Úvodní stránka › Fóra › Gastronomie vína – košty, výstavy, soutěže, zahraniční vína a oblasti › Košty
Vinu zdar
Tak jsem se zučastnil několika prvnich koštu. A docela jsem sklamany udělenymi body pro jednotlive vzorky. Mam dojem že všichni (snad pod vlivem minulich ročniků) očekavaji polosuché nebo sladké vína. A všechno co ma silnějši kyselinku je odpad a patok.
Přiznavam jsem zastancem přirodniho procesu zrani vina. A taky jsme podle toho na degustacich dopadli,jenže ja nejsem zastancem ruznych kotrmelcu a chemickych hokuspokusu ve sklepě.
Jak si muže někdo k vinu ročniku 2014 napsat 26 NMM je mi zahadou! Ale je to jen jeho svědomí.
v tomto roce je více vín se zbytkovým cukrem. Z doslazení. Až to začne dokvášet …
Jsem zatím spokojen a příjemně překvapen.Všechna vína ve sklepě jsou pěkná,kulatá a přirozeně harmonická.Na to,že vše bylo kvůli plísni posbíráno kolem 17ČNM,tak kyselinky jsou příjemné a vína vyvážená..Vždycky si vzpomenu na rok 2010,kdy to bylo podobné, tenkrát bylo kyselin o mnoho víc a víno bylo dost tvrdé(nejen u mně)Oproti tomu považuju rok 2014,přes to jak to vypadalo,za celkem povedený.
no cukr 26 bych taky řekl že je trochu sci-fi, ale co bysme neudělali pro zákazníky keří na tohle slyší 😀 já měl nejvíc na ZW – 18, jinak vše kolem 16ti ovšem není všechno jenom o cukru – letošek to dokazuje víc než dost. Nejlíp se u mně jeví zatím červený vína, včera jsem stočil poslední z jemných kalů. Zklamán jsem stále z rosé (Blaub.) ačkoliv včera holky tvrdily že chutná trochu jak růžovej grep což je celkem příjemný přirovnání. Zkoušel jsem batonáž SURLI a musím říct že víno se „vyplnilo“ ale kyselinka je pořád vysoká, nechám to vyležet a bude se pit až narok. Do bílýho vína (MT+SG) sem dával výživu pro kvasinky (blbě prokvášelo) ale příště si to rozmyslím, změnilo hodně aromatickej profil, ztratilo ovocitost/svěžest a chutná jak takový to univerzální eurovíno z velkých provozů z tanku. Na košt bych rád příští sobotu do čejkovic otázka kdo mně pak bude vožralýho převážet dom…
No ja jsem letos uz take neco malo pochutnal, a take jsem byl mimo jine u vinare ktery se nas snazil presvedcit ze mel vsechna vina v PS…
No proste most jede!! Ja osbne jsem mel nejvic na Veltlinu 22NM, z 60hlav jsem ale sebral jen 2 bedny:-) jinak 17-20 ale za cenu cca 40% urody.
Ale s kvalitou jsem spokojen jak uz se tu psalo vina jsou uz ted vcelku harmonicka, zvlaste ta cervena. Ruzak smes Andre plus ty dve bedny veltlinu uz je prakticky pryc.
Osobne na kosty moc vino nedavam maximalne tak na jeden 2-3vina pac jak to nema 10g cukru tak vino nema sanci..
vína na košty dávám, a to hlavně proto abych se tak nějak zůčastnil za malovinaře od nás z dědiny. Kolikrát vidím že na bodování chodí taky existence kerý v životě neudělaly litr dobrýho vína takže dyž mě to zhodijou tak to beru sportovně. Košt není běh na 100 metrů, hodnocení je hodně subjektivní. A pak večer když obcházím vína kterých si celej den nikdo nevšiml a učím se rozpoznávat aji třeba choroby vín tak kolikrát najdu krásný vína kerý se směle mužou měřit ze „šampiónama“. Moje výsledky bývají střídavý, ale skoro pravidelně nejlíp dopadne to co mám za nejslabší a obráceně. Problém je taky že než košt začne tak víno pětkrát výrazně změní teplotu jak se přesunuje sem a tam a dost se to projeví na kvalitě, kolikrát skoro nevěřím že je to moje – přírodní vína potřebujou stabilní teplotu, chladno.
Tak se připojím i s mojí trochou poznatků do diskuse.
Pravdou je a zůstává, že pokud dáte na košt dva stejně zdravé vzorky, jeden totálně suchý a jeden s cca 10 g cukru, ten sladší ve většině případů dopadne bodově lépe. Je to spíše v tom, že pokud takový vzorek dojde po suchém je plnější a robustnější…je asi líp ohodnocený.
Druhý velký vliv mají lidé v komisi, pokus se sejde většina degustátorů, kteří sladší vína protěžují a nebo naopak, je ten rozdíl ještě větší. Přece jen jejich úroveň mnohdy není dostačující a je naprosto běžné, že hodnotit chodí lidí kteří nejenom že nevyrobili ani litr vína, ale jsou dokonce jakýmsi hostem na degustaci někdo od Plzně, Ostravy či Prahy…a bodovat jdou protože jsou kamarádi místních vinařů či hosté někde na penzionu…a tady už je ovlivnění naprosto fatální…
Co se vína týče, tak já ročník 2014 nevidím až tak špatně, moc mě překvapují červená vína jak ve sklepě, tak od jiných kolegů. Roséčka jsou taky příjemná, ovocitá s pikantní kyselinkou. Nejhůře to dle mojeho odnesla bílá vína, pokud se už najdou odrůdové a čisté aromatiky, tak mnoho vín je tenkých a s velmi krátkou perzistencí…Moje bílá ještě leží na jemných kvasnicích, doufám, že se jejich plnost vylepší a trochu zmohutní. Tam kde jsem koštoval a mají třeba od listopadu prosince zfiltrované…budou vína asi dost rychle stárnout a odcházet. Chtělo to trochu zapracovat na mohutnosti a pak snad nebude až tak zle…
a takový pozdní sběr až výběr, kde z toho na jedné straně trčí cukr, že se lepí huba a na druhé „pikantní“ kyselinka až se kroutí palce na nohách, to je mňamka. Ale trh si to bohužel žádá. Já jsem letos nakonec taky spokojen. I ten největší kyseláč, co se mně podařil vyrobit se celkem srovnal. Chce to ještě čas, ale bude to OK.
na koštech štěstí na strýce, co olíznou a jak je to sladké, nechtěj to pustit mezi špičku. Posledně jsem seděl na rýňácích, a hned druhý jsme dostali sladký. Prý 18,6. Horko těžko jsem je donutil, aby dali aspoň 18,8, pak jsme celou dobu bojovali s tím, že jsme měli dát víc a neměli jsme prostor (a nic lepšího) a nakonec to byl šampion koštu.
Dost tenká se mi zdají letos mnohá vína.
Pánové nedělejte ukvapené závěry,vína ročníku 2014 jsou velmi pěkné.Myslím si že kdo vínu rozumí ,tak může být spokojený.Hlavně si neberte do hlavy takovou blbost,že nešlo udělat krásné cukry.Nakupoval jsem hrozny Chardonnay a naměřil jsem 24.5 NM
Já měl v severních Čechách RM na 19NM (40 keřů 2. rokem). Kdyby to nesežrali ptáci (musel jsem kvůli nim sklízet předčasně – v půli září) mohlo by být i více. Letos musí připravit pořádné sítě. Jak se Morava potácela s plísní a kdo ví s čím ještě tak já jsem neměl skoro nic. Jsem ve srážkovém stínu Krušných hor…
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena