Úvodní stránka › Fóra › Vinohradnická sekce › kdo ma solaris sem
Moll nemá Solaris ještě „napité, aby mohl soudit, jaké je to víno“, ale už radí: „dobře si to rozmyslete“. Hmm. Každý, ať si tu radu přebere po svém.
Já jsem si svých 200 hlav Solarisu vysadil z těchto důvodů:
1) mám rád burčák, piju ho od srpna do října. Každý rok litry.
2) dobrá odrůda pro začátečníka
3) okrajová vinohradnická oblast
4) vysoká odolnost vůči pereně, zvýšená proti oidiu
5) víno z něj mi chutnalo
Není třeba se bát, že bude Solaris pěstovat každý – zatím jsem nezaznamenal, že by obchody byly zaplavené Solarisem. Většina, kdo pěstuje révu a dělá víno na kšeft, teď sází Pálavu.
Místa na „jiné, dobré odrůdy“ je dost – viz nevyčerpaný letošní limit povolenek na novou výsadbu vinohradu. Molle, jdi do toho.. 🙂
Letos panenský HIB, Solaris a Johaniter, 200 hlav každý, cca. 1 kg na hlavě (0,8mx2,2m), právě změřený Solaris – 15,2 ČNM. Mrazy ho vzaly pořádně, ale krásně se otřepal (platí i pro HIB a Johanniter vedle). Trochu chloróza, asi nedostatek Ca, stříkáno hnojivy na list, jak s vápníkem tak i bez. Před a po květu systémové postřiky. Pak ještě neplánovaně 3x, ale to se svezl s Johanniterem, který měl velké problémy s perenou celý rok a šedou na květech (zjištěno až po odkvětu). Odolnost Johanniteru na perenu se v tomto roce ukázala jako velmi nízká. O problémech s šedou plísní jsem věděl, ale čekal jsem ji spíš při dozrávání na hroznech.
Nesadili jsme to na burčák, ale čekáme že ze Solarisu budeme dělat odrůdové víno s vyššími přívlastky. Jinak odrůdu mám docela napitou (PIWI Šardice, Výstava profíku ve Svatobořicích-Mistříně i jinde) a s víny jsem naprosto spokojen. Pil jsem suchá i se zbytkem a dá se dělat na oba způsoby s výbornými výsledky.Bude to chtít samozřemě naučit se ho dělat, ale nečekám nějaké problémy.
Co mi ale vyrazilo dech, je stejně starý HIB v řádku vedle, který jsme už přes týden ozobávali, protože se dal jíst. Jeden hrozen změřen ve čtvrtek měl 25 ČNM, dnes sezbíráno několik desítek bobulek z celého řádku výsledek na refraktometru 24,2 ČNM. Zkusil sem změřit kyseliny a ty vyšly přes 10. Takže se sběrem vyčkáme.
Vůbec nechápu co tady hučíte proti MOLLovi co má nebo nemá. Šak si nasaďte do vinohradu aj komunisty.
Řekl pouze svůj názor. Teď všichni bečijou že nikdo nechce červené.
Ať nezakládám nové téma. Jaké máte zkušenosti s Cabernet cortis? Zajímají mě především okrajové oblasti 300 mnm 🙂
ty nejlepší. Samozřejmě není tak ranný jak Solaris, do nejhorších oblastí se nehodí a oidium na něm taky může škodit, ale co do kvality vína je výjimečný a zajímavý i ve vinařských oblastech.
Já tvrdím, že CC odnaučí pomlouvače říkat, že na Moravě neumíme udělat dobré červené.
Letos zasazeno 150 ks, špetka hydrogelu + kompost, zalito jen při výsadbě, zamulčováno slamou. Výhony 100 – 180 cm, listy úplně zdravé, zcela bez ošetření. Takže zatím spokojenost.
Brněnsko, 300 m n.m. Cabernet Cantor 150 ks – taktéž.
Moje pouhé ambice u Solarisu, který pěstuji čtvrtým rokem, bylo vyrobit si z pěstované révy ve zcela okrajové oblasti víno rozumné kvality chuťové a hlavně s nulovým ošetřováním pesticidy a dalšími -idy. Nedělám hektolitry a zcela upřímně říkám, že si rád dám nakoupené České nebo Moravské víno, nicméně trápí mě, že nikdy pořádně nevím, co všechno s vínem piju. A to doma přesně vím. Zkouším také se dvaceti sazenicemi CC, letos první menší panenská úroda, ale víno se z něj ještě letos neodvážím dělat. Ano, měl semtam letos pár flíčků plísně, podobně i Solaris – to nebudu lhát, ale absolutně to není tak, že bych musel vzít postřikovač a sprchovat keře chemií.
Obyčejný stolák Prim v hroznech napadla plíseň šedá, ale CC a Solaris zatím odolávají. Solaris jsem refrakt. letos ještě neměřil, ale myslím že slušně zaměkává a už to k první sklizni brzo bude.
S tím CC to rád slyším, jednou bych chtěl mít hlavně Sol a CC. V Českém rájí mám něco přes 20 Sol (na zkoušku, vedení apod..) a bez ošetření zatím úplně v pohodě. Dokonce se mi stalo, že o pár metrů vedle Prim napadli vosy, ale Sol si vůbec ani nevšimly a to mi nepříjde, že by Prim byl nějak zralejší.
V úterý sesbírán Solaris,panenská sklizeň, 20,4°NM, 11,0g/l kyselin! Sběr kvůli vosám. Moravské Budějovice, 430 m n.m.
Pavel Košulič hlásí že dnes Solaris sbíral (a není jediný) 22 a kousek
Dnešní měření 238 m n.m. – Solaris 17,6 ČNM, cca. 12 kyselin, Hibernal 25,4 ČNM a cca. 8 kyselin. Malý synek po ochutnání řekl, že je kyselý. Hibernal žerou vosy jako divé, petky s cukrem nestíhají, asi bude nutné sebrat v týdnu, jinak sobota.
Zdravím, vede se tu zajímavá debata i ohledně CC, nemá někdo odkaz, nebo by se podělil o informace ohledně Cab. Cortisu? Mám na mysli praktické informace, ne z wikipedie (Bujnost, Odolnost, apod.)
Byl bych moc rád za vaše informace 🙂
pana Kotrleho, ze stránek zde: http://wine.webgarden.cz/rubriky/clanky/poznatky/2015-mostove-odrudy
konkrétně CC sice od něho nemám, protože jsem si přál tehdy jako prostokořenné, mám od něho jiné zajímavé piwi, určitě se ochotně podělí se zkušenostmi.
kdyby jste si pořádně prohlédnul odkazy, které tady pouštím. Tak pro ty, co čtou jen nadpisy, ještě jednou:
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena