Dobrý večer,
nabízí se zde několik možností, které jsou závislé na stavu vína. Tou první je, že budete doufat, že se to bez větší pomoci odbourá, to ovšem závisí na podmínkách – teplota větší jak 15 stupňů, minimální množství oxidu siřičitého, vyšší pH apod. Nevím jakou máte teplotu ve sklepě, jestli se pohybuje teď v zimě aspoň kolem těch 13 stupňů a ve víně je minimum oxidu siřičitého a víno není ještě zcela čisté, respektive na dně máte ještě nějaké jemné kaly, tak by se MOŽNÁ něco mohlo odbourat. Pravým opakem je pak snížení teploty a vypadnutí vinného kamene, který se usadí na dně nádoby. Další možnost je odkyselit bílé víno pomocí uhličitanu, mrkněte na starší diskuse, není to složité, spočítáte množství, nasypete prášek a je to. Červené víno, jestli ho máte v sudu zatím neřešte, nechte ho tam, ono se to odbourá, popřípadě tomu můžete pomoci přípravky obsahující k tomu určené bakterie, které zakoupíte ve vinařských potřebách.