Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Kdy aplikovat bentonit
Zdravím, jsem začátečník mikrovinař a prosím o radu. Nevím kdy aplikovat po kvašení a prvním stočení z kalů bentonit. Hned po stočení do nové nádoby nebo až třeba za měsíc a celé to znovu rozmíchat? Předem děkuji
Někdo ho dává už v moštu na odkalení.
Někdo ho dává do kvašení.
Někdo ho dává po dokvašení tak jak píšete.
Dává se klidně až aj za rok.
Nemusí se dávat vůbec pokud nelahvujete.
Na odkalení pokud zas dávate enzymy,tak se nepoužívá.
Do kvašení to má výhody teplo a míchání je automatika.ušetří 1stáčku. Jen burčák nepit.
Stejne sa tam musí dat na 2x. Plus kontrola rozborem.
A jen bentonit nestačí aby se netvořil zákal po lahvovaní.
Mi
tak já zkusím dát hned po dokvašení. Jen mě přijde nelogické dát ho až za nějaký čas kdy je usazený kal a tím přidáním to znovu vše rozmíchat.
Lahvovat nebudu…
Preco 2x? Ak nie je taky rok ako 2015 s mnozstvom bielkovin nad normal kvoli suchu. Rozumiem, ze moze byt odporucana davka 120% beznej (v labaku mi povedali, ze nad std hodnoty to nema zmysel, treba rozdelit) a vtedy je lepsie to rozdelit. Ale ak je pod 100% a analyza ukaze stabilitu, naco ?
Co okrem bentonitu je nutne ? Nebude to uz viac zalezitost cirenia ako stabilizacie bielkovin hoci vdaka opacnemu naboju niektorych ciridiel dosiahneme aj bielkovinovy efekt ?
Zajímala by mě posloupnost dějů.. Je mi jasné, že dát enzym a na to bentonit je blbost, ale jde to naopak? Že bentonit se vyváže a poté použít enzym? Myslím bez stoček, nebo je tam pořád nějaká aktivita bentonitu (např. že se nevyváže všechen, nebo dojde k rozbití vazeb)..
pospast:
– není mi jasné, proč o bentonitu vůbec uvažujete. Jste začátečník, který chce vyrábět průmyslově víno? Lahvovat nebudete – tak jakých zákalů se bojíte? Kam spěcháte?
Já bentonit ještě ani nekoupil. Každé čiřidlo z vína něco odebírá. Vy už víte, co chcete odebrat – a že je to jistě špatné?
Kal na dně jsou kvasinky, většinou mrtvé. Autolýzou obohacují víno. Vinaři říkají – co si z vína vzala, to teď vrátí. Míchání kalů je pak užitečný postup.
Rozmíchat kaly je logické – prázdné obaly kvasinek jsou jedno z nejúčinějších čiřidel – víno se zakalením překvapivě i vyčistí
rahorn: bentonit se nevyváže, jen nasytí. Klidně se naplní něčím jiným.
Na co enzym? Na zvýšení výlisnosti? Tak vylisuj a pak přidej bentonit. Ale stejná otázka – pokud to není nahnilé – proč čiřit dopředu?
šlo mi spíš čistě o teorii, stejně jako když jsem přemýšlel vloni nad čiřením želatinou kvůli fenolům a následně předčeření bentonitem kvůli bílkovinám, jistě ne současně, ale s jakým odstupem. S lehkým předčeřením mám dobré zkušenosti, není potřeba používat tolik (jestli vůbec) bentonitu později.
Začátečník, mikrovinař, bez lahvování. Proč hned bentonit??? To je přípravek pro velká vinařství, kteří potřebují dostat víno co nejdřív do flašek a co nejdřív ho prodat, protože pak moc dlouho nevydrží. Pro mikrovinaře je vždy lepší si trochu déle počkat, nespěchat a necpat do vína za každou cenu hned všechny sračky, co se na trhu nabízí.
Tak prave bentonit nie je podla mna sracka co vyrazne manipuluje s vinom. Rovnako si nemyslim, ze je len pre velke vinarstva.
Aj z roku 2015 su vina, ktore boli flasovane v malych a strednych vinarstvach az Jul-Aug 2016 a kedze bielkovin bolo ovela viac ako bezne (podla labaku az 2x), pokial nechcu mat zakaly tak sa bez bentonitu nezaobisli. A to nemuseli pouzit uz okrem siry nic ine.
Vino 2015 som stacal len 1x v aprili, dovtedy bolo na jemnych kaloch a pred stacanim som pridal lahku davku bentonitu, pretoze na druhu stranu suhlasim s tym, ze si nevybera co na seba naviaze.
Vo vsetkych vinach mam jemny bielkovinovy zakal, počet flias 2.000.
Ak by som mal viac skusenosti ohladom vztahu pocasie-bielkoviny a nebol lenivy zbehnut do labaku s mustom isiel by som s bentonitom aj do mustu v takom roku ako bol 2015.
děkuji za reakce. začnu pěkně od začátku bez těch srač.. jak píše Alkoholik a uvidím. Bohužel nejsem přímo z vinařské oblasti abych to mohl s někým lépe prodiskutovat. Samozřejmě že mám spoustu knížek, ale praxe je praxe.
Ano, jsou roky, kdy se bez čiřidel vinař neobejde a nemusí mít zrovna velkovinařství. Ale můj příspěvek byl primárně určen pro pospasta a další začínající vinaře. Mám pocit, že díky nepřebernému množství informací na internetu a v knihách (v nichž je často skrytá reklama), mohou snadno dojít k závěru, že bez těchto pomocných látek nelze vůbec víno vyrobit.
ok potom si rozumieme 🙂
jsem z vysočiny, kousek u dálnice, co vy? V nejhorším vám nějakého spuseda poradím.
Před pár lety, na hody pod zeleným chtěl nejmenovaný vinař počastovat svým vínem okolo sedící. Vím o něm, že v životě mošt neodkaloval a co je bentonit netuší dodnes. Byla tehdy teplá noc a před polednem, když jsme druhý den přišli, byly v té jeho rozpité flašce cca do čtvrtiny vysráženy bílkoviny. To jenom pro ty z fóra, kteří bentonit striktně odmítají.
Jsem z okolí Dalešické přehrady, okres Třebíč.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena