vonět. Savoš a Pálava – tak z nich ty kyselinky ještě trošku trčí, ale mnohem méně než před týdnem. Pálava letos sice je jenom v kabinetu, ale vypadá to na velmi slušné a zejímavé pití. A jejich vůně se už pomalu probíjí vůní kvasnic.
Myslím si, že to chce čas, nemastit do toho ta chemická svinstva (tedy s výjimkou nutných čeřidel, s tím se toho moc dělat) a počkat na Vánoce, to už bude situace mnohem jasnější.