Johanniter dává vysoce kvalitní, aromatická vína, každoročně (zatím 3 úrody) v PS, kyseliny akorát (letos 6,1 g/l po bentonitu). Pokud se týká hroznů, tak nám, na rozdíl od kolegy výše, každoročně část bobulí na hroznech zaschne, mysleli jsem že je to nějakou houbou, vypadalo to jako po pereně v květu, ale i po aplikaci systémových fungicidů před a po květu se to stalo letos opět. Takže to nebyla houba a asi to bude trvalý projev odrůdy. Prakticky to ovšem moc nevadí, hrozen se stává vzdušnější a nejsou žádné problémy s nemocemi. Na množství to zatím moc není, sucho nesnáší nejlépe, i když je na SO4, loni špatně vyzrálo dřevo a letos se to dost projevilo + letošní sucho, takže celkově z 200 hlav jen asi 100 litrů. Letos na to poprvé šli dost mravenci a vosy, i když to má dost pevnou šlupku, ale jak sem psal PS, tak jsme to posbírali (asi 15.9., jinak začátek října). Co mám napito z PIWI a jinde, tak jednoznačně Johanniter. Příští rok máme objednané sazenice na dalších 200 hlav. Na tu Saphiru možná při výsadbě taky možná dojde, ale jen proto, že už máme 9 bílých PIWI a další 3+JOH se budou sadit příští rok. Plánujeme pak ještě 4 odrůdy, ale už toho moc, co by vypadalo zajímavě, není. Možná něco od Blattnera z CH.