Úvodní stránka › Fóra › Vinohradnická sekce › Kdy začínáte stříhat vinohrad?
Zdravím všechny, dle zkušeností, kdy začínáte s řezem a kdy s vyvazováním? Zarazilo mě, že jsem byl ve vinohradu -8 a kus dál sousedi stříhali????
Znovín měl v Kokusových horách ostříháno už začátkem prosince. Já toho mám kousek a mohl bych se na to vyprdnout. Počkám až na konec února.
Já už mám ostříháno 5000 hlav
Pokud máš Vinohrad zaoraný, tak se strihat chodí prakticky jen pokud mrzne, abys nemusel šlapat v blatě.
Vinohrad by se teoreticky mohl začít střihat, jakmile z něj na podzim opadá všechno listí – tím začíná vegetační klid.
– Prakticky termín řezu záleží na výměře vinice, aby se všechno stihlo (například někdo začne v prosinci a nestihne to do začátku rašení, někdo to má za dva víkendy hotové).
– Pro menší výměry je vhodné začít později, kdy je již zřejmé, které tažně přežily zimu (nebyly okousány zvěří nebo nezmrzly – velké mrazy bývají v půli února). Takže je asi dobré začít tam, kde nejsou mrazové kotliny nebo není tak velké nebezpečí okusu.
– Tuším, že jsem někde slyšel, že se má stíhat, když je více jak -5°C (opravte mě někdo). Toto omezení je podle mě také teorie. Rána po řezu zasychá několik dní a teplota se může změnit pod danou teplotu.
– Údajně by se mělo stříhat, když není vlhlo – kvůli šíření ESCA ve vzduchu – ale to je jedna z možných příčin choroby.
– Někdo střihá, až začne téct míza. Podle mě to až tak není dobré. Ale na druhou stranu, když z rány pomalu teče míza, tak se tam ta ESCA nedostane – jen moje domněnka.
– Někdo začne střáhat, až vylézají pavouci z děr 🙂
K tomu ESCU, nechci vůbec podceňovat nebezpečnost ani zpochybňovat existenci choroby, nicméně mně jen z logiky věci přijde jedině rozumné při postupu mezi hlavami pokaždé vydezinfikovat nůžky a zbytečně se po řezu během následné nějaké manipulace nekontaktovat uč ničím jiným. Podobně jako když roubujete, očkujete, dokonalá čistota nářadí je klíčem k úspěchu nezanést si nějakou nemoc a dovést rostlinu k očekávanému spojení, zdravému růstu bez zavlečení nemocí, podobně např. preventivní opatření proti Šárce u peckovin při řezu více stromů nebo roubování. U malé viničky do desítky hlav si to umím představit, ale u velkých plantáží…?
No právě mě překvapilo to, že v oněch -8 se do toho pustili skrz řezné rány při takové teplotě? A přitom nemají nikterak velký vinohrad odhadem cca 1500 hlav, rozumím u velkých vinařství, kde rozlohou a počtem by to jinak nestíhali. Za nás začínáme při teplotě kolem 0- 5°C jak to vyjde konec unor/ začátek březen.
Co se týče zmiňované dezinfekce dovedu si to představit někde doma na pár hlavách. Ale nad 200 hlav po každé dezinfikovat nástroje no nevím nevím 😀
Používáte někdo vosk na řezné rány?
To Zdeněk těch více jak -5°C myslím zmiňuje i publikace od pana Michlovského pokud si to dobře vybavuju.
Nyní mám kolem 1000 hlav plodných + asi stejný počet podsadby. Jak jsem psal, začnu koncem února a při řezu s sebou tahám nákupní košík s litrem 70%vínovice, kterou doplňuju průběžně do malého rozprašovače + kelímek s rozmíchanou zinkovou bělobou s fermeží+štětec. Po každé hlavě přestříknu nůžky a ránu zatřu směsí běloby s fermeží jako ochranu místo štěpařského vosku. Recept jsem kdysi našel na serveru Galati. Zdržuje to, ale dá se to zvládnout, ale mám z toho dobrej pocit.
Petrmk: a kolik hlav vam tak rocne chytne escu? Jen tak pro zvedavost jestli to ma cenu
mám 3 vinohrady, vždycky koupené nebo půjčené v hrozném stavu, takže to není relevantní, ale loni celkem asi 8. Nicméně to byly ještě pozůstatky minulé péče. pokud to jde, snažím se to omladit a zapěstovat nové kmínky. Od známého mám půjčený takový zkušební 120 hlav, již cca 80% zapěstovaných nových kmínků a první rok zdechlo asi 7hlav, druhý rok 10 a loni už žádná. tak to možná funguje.
Réva se dá stříhat i za zelena, v tropech to ani jinak nejde, ale musí se vše upravit.
Při -4°C se začínají tvořit krystalky ledu a při ohýbání mohou propichovat buňky v sousedství. takové réví je poškozené, ale kolikrát i zakořenilo oa nešlo nic poznat. Rozhodně za mrazu nevytahovat a vůbec, kdo by chtěl mrznout.
Když mám sbírkovou vinici, desinfikovat nůžky musím, ale kdo má sazenice všechny stejný, mezi keři nemusí, jen když přechází na jiný vinohrad. Proti ESCA hlavně zdravé keře.
Vosk na révě nefunguje, má moc velký tlak mízy a vosk vytlačí. Latex možná. Ale normálně proudění mízy ustává až tím, že namnožené bakterie ucpu cévní svazky.
Vytékající míza z řezné rány výrazněji keř neoslabí, naopak se udává nižší pravděpodobnost proniknutí patogenů komplexu ESCA řeznou ránou do pletiv. Ronění mízy dle literatury má dále za následek opožděné rašení oček, což je s výhodou při výskytu pozdních jarních mrazíků. Já loni střihal až v půlce března (mám 700 keřů).
To zamazání ran by mělo být hlavně u větších ran – určitě 3 leté dřevo a více. Menší rány zaschnou v pohodě.
Jinak loni na soutěži v řezu mluvil p. Hanák o tom, že by se měly kmínky zařezávat s dostatečnou rezervou, aby mohlo dřevo proschnout a nenarušilo dráhy mízy. Ten kus dřeva by tam měl zůstat i 2 roky a poté odřezat. Jenže v praxi na to není čas, takže sám upadne. Dostatečná rezerva u něj na obrázku byla tuším minimálně 2x průměr řezné rány. Ano, nechávat věšáky na klobouky – o tom se mluví už déle, ale stále se řeže bez „špalků“.
Jinak štěpařský vosk vyschne, popraská a nechrání ránu. Nemluvě o tom, že pod 5°C se již hondě těžko roztírá.
Osvědčil se mi Sadařský balzám (lze koupit v hosp. potřebách nebo přímo v Brně http://www.fima-brno.cz). Obyčejný latex nevím, jestli může nějak keři ublížit – jestli neobsahuje pro keř toxické látky.
Nějaký tip na speciální balzám pro vinici?
CC> Loni s mrazy problém nebyl. Jinak kromě střihání vinice v době proudění mízy je ještě možné opozdit rašení tím, že se jeden rýv ohne a druhý ne. Dříve obrazí ten, který je výš – tedy neohnutý. Ten druhý bude s rašením opožděný. Když zmrzne pupen/lístek, tak se neohnutý rýv odstřihne. Toto jsem v praxi ještě nikdy nepraktikoval a neslyšel jsem, jak hondě je to efektivní.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena